2 197 3

Кремиковци и Локорско на протест срещу кариера

Към момента повече от 1 000 души са заявили участие в протеста

Венцислав Михайлов

В четвъртък от 9:00 часа пред Министерски съвет гражданите на кв. Кремиковци, с. Локорско и други населени места от р-н Нови Искър и р-н Кремиковци, ще протестират срещу инвестиционните намерения на „КАМИКО” ООД за изграждането на кариера за добив и първична обработка на строителни материали в землището на р-н „Кремиковци“. Организацията на протеста е мащабна, като към момента участие в него са заявили повече от 1 000 жители на квартала и оклоните населени места.

На 08.12.2016 г., правителството в оставка, в лицето на министъра на енергетика подписва концесионен договор с фирма „КАМИКО” ООД за добив на подземни богатства от находище "Локорско", разположено в землището на район "Кремиковци", Столична община, област София.

Жителите на кв. Кремиковци, село Локорско и местната власт изразяват категорично несъгласие и възразяват срещу направеното инвестиционно предложение на концесионера. Сформиран е Инициативен комитет, който да координира всички необходими действия за предотвратяване на разкриването на кариера за добив по открит метод в непосредствена близост до двете населени места.

Откритият способ и използването на взирвно-пробивни дейности, ще постави под сериозен риск здравето на жителите на кв.Кремиковци, с.Локорско и близките населени места.От друга страна дейностите по добива и преработката ще повишат до опасно ниво емисиите от финии праховите частици, замърсяването и запрашването на въздуха. Това от своя страна е в абсолютен разрез с борбата, която столична община анонсира , че води със замърсения въздух

Същевременно евентуалното разкриване на кариерата би довело до унищожаване на уникални прородни дадености в района, като по този начин завинаги ще бъдат осакатени едни от най-красивите и слънчеви южни склонове на Стара планина.

Представителите на Инициативния комитет са категорични, че ще предприемат всички възможни действие, за да защитят правото си на спокоен и здравословен живот, като не изключват и гражданско неподчинение, в случай, че инвестиционните намерения на „КАМИКО” ООД бъдат допуснати.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лоло
  Отговор
  1 11:21  02.08.17
  Ами стойте гладни и с празни къщи

  Коментиран от #2, #3

 • Борис
  Отговор
  2 11:28  02.08.17

  До коментар #1 от "Лоло":

  Да неби кариерата да ги нахрани и да им напълни къщите?Колкото тази в Априлово общ Елин Пелин.
 • 100кила
  Отговор
  3 14:05  02.08.17

  До коментар #1 от "Лоло":

  Льольо грешно си си написал името. Заповядай да видиш колко ми е празна къщата и колко съм гладен. А относно кариерата предложи някъде по-близо до теб да я реализират да ти е хубаво и да разцъфти района ти. НИЕ КАРИЕРА НЕ ИСКАМЕ!!!

Напиши коментар:


Публикувай