Last news in Fakti

20 Декември, 2011 08:43 7 921 9

Палежите - от социална агресия до вандализъм

  • мвр-
  • запалени коли
Палежите - от социална агресия до вандализъм - 1
Снимка: БГНЕС

В последните дни се появи епидемия на палежите на коли, които са израз на натрупаното напрежение в обществото. Това заяви в ефира на БНТ Росен Йорданов, който е заместник-директор на Института по психология към МВР. Пример за това е арестуваният за 12 палежа в столичния квартал „Младост“ Юлиян Ковачки – той се чувствал отхвърлен от обществото.

Реакцията му да пали коли психологът определи като деструктивна форма на изразяване на натрупано напрежение и агресия като цяло към обществото, а не към адресирано към конкретна личност.

Той направи разграничение между първите палежи в София и последните. Те били дело на хора, които „не искат са останат по-назад“. Така се стига до ситуация, при която на първите палежи се правят „имитации“ в момента. Мотивите пък стават персонални. 

Йорданов обобщи, че палежите са следствие на вандалски прояви или на дребни междусъседски отношения.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никола

    2 0 Отговор
    Toя заслужава или да си изплати до стотинка всички щети, които е нанесъл, даже и с обезщетение, или бавна и мъчителна смърт. Да усети агонията.
    Взимаш си мечтания автомобил, както тая Ц-класа на снимката и к'во - някой др..льо ти я пали през нощта, 'щото света му бил виновен, че е загубеняк и обществото го отхвърля, разбираш ли...Т'ва не абсурдно просто.
  • 2 No coment

    2 0 Отговор
    Много елементарно разсъждение написано от почти същият явно екземпляр с тази разлика ,че явно той не е започнал с подвизите ,ако ставаше толкова лесно да се взема живота на всеки на тази планета щеше да са останали няколко стотин човечета ,добре е ,че са измислили законите за такива като теб господин гостенин тук ,защото инъче нямаше да има работа за психодиспансерите ;) и агресията води до още такава ,за това съветвам ако нямаш какво смислено да кажеш си мълчи
  • 3 Тошко Станчев

    0 0 Отговор
  • 4 Българин

    0 0 Отговор
    5 години затвор при усилено строг режим и да изплати автомобила в троен размер,такава трябва да бъде присъдата за всеки хванат подпалвач на коли!!!
  • 5 мвр

    1 0 Отговор
    според мен тези палежи са инсценирани от някоя засрахователна агенция. хората гледат по новините,че всеки ден палят коли,и това ги принуждава да застраховат своите коли от такива бедствия. агенцията плаща на група хора да палят всяка вечер коли и така си печели повече клиенти които си правят автокаско. това е. логично и просто.

    Коментиран от #8

  • 6 Армия

    0 0 Отговор
    Добре МВР, само забелязвам, че няма гаранция че ще се застраховат в същата компания !! Не вярвам някоя компания да рискува с това, те печелят доста и без палежите.
  • 7 Оофф-фф

    0 0 Отговор
    Като не могат да хванат подпалвачите луди за опиране на пешкира колкото щеш.
  • 8 Радослав Александров

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "мвр":

    @5 Това е едното предположение, но може и да не са застрахователите, а вносителите на автомобили втора употреба, може и собствениците на платени паркинги...... предположения много..
  • 9 mitio

    0 0 Отговор
    Тва е 100 договорка между застрахователите- събрали са се най големите и са си казали- имаме спад в застраховките- дайте да палим и те така.А правителството разбира се ще изкара нещата по друг начин.