Last news in Fakti

15 Декември, 2011 11:48 1 037 0

Св. Синод склони на проверка на досиетата

  • досиета-
  • светия синод

Реши да изпрати на Комисията необходимите данни

Светият Синод е решил да изпрати на Комисията по досиетата необходимите лични данни - трите имена, ЕГН и място на служение, на всички клирици, подлежащи на проверка за сътрудничество с Държавна сигурност. Решението е взето на проведено във вторник заседание, съобщава dveri.bg.

Освен членовете на Свeтия Синод ще бъдат проверени също и епископите, архиерейските наместници и предстоятелите на църковни настоятелства. Първо обаче ще излязат данните за висшия клир - митрополити и епископи.

Според 6-месечния план на Комисията по отваряне на досиетата до 20 декември трябва да бъдат разсекретени досиетата „по чл. 3, ал. 2, т. 6 на ръководителите и членовете на управителните органи на религиозните общности“.

Преди няколко седмици по идея на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил и на Неврокопския Натанаил висшият клир възнамеряваше да откаже на Комисията данни за проверка за агентурно минало. Твърдението бе, че Българската православна църква е вероизповедание, а не „религиозна общност”, каквато е формулировката в закона за досиетата. Юристи ги обориха с тълкувателно решение на Конституционния съд що е то „религиозна общност”.

От Комисията по досиетата съобщиха преди време, че дори да не бъдат изпратени тези данни от Св. Синод, проверката пак ще се състои, защото те са лесно събираеми, както и че няма възможност проверката да бъде отменена.

Засега се знае за двама владици с минало в ДС - обявения от комисията Старозагорски митрополит Галактион и Йосиф, отговарящ за САЩ. Той призна за досието си и помоли за прошка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА