3 136 2

8000 литра нелегален бензин и дизел хванаха от МВР

Проверени са 57 ведомствени бензиностанции само в столицата и 15 в страната

Венцислав Михайлов

8000 литра гориво с недоказан произход са установени при проверки през активния летен сезон. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Под ръководството на Междуведомствения координационен център на ГДБОП съвместните екипи досега са инспектирали 57 ведомствени обекта.

От началото на активния летен сезон, под ръководството на Междуведомствения координационен център на ГДБОП, Икономическа полиция и експерти от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ осъществяват засилен контрол над дейността на ведомствени бензиностанции. Целта на проверките е повишаване на приходите от ДДС и установяване на нелегална продажба на горива.

До момента съвместните екипи са извършили инспекции на 57 обекта за зареждане за собствени нужди, разположени на територията на столицата и в още 15 области в страната. Установени са повече от 90 нарушения, включително генериране на приходи от продажба на гориво, което собствениците декларират, че използват само за своята дейност. Най-честите констатации са липса на свързаност на измервателните уреди с електронната система на приходната администрация, използване на подвижни цистерни, регистрирани като стационарни, допълнителни съдове, съхраняващи гориво без документи за произход, както и нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Съставени са общо 52 акта за установени административни нарушения, 2 констативни акта и са отдадени 29 писмени разпореждания. От НАП са запечатани 13 обекта, а други 15 предстои да бъдат запечатани. При един от случаите, на 08.08.2017 г, митническите власти са предприели изземане на 8000 литра гориво с недоказан произход, предстои уведомяване на прокуратурата.

Междуведомственият координационен център на ГДБОП селектира информация за обектите, които работят на територията на страната, като засиленият контрол в сектора ще продължи и през септември.

От месеци от Българската петролна и газова асоциация настояват за проверки на ведомствените бензиностанции като основен източник на контрабандни горива.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бургазлия
  Отговор
  1 16:56  10.08.17
  Това че започва още от нефтеното пристанище на рафинерията край Бургас в пар Росенец не веднаж са задържани полицаи да мародерстват но всичко се потули дори има такива които са задържани за кражба на горива от Тръбопровода в Отманли на различни длъжности в о4 РПУ .Поразместиха ги по другите ПУ .Всичко не може без знание на висшето им ръководство .
 • Иво
  Отговор
  2 22:20  13.08.17
  Ха, само толкова ли?

Напиши коментар:


Публикувай