1 881 2

150 000 ловци в България, 1 800 от тях - жени

Ловците са хората, които най-много се грижат за дивеча, смята председателят на националния дамски ловен клуб „Аврора” Зорница Николова

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

1800 са жените ловци в България. От тях обаче активно ловуват едва 20%, заяви пред „Дарик” председателят на националния дамски ловен клуб „Аврора” Зорница Николова. Тя допълни, че в ловните дружинки има и семейства, които излизат заедно на лов. Освен хоби и развлечение, ловът е и грижа, категорична е Зорница Николова. Тя обясни, че ловците полагат грижи за дивеча целогодишно, като го разселват и подхранват.

Ловците с разрешителни у нас са 150 000. "Тези 1800 регистрирани жени не са активно ловуващи. Някои може би имат страх или от притеснение, че са единствените жени. Затова направих клуба, за да може да си помагаме една на друга, да си споделяме проблемите", обясни Зорница Николова.

Според нея ловците са хората, които най-много се грижат за дивеча. "Грижи се полагат много. В нашата дружинка се пускат яребици и фазани всяка година. Ако се пускат примерно 100, отстрелват се 10% от тях, така че винаги да има. През зимата животните се хранят, копаят се партини, правят се калища, за да може да не замръзнат или да умрат от глад", посочи тя.

В дребния лов много важни са ловните кучета, разказа още Зорница Николова. Тя има две кучета порода курцхар, като едното от тях Георги фром Ветренски е първенец в много ловни състезания. По думите и всяко състезателно куче може да стане ловно, но не всяко ловно куче може да стане състезателно.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хихихи
  Отговор
  1 07:53  17.08.17
  150000 ловци, значи на човек се пада да обстреля по 7 сиганина и проблема с тях е решен! Хихихи
 • гощо
  Отговор
  2 07:14  18.08.17
  Някой ще ми обясни ли къде е удоволствието да застреляш бесзащитно животно,било то и най грозният глиган?!?!?? КОМПЛЕКСАРКА работа е това на ловците!!!

Напиши коментар:


Публикувай