973 5

Села блокират трафика за АЕЦ „Козлодуй”

Жителите на Софрониево са потресени, че след няколко дни могат да останат без кметство, а от Крушовица, че вече няма да имат читалище и пенсионерски клуб

Маргарита Илиева

Жителите на Софрониево са потресени, че след няколко дена могат да останат без кметство, а от Крушовица, че вече няма да имат читалище и пенсионерски клуб, пише "Монитор" .

Тези най-важни обществени сгради в двете населени места са заложени от кмета на Мизия Виолин Крушовенски тихомълком още през 2014 година, заради дългове на общината към НАП.

При това той е ипотекирал сградите без решение на местния парламент.

„Няма да позволим никой да стъпи в сградите, независимо колко е платил за тях”, категорични са хората от двете населени места.

Те ще ги бранят с живи вериги. Имат намерение да застанат на пътя и с телета си да спрат трафика за атомната централа в Козлодуй.

На първия търг, който вече е минал купувачи за постройките не са се явили. Но за втория, насрочен през септември, мераклии вече има.

Един земеделски производител например се е похвалил, че ще купи 3-етажната сграда на кметството в Софрониево и ще настани в нея работниците си.

Началната тръжна цена за нея е 210 800 лева. „Ако трябва, ще разрушим сградата, но няма да пуснем в нея друг стопанин, щом няма да е кметство, нищо друго няма да бъде”, бесни са жителите на Софрониево.

Наддаването за читалището в Крушовица пък ще започне от 185 000 лева.

„Това е нашето НДК, възрожденците ще се обърнат в гроба, ако видят какво се случва с него”, пали се общинският съветник Страшимир Страшимиров.

Пенсионерският клуб в селото е на тезгяха за 18 000 лева. Според местните, цените са възмутително ниски. В последните години само за ремонти на клуба са похарчени около 35 000 лева.

За късния следобед в понеделник в Мизия бе насрочена извънредна сесия на общинския съвет, който да реши дали да даде благословията си на кмета Виолин Крушовенски да изтегли 2 милиона лева заем, с който да погаси дълга към НАП.

Градоначалникът се оправдава, че до огромния борч се е стигнало, след като е поел поста през 2005 година с дълг към НАП около един милион лева. Неговият предшественик Иван Даков обаче го опровергава.

Ставало дума за 300 000 лева, които били погасени.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • работник и колхозничка
  Отговор
  1 17:55  21.08.17
  Може би другарката Нинова ще се намеси авторитетно с лични средства ! Все пак Крушовица е нейното родно място !!! Всички помним как на времето изучавахме за родните места на вождовете и учителите Георги Димитров, и Тодор Живков!!!

  Коментиран от #5

 • Gost
  Отговор
  2 23:29  21.08.17
  E tva sa istinski balgari bravo
 • гост
  Отговор
  3 08:42  22.08.17
  Ми пазарна икономика бе, другари!
 • Софрониево
  Отговор
  4 16:30  22.08.17
  Какво общо има Нинова. Трябва да сте безнадеждно блокирали, за да завъртите темата в измислена посока. И не говорете за едно време. Почнете от Драгалевци и Банкя.
 • Стари спомени за ятаци
  Отговор
  5 08:36  24.08.17

  До коментар #1 от "работник и колхозничка":

  Явно Крушовица големи хайдути ражда, на думи благи на действия социалисти, кога са се усетили хората и подът под земите им ще им вземат

Напиши коментар:


Публикувай