1 263 4

Д-р Компански: Фиброгастроскопията е ключова в борбата с рака на стомаха

Изследването се използва и за ранна диагностика на язва на стомаха, от която най-засегнати са хората между 45 и 55 години

Маргарита Илиева

Изследването се използва и за ранна диагностика на язва на стомаха, от която най-засегнати са хората между 45 и 55 години.

В последните години фиброгастроскопията е най-използваният метод в диагностиката на злокачестените заболявания на храносмилателния тракт – предимно на хранопровода и стомаха.

Това споделя д-р Петьо Компански, дм, началник на Отделението по гастроентерология на УМБАЛ Бургас, пише "Флагман".

Тази година д-р Компански отбелязва 31 години, откакто работи в лечебното заведение, като за това време той е натрупал не само безценен опит, но и впечатления от какви заболявания на стомаха най-често страдат бургазлии.

Сред засегнатите са както хора на средна възраст, така и съвсем млади.
Отделението, което завежда д-р Компански, разполага с последен клас ендоскопска апаратура с видеонаблюдение - фиброгастроскоп и фиброколоноскоп.

„Фиброгастроскопията е най-съвременният метод, който допринесе много за намаляване на риска от развитие на рак на стомаха. Чрез нея могат да бъдат засечени най-ранните стадии при карцином на стомаха и карцином in situ – промените, които настъпват в лигавичния релеф. Те се диагностицират ендоскопски и хистологично, на базата на вземане на хистологичен материал с биопсична щипка от лигавицата на стомаха”, обяснява специалистът.

При фиброгастроскопията се прониква през устната кухина с тънка оптична тръба, която преминава през хранопровода и достига до стомаха и началото на дванадесетопръстника.

Чрез нея се оглеждат детайлно измененията на тъканите и лигавиците.

„Ендоскопията и фиброгастроскопията помагат и за ранната диагноза на язвата на стомаха. Тя на всяка цена трябва да се диагностицира ендоскопски и хистологично, защото представлява преканцероза (предраково състояние). Изследването е показано и при функционална диспепсия на стомаха, при която често при взети стомашни биопсии се открива наличието на бактерията хеликобактер пилори”, разяснява д-р Компански.

Лечението при хеликобактер пилори не трябва да се пренебрегва, защото бактерията води до развитие на хиперацидни гастрити, язва на дуоденума (дванадесетопръстника), язва на стомаха, полипозна дисплазия (полипи) и най-вече развитие на онкологично заболяване.

Хеликобактер пилори се отстранява чрез медикаментозно лечение и хигиенно - диетичен режим.

„ Най-често от язва на стомаха страдат хора на възраст между 45 и 55 години. Това се дължи както на възрастовите промени, така и на стрес, тютюнопушене, работа с токсични препарати, заразяване с хеликобактер пилори, а в Бургас роля играят и морските влияния”, обяснява д-р Компански.

Гастроскопии обаче често се налагат и при млади хора на възраст 18-20 години.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ИСТИНАТА Е ЕДНА
  Отговор
  1 05:56  31.08.17
  ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПРАВИТЕ РЕКЛАМА НА ТАЗИ БЕЗСМИСЛЕНА "НАУКА"! Никой у нас досега не се е излекувал от рак и ако все пак сте чували за подобни случаи, то това са богати и влиятелни хора за които лек има, ама той не е за простосмъртни... За нас са само невероятните предложения за какви ли не операции, докато не изрежат човека, не спират. И нали знаят, че в такъв момент болните са с лабилна психика и се вкопчват във всяка идея за спасение, успяват да ги навият. Колко хора си заминаха целите изрязани в най-ужасни мъки... И каква беше ползата?!? Полза има - за джоба на лекарите, за хората - не просто смърт, ами най-ужасна такава... Хора, спрете се, така и така си отивате, не си влошавайте сами положението с тежки и безсмислени операции да им пълните гушите, няма да ви спасят от нищо!
 • Варна
  Отговор
  2 08:36  31.08.17
  Аз също не познавам хора, които да са успели да се спасят от рака. А професионализма на нашите лекари в тази посока е "0"! - Кръгла "0". Безхаберието и липсата на желание да свършат каквото и да е отчайваща. - Това са хора, които вървят на автопилот! Хирурзите те чакат жадно за да приберат парите по здравната пътека, комисионната за консумативите и парите на ръка, а онези с последващата терапия работят така сякаш не участват в процеса а го наблюдават от страни! Вземете да проверите , да ли някъде в страната кибер ножовете, на който онзи ХХХ - Винету , ходи да реже лентичките работят? - Отговорът е НЕ! Апаратурата не работи и няма определени хора, които да бъдат обучени вече 3-та, 4та година!
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  3 13:48  31.08.17
  Към предните коментиращи: Не се изказвайте неподготвени, ако обичате. Мре се масово от онко заболявания, защото се откриват много късно, за което е виновна "здравната реформа". Който не иска да го режат, може да си умира и така. Между другото, има един "кибернож", другото са ускорители, което е съвсем различно. В същност, каквато и апаратура да се монтира вече, загубихме хората, които биха могли да я "подкарат", а неграмотното работене с нея си е почти убийство.
 • БУРГАС
  Отговор
  4 11:35  15.11.18
  Всяка новост в медицината е полезна .Трябва да сме много, ама много търпеливи , когато се лекуваме

Напиши коментар:


Публикувай