2 396 1

С нов дрегер и затегнати мерки срещу пияни водачи

В МВР има 130 технически устройства. Те са по-големи от обикновените алкотестери, a времето за изследване с тях е около 10 мин

Венцислав Михайлов

Тест с прецизен алкомер, подобен на дрегера, или доказателствен анализатор, както го наричат в Пътна полиция, ще могат да избират пияните шофьори вместо кръвна проба и медицинско изследване от 1 юли 2018 г., разкрива в. "24 часа".

Това пише в новата наредба на министъра на здравеопазването, публикувана миналия петък. Преди месец премиерът Бойко Борисов свика спешно заседание заради войната по пътищата. Една от мерките беше промяна в наредбата за реда на установяване употребата на алкохол и наркотици.

Окончателният вариант вече е факт. С нея се въвежда доказателственият анализатор. Този уред показва концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух точно както медицинското изследване, при което е необходима кръвна проба, съхранение в епруветка и много други подробности.
Tака, когато шофьор бъде хванат да кара пиян чрез алкотест на пътя, и ако оспори пробата, ще може да избере доказателствения анализатор и да си спести опашката в местната болница или лаборатория, както и венозната инжекция.

Методът е въведен навсякъде - както в Европа, така и в САЩ.
Досега след пробата на пътя шофьорите можеха да избират единствено медицинското изследване. То също остава вариант с някои промени, но според експерти все повече ще се използва доказателственият анализатор.

“Показателите от него могат да заменят боцкането с игла за вземането на кръв и целия химически анализ, който се прави в лабораториите. Но има хора, които боледуват и не могат физически да вдухат в анализатора. За тях остава вариантът кръвна проба”, казва инспектор Мария Ботева от Пътна полиция. При изследването с доказателствения анализатор ще има две проби от издишания въздух, като в протокола ще се вписва средноаритметичната стойност на показанията. Т.нар. голям дрегер ще пази база данни и ще издава бележка, както правят медицинските лица в лабораторията.

В МВР има 130 технически устройства. Много от тях и досега са използвани, но на терен. Те са по-големи от обикновените алкотестери, a времето за изследване с тях е около 10 мин.
До 2 часа е времето, когато пияните зад волана ще бъдат задължени да се явят в полицията или в болницата за кръвна проба, ако са хванати между две села, далеч от местата, където могат да бъдат тествани повторно.

Ако шофьорът откаже да подпише талона, който полицаят му дава, или не се яви за втори тест, или закъснее, то важат показанията на алкомера. Ако е с над 1,2 промила в кръвта на първичния тест, полицаите го натоварват в патрулката и го придружават до районното или до болницата за вземане на кръв.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Иван
    Отговор
    1 11:23  05.08.17
    Пак глупости. Като оня, пиян, дето са му казали да шофира след тях до районното и той избягал. Абе ако е пиян направо го вадят от колата и директно в затвора ефективно, какво ще го оставят два часа да шофира пиян да се явява на изследвания.

Напиши коментар:


Публикувай