1 898 3

Огромни миди от Китай превземат река Дунав

Властите в Русе предупреждават, че те не са ядливи

Снимка: БНТ
Снимка: БНТ
Стефанаки Йоанис

Огромните живи миди по брега на Дунав край Русе, които се превърнаха в атракция за малки и големи, се оказаха нашественици от Китай.

По думите на специалисти от Националния природонаучен музей, става дума за инвазия на китайска блатна мида.

Китайската блатна мида е установена за пръв път в рибарници през 1984-86г. в Румъния и Унгария, а в река Дунав - през 2005г., обясни за БНТ проф. Здравко Хубенов от Националния природонаучен музей.

Проф. Здравко Хубенов - Национален природонаучен музей: Счита се, че е пренесена с тези далекоизточни риби - амур, толстолоб, като паразитен стадий, ларвен паразитен стадий по кожата и хрилете.

Китайските блатни миди имат два пъти по-бърз темп на нарастване - стават 10 см за четири години, докато дунавските достигат този размер за 6 години. Имат сходни местообитания и застрашават родните мекотели от изчезване.

Проф. Здравко Хубенов - Национален природонаучен музей: Тя живее в такива тинести места. Може в някои случаи да ги измести, тъй като дава голяма биопродукция.

С риск да разочарова ловците на бисери, проф. Хубенов призна, че в китайската мида може само на теория да се открие бисер.

Проф. Здравко Хубенов - Национален природонаучен музей: Бисери в тези миди не могат да бъдат намерени, поне бисери, които да имат някаква стойност.

Месото на китайската мида не се препоръчва за консумация. То е с ниски вкусови качества и при недобра термична обработка, има опасност от заразяване заради съдържанието на различни микроорганизми.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 09:34  20.08.17
  ДА СЕ ИЗБИЯТ !!! ПОРЪЧЕНИЕ ОТ ПАРТИЯТА НА ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ !!!
 • misli posle govori
  Отговор
  2 10:54  20.08.17
  Аз съм питал рибари и за т.н попче в Дунав. Това, което ми каза е, че става въпрос за миграция от Черно море през канала, който Румъния е прокопала преди 30-40 години.Явно мътната тинеста делта е била причина и преграда пред това нашествие в предишните години Т.е преди не е имало тази риба в Дунав, тя сериозно навреди на популацията на останалите есетрови риби, заедно с бракониерите през последните 20-30 години.
 • Бисерчо
  Отговор
  3 08:28  22.08.17
  Пуснете слух сред малцинствата, че в тези миди има бисери, колкото яйце от пъдпъдък и оставете естественият подбор да свърши своето.

Напиши коментар:


Публикувай