905 5

Италия плаши туристите с опасна вода у нас

Да не се пие водата в някои зони на страната, да се консумира само минерална бутилирана вода и бутилирани напитки

Венцислав Михайлов

Скандални препоръки отправя външното министерство на Италия към италианците, които пътуват в България. Да не се пие водата в някои зони на страната, да се консумира само минерална бутилирана вода и бутилирани напитки, пише на сайта на ведомството в секция "Санитарна сигурност" на "Фарнезина" (структура към Министерството на външните работа в Италия). Италианците са посъветвани да избягват консумацията на лед, а плодовете и зеленчуците да се измиват внимателно. Дипломатическото ведомство на Италия не уточнява кои райони и градове на България има предвид, уточнява в. „Дума”.

Италианците, които посещават страната ни, трябва да взимат мерки срещу болестите, разпространявани чрез комарите, а препратка на сайта обяснява подробно кои са те. Изброени са обаче инфекциозни болести, които се срещат предимно в някои страни от Африка, Азия или Латинска Америка като денге, малария, зика и други. Министерството отбелязва, че България все още не е достигнала нивото на италианското здравеопазване, и съветва пътуващите да се запасяват с лекарства, особено ако пътуват извън големите градове.

Заради "все още високата престъпност в някои райони на България" сред препоръките е у нас да не се пътува с автомобили с чужди регистрационни номера. Според сайта опасност грози онези, които са решили да предприемат евентуални нощни пътувания из страната, особено с луксозни автомобили с чужди номера. "Фарнезина" предупреждава при полицейска проверка да не се слиза от колата, а при евентуална глоба да бъде записан регистрационният номер на полицейския автомобил.

Италианското външно предупреждава и да не се използват кредитни карти извън големите хотели и търговски центрове. Сайтът подчертава, че у нас съществуват престъпни групировки, които са във връзка с аналогични организации в чужбина.

Препоръките от няколко години са на интернет страницата на "Фарнезина". Обикновено данните се обновяват периодично, но според италианските специалисти ситуацията в страната ни не се е променяла напоследък. Подобни предупреждения могат да се прочетат за държави от Африка, Азия и някои страни в Европа, които не са членки на Европейския съюз. България обаче така и не е реагирала на скандалните препоръки, свързани с лоша хигиена, лошо здравеопазване, престъпност и несигурност.

Италия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Джон Смит
  Отговор
  1 08:09  05.09.17
  Не е лъжа!
 • Jacques Y Moineau
  Отговор
  2 08:21  05.09.17
  Не е скандално, а е истина. Колкото и да ни е неприятно, това е вярно. Ако искаме да не пишат такива работи за нас- на жълтите павета, и да си оправим страната. А не да се сърдим на другите, че казвали истината за нас.
 • гост
  Отговор
  3 09:01  05.09.17
  То и аз трябва да си филтрирам водата от чешмата, защото през последните 3 години колкото пъти съм пил, толкова пъти ме е боляло гърлото. Извън столицата, където водата е действително добра - поне в някои квартали, не знам дали във всички, водата от чешмата е под всякаква критика.
 • no name no face no number
  Отговор
  4 10:35  05.09.17
  Forza Италия, казват истината и тук искат да накарат хората, както в западна Европа да не пият вода от чешмата. Примирно в някои части на Италия и Германия също водата от чешмата не е добра за пиене. Е няма да умреш но болки в стомаха и тоалетна, ще спечелиш
 • Чепа
  Отговор
  5 20:44  05.09.17
  Водата от мешмите ни е радиация

Напиши коментар:


Публикувай