1 336 3

Издателства с учебници за бедни и богати?!

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Светослава Ингилизова

Нови безплатни учебници ще получат учениците от втори и шести клас. Осмокласниците също ще учат с нови учебници, но за тях ще трябва да си платят. Затова издателствата предлагат - цветни - по-скъпи и черно-бели - по-евтини варианти, съобщи БНТ.

Интерактивните учебници ще впечатлят със сигурност учениците, но те са и най-евтиният вариант, тъй като учебниците в електронен вид струват по шест лева, докато хартиените варианти стигат до 15 лева. По отношение на интерактивните учебници съдържанието е същото - електронният учебник е сканиран, но интерактивните учебници предлагат триизмерна визия.

Така в учебника по биология има триизмерен обект на човешкото тяло и на отделните части, а в учебника по история учениците могат да се разходят из древен Рим.

Учебниците за осми клас са по нови програми, което би натоварило бюджета на семействата. Така че издателствата предлагат и черно-бял, който е с 30% по-евтин от цветния вариант. Това е практика за първа година.

Учебниците на едно семейство излизат около 200 лв. в зависимост в каква паралелка учи ученикът, а при две деца разходът е още по-голям. Електронните учебници ще излязат около 100 лв.

"Цветния вариант смятаме, че е оптималния. Но за родители, които са притеснени е по-добре да си вземат чернобелия вариант за някои учебници - там, където може да има черно-бял вариант. Примерно биологията не може да има черно-бял вариант, защото илюстрацията е много важна, но при математиката не е точно така. Ние смятаме, че много важно е един учител да се съобразява, както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние", каза Никола Кицевски, директор на издателство.

"Учебниците от години наред изглеждат общо взето по един и същ начин, поне графично оформени. Лошото е, че те ги правят общо взето от много луксозна хартия, което тежи в раниците на децата. Като съдържание учебните програми са променени по БЕЛ, по история, по география, но има да речем учебни предмети, по които много малко са променени учебните програми. Сравнително добре са написани учебниците. Авторите са общо взето едни и същи и имат повече опит, надявам се, че ще се включат и учителите, защото според мен един учебник без учител няма как да стане добър", коментира Венелина Николова, директор на 125 СУ ,,Боян Пенев"

Безплатните учебници до седми клас издателствата уверяват, че вече пътуват към училищата в страната и ще достигнат до 15-и септември или най-много до периода, в който се прави преговор на материала от предишната година.

България


Още по темата

 • МОН: Не делим децата на бедни и богати

  МОН: Не делим децата на бедни и богати

  "Министерството на образованието и науката не дели децата на бедни и богати, общата ни цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички ...
  31.08.2017
  528
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Варна
  Отговор
  1 14:00  31.08.17
  Излизайте на улицата и на жълтите павета! - После на Банкя! Намирате пожарникаря и физкултурника и ... Сурвакница! Сурвакница за Цецка, дето от Плевенските гробища стана директор в ЕРВД. Сурвакница и за онзи циганин Московски, дето прехвърли товарите от корабите от Варна и Бургас в Солун. Борисов заради Южен Поток, Белене, Дълга от 27 млрд., престъпността, образованието, Емиграцията. - Заради ветропарковете му въпреки НАТУРА 2000. Заради интермодалният терминал който сам си даде на Собствената фирма ПИМБ. Заради разпродаването на Енергодружествата и основно на ТИМ Кака Ви Теменужка и за нея сурвакница заради депото за ядрени отпадъци и простотиите покрай делото с Атомстрой Експорт! - Тя беше човекът който обясняваше докато беше шеф на ДФИ че Руснаците няма да ни осъдят за Белене. - СУРВАКНИЦА ЗА ВСИЧКИ!
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  2 22:35  31.08.17
  Децата "трябва" от рано да "научат" на кой къде му е мястото. "Демокрация", какво да се прави?!
 • без значение
  Отговор
  3 12:56  01.09.17
  "Ние смятаме, че много важно е един учител да се съобразява, както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние" Това е най-голяма простотия, която един издател на учебници може да каже. Пълна дискриминация на деца в неравностойно положение... Очаква учителите да обръщат повече внимание на Петкан /възможно най-незаинтересования ученик, защото мама и тати имат средства/ и да се пренебрегва желанието за нови знания на обикновените деца... ЗА КАКВИ ДРУГИ СЪОБРАЖЕНИЯ МОЖЕ ДА СТАВА НА ВЪПРОС?

Напиши коментар:


Публикувай