Last news in Fakti

14 Декември, 2011 11:58 2 117 0

Посрещнаха Борисов с освирквания в Пловдив

  • пенсиониране

Премиерът отказа да се срещне с протестиращите

С освирквания „Оставка” премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цвенаво и министри от кабинета бяха посрещнати пред сградата на Областна администрация – Пловдив. Днес в града се провежда първото за тази година изнесено заседание на правителството. Протестиращите връчиха на областния управител Здравко Димитров декларация с исканията им, с молба тя да бъде внесена в Министерски съвет.

Борисов беше категоричен, че няма да се срещне с протестиращите в Пловдив. „За 10 месеца - 161 000 дни болни. Това са пари, които плащаме от нашите и вашите джобове. Затова няма да се срещна с тях”, каза премиерът.

Премиерът си помисли, че протестиращите са железничари и по тази причина заговори за техните болнични. Всъщност обаче хората скандираха срещу пенсионната реформа, приета от парламента.

Около 500 души са се събрали пред Областна управа-Пловдив на протестен митинг, организиран от структурите на КНСБ и КТ „Подкрепа” на Южен централен район. Протестиращите са от Пловдив, Хасково, Стара Загора, Карлово, Асеновград, мини "Марица-Изток", Асеновград, както и от други региони на страната. Очаква се да пристигнат още автобуси с протестиращи. 

Те са недоволни от приетата пенсионна реформа, с която се повишава възрастта за пенсиониране с 4 месеца от 1 януари за всички категории и се премахва клас прослужено време. Протестиращите освиркаха пристигащите министри и скандираха „Оставка”.

Председателят на пловдивската структура на КТ „Подкрепа“ Атанас Кръстев алармира, че представители на полицията не са допуснали радиоколата на синдикатите до мястото на протеста, а това по принцип според него е нарушение на демокрацията. Той потвърди, че е получил информация, че в различни общински предприятия се оказва натиск на хората да не присъстват на протеста.

Татяна Миран от КНСБ беше категорична в апела си към народните избраници на България и ги призова да осмислят промените в Кодекса за социално осигуряване, преди да го гласуват повторно. „Днес Пловдив е удостоен с високата чест тук да се вземат важни за страната ни решения, но аз съм сигурна, че на днешното заседание едва ли ще бъдат засегнати теми като помощите за отглеждане на деца. Едва ли министрите ще коментират как и при какви условия работят хората, как преживяват пенсионерите, студентите и българските учени“, каза още тя.

Премиерът Борисов пристигна в Пловдив заедно с вицепремиера Цветан Цветанов и земеделския министър Мирослав Найденов. Те връчиха официално чековете с първите за стопанския сезон субсидии на животновъди и уточниха, че парите вече са в сметките им. Животновъдите благодариха на правителството и в частност на министъра на земеделието.

Очаква се на днешното изнесено заседание правителството да отпусне 15 милиона лева за довършване на многофункционалната спортна зала в града, съобщава Plovdiv24.bg. Освен това се предвижда казусът да претърпи промени, свързани със собствеността. Ще бъде обявен търг, на който Общината ще се яви и който най-вероятно ще спечели. По този начин залата ще стане общинска, а не смесена собственост между частниците от колоездачния клуб и държавата, както беше предвидено досега.

„Всички знаем, че в последните години Пловдив има крещяща нужда от изграждане на многофункционална спортна зала. Това е един от проблемите на града, поставен в топ 3“, каза още през март тази година тогавашният областен управител и сегашен кмет Иван Тотев, а отново през пролетта Симеон Дянков бе обещал: „Потвърждавам думите на областния управител на Пловдив Иван Тотев. Държавата ще инвестира 12 млн.лв. за довършването на многофункционалната спортна зала в града.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА