469 0

Пловдив с нов облагороден участък

По повод третата годишнина от обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 в пловдивския Район “Северен” се проведе кампания за облагородяване на участък от града – река Марица

Маргарита Илиева

По повод третата годишнина от обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 в пловдивския Район “Северен” се проведе кампания за облагородяване на участък от града – река Марица.

Инициативата е на фондация “Пловдив 2019” и се осъществява благодарение на общинската администрация на Район “Северен”.

През изминалия уикенд, в района на бул. "Марица" в Пловдив, заедно с доброволци са били засадени петдесет броя билки и цветя от различни видове - розмарин, барбароса, алое, аспидистра, колеос - зелен и шарен, хиперикум, винка - зелена и блонди, и лигуструм, предоставени от ОП “Градини и паркове”.

Боядисани са десет броя пейки в района, както и детската площадка на бул. “Марица” № 53-57, включваща три броя детски съоръжения, пързалка и два броя люлки.

Лично кметът на район “Северен” инж. Ральо Ралев се включи в кампанията заедно със служители от администрацията.

При почистването на избрания терен са събрани двадесет броя чувала листопадна шума.

От Регионален природонаучен музей Пловдив разказаха на децата защо реката е толкова специална за градското биоразнообразие.

Мероприятията не приключват до тук.

На 5 септември на същото място, от 17.00 до 22.00 ч., ще бъдат организирани редица забавления за гражданите.

Планира се изработването на Вело зелен маршрут под формата на градска вело карта - празник с цялото семейство на велосипеди – от всички посоки на града, към сборния пункт на реката, където ще се организира пикник, подходящ за всички възрасти и със специално подготвени за деца занимания и изненади – игри на открито, еко работилници, сладолед, захарен памук и хвърчила край реката.

Всеки е добре дошъл с одеяло, настолни игри, федербал, домашна храна и напитки. След 21 ч. ще бъде прожектирано и кино на открито. Заедно с ПЛОВДИВ БЯГА ще се пробяга и най-дългата пешеходна улица в Европа от 19.00 ч.

Кметът на Район “Северен” инж. Р. Ралев благодари на всички граждани, които са се включили в инициативата по облагородяване на района около река Марица и призовава отново всички да участват в забавленията за малки и големи на 5 септември.

Ще има и безплатен вход.

България


Напиши коментар:


Публикувай