Last news in Fakti

9 Септември, 2017 07:29 5 822 99

9 септември 1944 г. - Септември 2017

  • червена армия-
  • площад

Партньорите на БКП в т.нар. Отечествен фронт са смазани в следващите три години

9 септември 1944 г. - Септември 2017 - 1
Снимка: БТА/АП

На 5 септември Съветският съюз обявява война на България. На 9 септември е осъществен военен преврат, който води до установяване на практически безразделна власт на българските комунисти върху щиковете на сталинистката армия.

Това припомня в профила си в социалните медии политологът Огнян Минчев.

Партньорите на БКП в т.нар. Отечествен фронт са смазани в следващите три години. За 2-3 седмици след 9 септември, в България без съд и присъда са избити между 20 - 30 000 души, под претекста, че са "фашисти". На практика са унищожени хората, които представляват определена част от българския обществен елит - не само кметове, полицаи и други представители на властта, но и заможните хора, свещеници, интелектуалци.

Установена е безразделна власт на сталинистката колониална администрация - БКП - в България. Прекратява се съществуването на независима българска държава. За почти половин век България функционира като сателит на Съветския съюз. Унищожаването на българския национален елит и репресивният тоталитарен режим доведоха до разгром на българската нация, от който тя не може да се възстанови и до днес - 28 години след рухването на режима.

Феномените на посткомунистическата разруха - грабежът на стопанството и държавата, принудената масова емиграция, допълнителното рухване на ценности, идентичност и вяра в националната общност са в голяма степен следствие от продължилото управление на страната де факто под контрола на комунистическите тайни служби, трансформирали се в система на олигархичен контрол над стопанството и държавата. Този контрол се осъществява отново чрез сътрудничеството с постсъветската руската енергийна олигархия и авторитарна държавна система, чрез корумпиране на българските институции и чрез осуетяване на реформистките импулси на българското общество и обществено мнение. Необходима е стратегия на национално обединение и постъпателно развитие на факторите за възраждане на българската национална общност, ако не искаме датите под комунистическия държавен герб - 681-1944 г. - наистина да се окажат началото и края на българската държава и независимото ни национално съществуване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Независим

    61 24 Отговор
    А от 2000г. до сега колко хора изчезнаха от България???

    Коментиран от #37, #99

  • 2 Бен

    33 7 Отговор
    ...и защо снимката е от парада на Победата в Москва? Да бяхте сложили оная пословична снимка с бг партизанина Чапай как слиза от гората и го посрещат с цветя, има я из нета и е свободна от права.
  • 3 Пазарен Либерализатор

    42 55 Отговор
    9.9.44 е черна дата в нашата история.
    @Независим, ако комунистите не бяха затворили границите до 1990 много повече щяха да изчезнат от България.
    Най-добрият комунист е обесеният комунист!
    Слава на Царя и Велика България!
  • 4 Дядо Йоцо

    58 20 Отговор
    Последния абзац от гениалното творение на дебелият политолог спокойно може да се отнесе към 27 годишния преход към "демокрация". Бойко Борисов сам си го каза: "Това което построи Тодор Живков, ние не можем само да боядисаме". Не знам на чия хранилка ще застане другарят Минчев сега, нали Г-н Тръмп им спира кранчето на хранениците на Америка за България. А и Соросовото "Отворено общество" може да се спомине.
  • 5 Чърчил

    69 29 Отговор
    Не знаех, че разгром означава двойно увеличение на населението и 4но повишаване на БВПто на глава на населението. Придобиване на статус на една от най-добрите спортни държави, създаване на истинска наука и промишленост. Армия, земеделие, здравеопзване... Честно казано като се съберат всичките плюсове, това е един от най-процъвтяващите периоди в българската история за последните 1300 години. Няма друг такъв период! Та дори териториални придобивки има! Загубила ВСВ държава!

    Коментиран от #11

  • 6 Гост

    32 44 Отговор
    Ей това са били едно време БСП !!! Трепали са десетки хиляди хора без съд и присъда ,и сега кака Кури се пъчи най отпред и се бие в гърдите колко стара и добра партия били!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Бен

    46 19 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Към т.нар. Народен съд е съществувала арбитърна комисия, съставена от представители на държавите победителки във всв. Участвали са американци, англичани, руснаци и др. Всяко решение на този съд е минавало за одобрение през Комисията, като в нея мнозинство са имали американците и англичаните. Така че вие си правете изводите.

    Коментиран от #15

  • 8 Муха

    47 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Като гледам днешният "елит" и някакси не може да ме дожалее за тогавашният... Четейки Алеко не вярвам политиците и "бизнесмените" от преди 80г да са много по стока от сегашните. Та така...
    Питам се само кога ще дойде ред на настоящият "елит"?!
  • 9 не е ли забавно

    19 2 Отговор
    До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климемент Охридски“.
  • 10 не е ли забавно

    7 2 Отговор
    До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климемент Охридски“.
  • 11 Бесен Язовец

    18 32 Отговор

    До коментар #5 от "Чърчил":

    А ти от къде знаеш, ако не беше разгрома увеличението можеше и да е тройно ! После, кел файда от твоето двойно увеличение на населението , нали същите тези хора, които ни управляваха и преди и сега, сетне направиха всичко възможно да го намалят, пак двойно. ?? Или, какво ?
    Пак Обама ли ти е виновен ?

    Коментиран от #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЗЕВС

    47 11 Отговор
    Пропаганда стил САЩ!
    Разгрома па Българската нация започва преди 1990 г. При създадената благоприятна ситуация САЩ и сателитите успяват да вербуват хора за смяна на курса към НАТО респективно Европейски съюз. За постигане на целта се използват всички средства; пропаганда, средствата за масова информация, митинги, организиране на стачки, палаткови лагери, студентски протести. Поредица от марионетни правителства на клептократи чинно изпълняват заповедите на САЩ за прекратявате на всякакви пазарни и политически отношения с Русия без да се съобразяват с националните интереси. Разпродажбата на безценица предприятия и заводи на подставени лица, бъдещите олигарси, които да прекъснат, икономическите връзки с Русия и нейните пазари, под обещанията за вливане западни капитали и инвестиции. Но плана не успява. Западните инвеститори и капитали не идват, приватизираните заводи оставени без пазари и суровини фалират, земята и активите се разпродават. Следствието- безработица, спад на раждаемостта, миграция, обезлюдяване на села и градове, грабежи, убийства, мизерия. Най бедната страна, най голяма смъртност, най застаряващо население, най, най,.............!?!?

    Коментиран от #14

  • 14 Бай Хой

    11 16 Отговор

    До коментар #13 от "ЗЕВС":

    Публикувано във факти.бг: Разгрома па Българската нация започва преди 1990 г. При създадената благоприятна ситуация САЩ и сателитите успяват да вербуват хора за смяна на курса към НАТО респективно Европейски съюз"
    Всичко е така, но си забравил да уточниш , че изпълнителите са едни и същи хора, тоест комунистите и техните изчадия, които в края на осемдесете набързо си смениха ориентацията и продължиха да се "трудят" за "благото" на "родината".

    Коментиран от #42, #48

  • 15 Пазарен Либерализатор

    23 35 Отговор

    До коментар #7 от "Бен":

    Никаква комисия не е имало, по градчета, села и паланки червената вмирисана сган са избивали хората и заграбвали имотите им. Имаш фабрика-значи си враг на народа и землянкаджията го правят директор. Следват три тайни фалита на държавата, кражби и трансфери. После идва реституцията и приватизацията и нещата си идват на място.
    Както и преди 9.9.44 комунистите са най-мразената и пропаднала прослойка, с изключение на червената върхушка, която живее в охолство и разкош благодарение на къртовския робски и почти безплатен труд на поколения българи. Пенсиите на бабите и родителите ви ги изядоха комунистите. И да, баба ти не взима 1800€ пенсия, защото парите си ги е дала по манифесрации.
  • 16 стоян георгиев

    22 34 Отговор
    идването на комунистите на власт е унищожило всичко ценно в българина.неговото родолюбие,набожност,трудолюбие,потентност както и бита му селектиран хиляда години.на мястото на здравия и работлив българин се пръкна пияндурника -мързелак,но завършил висше !!!създаде се и нов елит именно от такива убавци ,дето и днес обяснява колко били голямата работа в очите на слепите.лошото е че масовката така е заразена че няма здрава структура в обществото ни и вече близо 30 години неможе да се обърнем и да тръгнем напред.
  • 17 Kcaniba

    22 34 Отговор
    Черна дата в българската история. Всеки болен рублараст, който празнува тази дата трябва да се отстрелва на място. Болшевишкото робство ни върна по-назад и от турското. Срам ме е, че в България има индивиди, които са фенове на комунистите. Няма по-голямо падение от това...

    Коментиран от #20, #46, #47

  • 18 tost

    36 14 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Да видяхме какво донесе демокрацията за 30 г.загубихме над 25 % от населението,от 9 милиона станахме 7,пенсионерите мизерстват а образованието и здравеопазването са под всякаква критика.

    Това ли са ценностите в живота:чалга,ново телефонче,западна кола и плосък телевизор ?

    Коментиран от #24, #28

  • 19 Бесен Язовец

    29 14 Отговор
    Тоя дето е писал статията е явен соросоид и с си взима бонуси от US посолството редовно. Точно така след 9 Септември са избити всички мръсници и сподвижници на БГ фашиското оправление което е виновно за смърта на 30 хил. Партизани и 60 хил.техни роднини това е отмъщение за сеп.въстание през 1923 г. Зъб за зъб око за око .комунистите постоиха БГ.за 45 г.с помоща на СССР а новите фашисти го разрушиха за по малко от 7 г. От 1989 до 1996

    Коментиран от #21, #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 стоян георгиев

    12 30 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    според статистикана на бкп убитите в периода 1923-1944 комунисти са доста под 5000.кви 60 хиляди кви глупости?вбългария общо е нямало 60000 комуниста и сподвижници.убитите след девети септември са всички дето са различни от комунистите включително са изтрепани и техните съюзници в отечествения фронт.избит е елита на българия по всички направления като почнеш от изкуството та стигнеш до промишленноста.резултатие са видими след 9 ти септември нямаме нито един стоиностен писател и поет ,нито едно стоиностно производство .само танкове и самолети много ама калпави.както всичко произвеждано във соца.

    Коментиран от #26, #50

  • 22 БАЛКАНДЖИЕВ

    12 30 Отговор
    Да се забрани този позорен ден 9 септември за България. До 1989 са избити около 300 , 000 Българи. Нищо не оправдава избиването на толкова Българи. За освобождението на България са изплатени около 36 т. злато. Крайно време е да забраним на тези мекерета , честването на предателсвото.
  • 23 Пазарен Либерализатор

    11 32 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Партизаните и техните сподвижници са нищо повече от вмирисани терористи, спонсорирани от СССР. Както сега са талибаните от ИДИЛ, борещи се за шариат. В България никога не е имало фашизъм, нито окупация (преди съветската) за да е имало нужда от партизани.
    Същата червива сган извършва атентат в Света Неделя, по време на опелото на Ген.Георгиев, също убит от комунистите.

    Коментиран от #76

  • 24 Бесен Язовец

    9 18 Отговор

    До коментар #18 от "tost":

    Тъй де, нали и аз за тази псевдодемокрация говоря, дето ни я докараха комунистите и техните наследници. Същите тези комуняки, които ни докараха на времето развитото социалистическо общество и които, когато балона гръмна, се пребоидисаха в демократи. Чети и между редовете понякога.

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пазарен Либерализатор

    13 29 Отговор

    До коментар #18 от "tost":

    Ако границите бяха отворени след 9.9.45 щяха да са останали 100 000 чукундура, с ленти ОФ на ръката.
    Хубавите автомобили и новите технологии се появяват СЛЕД 1990г. Тогава и част от населението почва да напуска разрушена и отровена от комунизъм и тоталитаризъм България. Сега тези хора взимат пенсии по 2000€, а баба ти мизерства на 200лв, защото нейната пенсия е отишла в партийната книжка.
    Образованието е за хора с интелект, вече няма ПУЦ, та всеки колхозен алкохолик да бъде "специалист". Здравеопазване има, но не го търси в поликлиниката, а при лекари, които ценят знанията и труда си.
  • 29 Скорпион29

    15 11 Отговор

    До коментар #24 от "Бесен Язовец":

    Ама разбирасе и пак ви преб. Няма да оствим на фашиските наследници БГ. Заслужавате си мизерията и съдбата прости люде мрете в музерия нави демокрация
  • 30 Kcaniba

    13 16 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    С радост ще стана доброволец. Червената чума трябва да се изкорени от българските земи. Само и единствено тогава България има шанс да се превърне в нормална европейска държава.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бесен язовец

    9 22 Отговор
    Чичо Доналд, МОЛИМ ТЕ, оттърви ни от путиноидите. В теб ни е надеждата.Тези бацили тровят живота ни от десетилетия.
  • 33 Али Бабата

    28 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: За 2-3 седмици след 9 септември, в България без съд и присъда са избити между 20 - 30 000 души, под претекста, че са "фашисти".

    ***

    Съветските войски и съюзническата комисия с представителите на САЩ, Великобритания и Франция бяха в България до 1947 г.
    Народният съд е едно от приетите условия, подписани в примирието от 28 октомври 1944 година между страната ни и САЩ, Великобритания и СССР.
  • 34 ДОКАЗАН ФАКТ

    19 27 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ КОМУНИСТИ И ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ ОТ ГЕРБ . БИВШИ КОМУНИСТИ НЯМА, МОЗЪКЪТ ИМ ОСТАВА УВРЕДЕН ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ !!!
  • 35 Скорпион29

    21 14 Отговор
    Днешната дата е най светлата дата в БГ.истирията Видов Ден за гадовете малко сме изтрепали през годините на просперитета Белене и Ловеч явно са били крайно недостатъчни.
  • 36 Лупи

    24 4 Отговор
    Най са ми любими тия дето излизат и започват, "Ако не беше турското робство...", "Ако не беше комунизма...", "Ако не беше вятъра", "Ако не беше толкоз мокро..." и т.н. абе да сте чували поговорката "На кривата ракета и космоса ѝ пречи"?
    Чехите отдавна забравиха, че са били в соц. блока и в момента стандарта им е почти средноевропейски. Ама чехите работят и не крадат, като за последно това е разликата. Ако не беше режима бъдете сигурни това, което се краде сега вече почти 30 години нямаше да го има и нямаше да е 2 пъти повече, а щеше да е едно нищо. Просто нацията ни е такава самоунищожителна и реално ако се остави безконтролна ще се самоунищожи, каквото прави в момента. На българина му трябва ред и здрава ръка и може да направи чудеса, но оставиш ли го да си прави каквото си иска е до там. Прочетете малко Буров, научете историята вижте огромните прилики между България преди режима и България след режима в поведението и манталитета на "елита" и мизерията и безпътието на народа. Не забравяйте, че много от вас в момента живеят от това, което е съградил Живков и ако я нямаше дори само системата за безплатно образование вие щяхте да сте на поточната линия за 500 лв и не защото сте прости, а защото вашите родители нямаше да може да си позволят да ви изучат в частен университет със мизерната надница, както й ще стане много скоро у нас. Превръщаме се много бързо в латиноамериканска република.

    Коментиран от #43, #55

  • 37 Скорпион29

    12 21 Отговор

    До коментар #1 от "Независим":

    Любимата партенка на червените бо*луци. Ама не казват, че ако границите не бяха затворени още 1950 г. останалото население щеше да е не повече от 1 млн. :) ЧЕРВЕНИ БО*ЛУЦИ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!!! ХОДЕТЕ СИ В СЕВЕРНА КОРЕЯ ИЛИ РАССИЯ. ТУК НИКОЙ НЕ ВИ ИСКА!!!

    Коментиран от #39

  • 38 Botev

    9 1 Отговор
    Дядо ми правилно ги наричаше СЛЪНЧОГЛЕДИ! Това са така наречените комунисти, демократи и тем подобните ....А демокрацията в първородния й вариант е просъществувала около половин век само и ...сега няма ли кой да осмисли историческите факти и да си извлече поука...че това е ялово човешко творение...не че няма и други такива...
  • 39 Скорпион29

    15 6 Отговор

    До коментар #37 от "Скорпион29":

    Ти ли ще ни гониш бе еврейски РОБЕ? Заради такива като теб БГ. е била 500 г.под робство проджник лоялноста ти стува точно -3$

    Коментиран от #56

  • 40 tost

    16 7 Отговор
    Е кво толкова са направили комунистите,избили 2 – 3 хиляди боклука а сега какво е ,пълно с педофили,пед@ли,телефонни измамници,крадци и корумпиранини управляващи.

    Само да попитам как така за трети път избирате човек да управлява България,който преди промените е пазил гърба на Тодор Живков и се е клел във вярност към БКП.
  • 41 Botev

    11 4 Отговор
    Пикантна подробност за др. Борисов - билетът му от БКП си пази за спомен и ако някой открие негова декларация че се е деполитизирал (каквато по едно време военните трябваше да подават, а той нали носи званието генерал) да се обади. Ще го почерпя!
  • 42 ЗЕВС

    16 7 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Хой":

    Комунистите са комунисти по душа! Остава измет та на комунизма и продажните мекерета! Относно плана България става васал на ЕС-САЩ а за Българския народ остава само д_____я!
  • 43 Azazel

    13 24 Отговор

    До коментар #36 от "Лупи":

    Така, ли?... А, защо сега, когато Тодор Живков го няма, студентите са много по-голям % от населението, отколкото преди? Защо сега младите хора, образовани по време на демокрацията, работят на чисти, климатизирани и удобни работни места, в модерни офис сгради, а не по прашни, мръсни и опасни за живота мини, металургични производства и химически заводи? Защо млади българи успяват да създават успешни и на световните пазари софтуерни компании, приложения, стоки и услуги с висока добавена стойност, а лекари в наши болници и учени в университетите и БАН успяват да поставят България на световната научна карта? Просто не мога да проумея колко хора си мислят, че преди Тодор Живков България едва ли не е била в каменната ера - без пътища, производства, болници и училища... Ами, не, не е била. И преди него са се строяли, и сега се строят, само, че разликата е, че "великото" комунистическо планиране е довело държавата до 3 фалита и сега му плащаме дълговете, и грешните икономически решения - ето затова сме още толкова бедни!

    Коментиран от #44, #45, #53, #69

  • 44 ЗЕВС

    12 3 Отговор

    До коментар #43 от "Azazel":

    За коя държава става дума?Прочети по речниците, какво означава фалит на държава и дали изобщо може да фалира!
  • 45 Бесен Язовец

    17 5 Отговор

    До коментар #43 от "Azazel":

    Я се скрий някъде бе младите точно най мн.роптаят против тази нова система само разни дръгели между 50-60 плюват по комунизма щото нямали строшено опелче и дънчици ...
  • 46 Kcaniba

    1 7 Отговор

    До коментар #17 от "Kcaniba":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гост

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Хой":

    Каквито и да са били, комунисти земеделци ,либерали ,демократи НЕ СА ИМАЛИ ГОЛЯМ ИЗБОР. Луканов се е оплаквал пред близък приятелски кръг , как е бил жестоко заплашван и притискан, от новите ни началници. И да е имало някоя добра идея , тя е била убита в зародиш. Идеята е отново да станем послушна безгръбначна и лесна за манипулиране колония. И така 28 години. Ако се бяхме възпротивили , щяха да ни цепнат като стар панталон, и вероятно половината ни територия щеше да е вече турска. Дали комунисти или други,АЛЧНОСТА няма партиен признак-те бяха там те се възползваха.
  • 49 Иван

    7 10 Отговор
    Съветвам всички ,които харесват червените да гледат филма„Съветската история“.Има го в YouTube.Да прочетат нещо от А.Солженицин,Г.Марков,В.Шаламов.Да прочетат за „Сталинските самовари“.Ако и след това са убедени в правотата си спешно да потърсят специализирана психиатрична помощ!Ако ли не значи са платени тролове на Русия.По голямо зло от комунистическата идея,като започнем от Маркс и Енгелс не е имало на земята......

    Коментиран от #70

  • 50 Пътят към ада е постлан с добри намерени

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    И сигурно ще отречеш и за избитите в Гърция 20 000 човека и за избитите в Югославия 20 000 човека . Имаше и депортирани евреи от тези територии в лагерите на смъртта. До скоро имаше още живи хора ,които разправяха как са били принуждавани от своите командири да палят цели села , с тенекии с газ , и още чуват писъците на изгорелите хора. И това от нашата окупационна армия , която вървеше след Хитлер. Да това са бивши наши територии, но ние не сме ги притежавали черно на бяло-спечелени като победители във война. И в един момент Хитлер се проваля и ние с него. Със победителите идват и Сърбия и Гърция , а и Турция точи армия за нас. И КАКВО ПРАВИМ СЕГА? Тези държави искат възмездие , териториално , материално , и някои хора да си платят, те са победителите. Девети Септември е една тъжна дата ,на загубилите и отново и очакващата 3-та Национална Катастрофа. Да се празнува е кощунство, и от нас вече почти нищо не зависи. Някои седят и мъдруват ,сякаш ние сме имали някакъв избор.

    Коментиран от #73

  • 51 Иван

    1 7 Отговор
    Забравих да спомена и В.Суворов.....

    Коментиран от #63

  • 52 Партизанин

    12 4 Отговор
    НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАВЕН, И НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО !
    Честит 9-ти Септември !

    Когато и да се обърне палачинката, пак ще има Народен съд, Национализация, и пак ще трепем новите фашисти като едно време !

    Колкото и да се постараха отвъдокеанските ви господари да ви направят тъпи, неуки, равнодушни и неграмотни, с цел да бъдете лесно манипулирани и послушни, все ще останат свестни хора за една малка революцийка...
    И тогава...
  • 53 Чернозем за износ

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Azazel":

    Пич , България заедно с 9. 9. 1944г. е низ от национални катастрофи , териториални загуби, плащане на контрибуции , метежи , преврати , политически убийства , заема достойно място пред Албания.
  • 54 Цар Вул

    13 0 Отговор
    Комунистите измряха!!Управляваха ни т.н.партийни членове!Веднъж моя директор ме попита:Защо не съм станал комунист?Отговорих :защото не съм убеден?В какво ?В политиката на нашата партия?Не!!Не съм убеден,че съм достоен да нося званието :КОМУНИСТ!Хвани един льольо от гората и го направи партиен член!Но той никога няма да стане комунист!,защото те-комунистите бяха идеалисти-имаха една фикс идея КОМУНИЗМА!С тази идея си и отидоха!При цар Борис беше свинско със ориз!!При бай Тошо-не беше лошо!!При бат Бойко се хващаме за палците на краката и чакаме да ни оправят!!И те го правят,а ние си траем и нехаем!!Чакаме да ни дадат по някой и други лев колкото да не умрем от глад!Е това е:Да живее демокрацията-със 168 лева,не се живее,а се вегетира и накрая се умира/като куче/!!
  • 55 ААА

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "Лупи":

    Вярно казано. Или както казваше един познат професор на 4 очи. Държава създавана от племе номади-конекрадци, дошли по тези места , и нае..ли жените на местните , и създали подобие на държава , може да съществува само с остен в задника. Това последното е по "стамболовски".Гърция мина по този път. Режима на полковниците. Свидетели разправят- Нощно време ,тъмна улица. Луксозен автомобил кабрио. Гюрука свален, радиото свети и свири. На задната седалка ,кожено яке, и малка издута чантичка. Минава един ,гледа подминава , минава втори подминава , минава трети посяга. Изкачат 4-ма с маски пребиват го жестоко и го изнасят. И ловушката продължава. След тези акции на държавата , златарите по златарските магазини слагаха по един стол на вратата,за да не заключват и отиваха да ядат.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Гоуст

    4 10 Отговор
    Да се проследят ип-тата на всички защитаващи този заклеймен като ЗЛО режим и да се депортират към Корея и Русия

    Коментиран от #64

  • 58 Избит е бил ЕЛИТА, ЦЕТА НА НАЦИЯТА А ЗАЩО

    12 3 Отговор
    Защото, забравихте ЕЛИН ПЕЛИН и АЛЕКО, ЗАБРАВИХТЕ 1923 Г. Септемврийското въстание " МАРИЦА ПОТЕЧЕ В КРЪВ". Забравихте как в почивката между заседанията на Парламента, някои от депутатите ЛИПСВАХА. ЗАБРАВИ ЕЛИТА ЗА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА КЪДЕТО БЕДНЯКА БЕ В ОКОПА - ЕЛИТА И ЦВЕТА НА НАЦИЯТА СТОЕШЕ У ДОМА А ОТ ЖЕНИТЕ И ДЕЦАТА НА СОЛДАТА ВЗЕМАХА НЕПОСИЛНИ ДАНЪЦИ. Забравихте за ПЕТКО ВОЙВОДА като адвокат във Варна как не ме светиха маслото. Забравихте " СИВУШКА" , ЛУЧЕЦ ЯЖ, ВОДИЦА ПИЙ, ДИЙ ВОЛЕ ДИЙ! Забравихме " ТАТУЛ", " ГЕРАЦИТЕ", " СНАХА". Забравихте Смирненски - "КАМЕНАРЧЕ". Забравихте ГЕО МИЛЕВ - ХВЪРЛЕН ЖИВ В ПЕЩА НА ЛОКОМОТИВА. Заб.авихте ГЛАВИТЕ набучени на кол с навици и маниери на Чорбаджийско време по турско. Забравихте КАК ГОРЯХА ДОМОВЕТЕ и ИЗБИВАХА семейства ТА НА СЪПРОТИВАТА. Забравихте думите на Никола ВАПЦАРОВ - " СВАЛЕТЕ , ПО-СКОРО СВАЛЕТЕ ВЪЖЕТО! И ТОВА БЕ НАШИЯТ ЕЛИТ И ЦВЕТА НА НАЦИЯТА - ЧОРБАДЖИИТЕ ВЛАСТВАХА ОТНОВО СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ПО-ЖЕСТОКО КАКТО ПО ТУРСКО. И ДНЕС е същото, хората от соца, днес са пак зад щанда с друго име и с друга команда. РЕВОЛЮЦИЯТА Е ЗАКОНОМЕРНО ЯВЛЕНИЕ КОЕТО с влияние от вън. Метежа и Преврата са вътрешни боричкания без особен ефекг за бедняка. СССР Е ОТНОВО ВУЖЕН ЗАЩОТО ДНЕС МИЛИОНИ ГИ НЯМА В БЪЛГАРИЯ!
  • 59 Скорпион29

    9 4 Отговор

    До коментар #56 от "Скорпион29":

    Ти ли бе капиталистическа подлоге ти ли бе ефтин продажнико мн.сте малко бе лехорко

    Коментиран от #72

  • 60 Или със СССР или ТРИБУНАЛ В НЮРНБЕРГ

    11 0 Отговор
    Със СССР В НЮРНБЕРГ ние БЯХМЕ В СПИСЪКА НА СТРАНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ - СССР, САЩ и АНГЛИЯ.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Резун

    10 4 Отговор

    До коментар #51 от "Иван":

    Деси , ко ни го навираш постоянно този "Суворов" , сякаш не го знаем кой е . Избягал от едните служби , да се продаде на другите служби. Че на всичкото отгоре си е присвоил ,една славна за руснаците фамилия.
  • 64 Kcaniba

    1 6 Отговор

    До коментар #57 от "Гоуст":

    Още тази вечер!+++++++++++
  • 65 Име

    2 12 Отговор
    На такива прости хора които милеят за социализма това им се полага - мизерия.Жалко за всички останали.
  • 66 Никол Станкулов

    4 13 Отговор
    Много червени чугуни в тоя сайт бе?

    Коментиран от #79

  • 67 ГОГО

    1 3 Отговор
    Драги ми форумци нима не знаете и не виждате,че най-силно знаещите хора са наглите неграмотници и и от двете страни на барикадата, защитавайки некоректно личните си интереси , превърнали живота ни в свинска конюктура вече близо три десетилетия не забелязваме,че сме загубили чувството си за държавност и сме се превърнали в племе обитаващо дива гориста местност.
  • 68 tost

    14 3 Отговор
    Най силните години за България населението от 1944 до 1989 г.се удвоява строят толкова много фабрики,че ставаме на 28 място по икономически показатели,за построените болници,детски градини,ясли и санаториуми няма да пишя. Българите по него време имахме самочувствие а сега за 30 г. демокрация имаме една построена магистрала и хиляди хотели (собственост на мутрите )по нашто л@йноморие.

    Едва ли някога ще успеем да достигнем тези показатели.
  • 69 Знаещ

    12 3 Отговор

    До коментар #43 от "Azazel":

    Само един въпрос имам. Защо тогава сме били 28-ма икономика в света, а сега не знам дали влизаме и в стотицата?

    Коментиран от #78

  • 70 Знаещ

    10 1 Отговор

    До коментар #49 от "Иван":

    Да не си онзи Иван, който се гордееше, че баща му след падането на комунизма си е хвърлил партийната книжка? ПОВТАРЯМ СЛЕД ПАДАНЕТО, А НЕ ПО ВРЕМЕ НА КОМУНИЗМА. На какво ли те е научил нагаждач като баща ти. Сигурно да бъдеш като него.

    Коментиран от #71

  • 71 Иван

    2 8 Отговор

    До коментар #70 от "Знаещ":

    Да същият съм.И какво ,ще повтаряш като мантра едно и също ли?Чакам все още адреса ти ,нали си много отворен!А по темата ,няма ли да заработиш малко пари ,като похвалиш 9 септември.Нали си „Знаещ“!?Между другото не чета глупостите ти от вчера.Как намираш време да пишеш и да правиш фин.си операци.

    Коментиран от #74, #75

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 стоян георгиев

    0 12 Отговор

    До коментар #50 от "Пътят към ада е постлан с добри намерени":

    а сега чествате паметно избитите в югославия и гърция!!!!били ги горели с газ цели села!!!!уууааауу тва другаря тито ви го разказваше нали?истината е обаче маааалко по различна от 400хил .българи в беломорието и егеиска македония днес няма ни един ,от над милион в бивша югославия сега няма ни един.та си задаи въпроса защо българите са трепали сърби и гърци.хителр няма нищо общо.еи тва сте националните предатели .ревете за тито ,за ким че ун,за ленин...но никога за българския народ,за неговия интерес и развитие.затова при всяка възможност националистите се разправят с вас както подобава.щото на 9 ти септември комунягите не изпълнявахте свои заповеди ,а чуждоземни и то на страна дето имаше идея да няма български народ!9 ти септември е ден на траур на загубата на националните ни идеали ,а не дата на радост.ссср ни нападна като до 5 не бяхме във воина и ни премаза културно ,икономически и квто се сетиш.днес трябва дс се обяснявам с маса такива като теб дето приемате путин да нападне българия с ядрено оръжие като нещо много хубаво.нещастници!
  • 74 Знаещ

    4 0 Отговор

    До коментар #71 от "Иван":

    Ти би ли си дал адреса където живееш в обществен форум, в който влизат всякакви хора. Българи живеят навсякъде в Европа и не всички са примерни граждани. Има достатъчно цигани, крадци и всякакви други престъпници живеещи в чужбина. Нали като си обявиш адреса във Франкфурт все едно пускаш обява, че тук живее човек с добър доход и има какво да се открадне, заповядайте. Достатъчно ясно съм ти написал при какви условия и по какъв сигурен и за двамата начин ще разбереш това, което те интересува.

    Коментиран от #83

  • 75 Знаещ

    5 0 Отговор

    До коментар #71 от "Иван":

    'Публикувано във факти.бг: Как намираш време да пишеш и да правиш фин.си операци." Ако си забелязал в работните дни никога не пиша преди 16-17.00 българско време.

    Коментиран от #84

  • 76 Всъщност

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пазарен Либерализатор":

    Партизаните са спонсорирани и от Англия. Доставяни са им по въздух оръжие, муниции, пари и т.н. СССР и Англия са се били в коалиция срещу Германия. След 9-ти май започват боричкания в коалицията кой какво парче от Европа да вземе под опеката си. Американците са били готови да влязат в България от позициите си в Гърция, но ги е спряла опасността да не започнат нова война. Та така...
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Azazel

    3 8 Отговор

    До коментар #69 от "Знаещ":

    Не знам какъв показател за "икономика" визираш (може би някой от учебниците за научен комунизъм?), но България не е била 28-мо място по икономически показатели преди 89-та, и сега не е над 100-но. Да не говорим, че такова сравнение е доста неуместно, предвид факта, че сега има значително повече държави по света, спрямо тогава, а някои нововъзникнали икономики (ОАЕ и т.н.) изхвърлят назад държави с постоянен стабилен растеж. А и, в никакъв случай не трябва да забравяме, че България можеше да е още по-напред и по-добре развита, ако не беше финансовият колапс и разграбването на държавните активи през 90-те години. Не демокрацията, а няколко крайно корумпирани правителства и няколко мафиотски структури (които, впрочем дойдоха от висшия ешелон на БКП и от ДС, а не от САЩ или ЕС...) върнаха държавата няколко десетилетия назад, но лека-полека, след 2000-та година икономиката започна да се възстановява и днес БВП на България е два пъти по-висок спрямо 1989-та.

    Коментиран от #82, #95

  • 79 Azazel

    3 11 Отговор

    До коментар #66 от "Никол Станкулов":

    Ужас е, човек! Аз допреди няколко години си мислих, че живея в една нормална и демократична европейска България, която няма връщане към онези мрачни времена, но, уви, един приятел стана репортер във Факти и започнах да го чета, а откакто започнах да следя и коментарите, направо косата ми побеля... Мисля, че част от тези са платени руски тролове, някои пишат с по няколко псевдонима, но това са най-крайните. Сред останалите - над 50% са си обикновени червени чугуни, дето викаш и малко се поотчаях за бъдещето на България... :/
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Пътят към ада е постлан с добри намерени

    13 1 Отговор
    Това ми го е разказвал ,със сълзи на очи един възрастен човек , който почина кротко на 98г. , като земеделец и рибар. Като ,че не смееше да си пусне душата , щото не знаеше дали на оня свят не го чака възмездие. И завършваше- От войната по-лошо нещо няма. Сръбските партизани през нощта убили 2 наши войника. На другият ден командира заповядал да се запали селото. А за да изчезнат тези етнически българи са виновни Берлинският Конгрес(концерт) и двете поредни национални катастрофи, оставили населението в други съседни държави. Първо Фердинанд се изси.а на метеното. После германците подкупват , и дават повече пари от французите за втората катастрофа. И третата 1944г. е само следствие на първите. Войната има жестоки правила , там ако загубиш , губиш територии , просперитет, суверенитет, това не е игра на карти. И желаното не е възможното. За войната с руснаците- ние отрязваме пътя по море на руснаците да се евакуират от Крим , и загубите им там са страшни.Храним и обличаме германската армия , заемаме окупирани държави,с което те освобождават армия за фронтовете. Пазим германският петрол в Румъния. Царя се опитва да ни извади по навреме от войната , но плаща с живота си ,а остава да управлява про-германско фашистко правителство, почти да края.

    Коментиран от #94

  • 82 Знаещзнаещ

    9 3 Отговор

    До коментар #78 от "Azazel":

    Четенето никога не е излишно. Иначе ставаш за смях:-"Брутния вътрешен продукт е най – универсалното мерило за икономическото ниво на една държава. През 1989 г. България е на 25 място в света по БВП, днес сме на 80 място."

    Коментиран от #85

  • 83 Иван

    1 4 Отговор

    До коментар #74 от "Знаещ":

    Аз го направих,защото няма какво да крия.Но ти явно имаш.Аз познавам хора,за които знам че имат милиони и никой не се крие,но „Знаещия“ се крие.Пак да питам да не те търси Иинтерпол?

    Коментиран от #91

  • 84 Иван

    0 4 Отговор

    До коментар #75 от "Знаещ":

    Ако наистина се занимаваше с нещо щеше да имаш друг стил на писане.Просто интелектта ти е нисък,личи си отдалеч.А в 17 ч. сигурно прибираш овцете,затова не пишеш преди това.Та кога каза,че живееш във Франкфурт?Спомням си,че каза нещо за курорти и т. н.Или не си помниш лъжите!

    Коментиран от #86, #87

  • 85 Azazel

    2 5 Отговор

    До коментар #82 от "Знаещзнаещ":

    Досттъчно чета и, ако във втората част изречението е вярно, в първата категорично не е и е просто една от измишльотините на анти-западната пропаганда. Просто, явно, за разлика от теб, не чета учебници по научен комунизъм, сайтове за фалшиви новини и прочие руски пропагандни материали, пък ако ще да ставам за смях пред лумпени като теб...
  • 86 Знаещ

    3 1 Отговор

    До коментар #84 от "Иван":

    Ти живееш там. Аз минах за няколко дни през 2014 и повече не възнамерявам да повторя. Толкова цигани по главната не бях виждал другаде. Бяха се настанили там направо със спалните си чували. И това беше преди Меркел да покани побратимите им от Африка. Сега не ми се мисли какво е. P.S. Най-любезно ти предложих да ти докажа къде съм в момента, но ти увърташ по всякакъв начин. Както казах човек трябва да може да стои зад думите си и аз ще ти го докажа като се разделиш с няколко хиляди евро.
  • 87 Azazel

    1 5 Отговор

    До коментар #84 от "Иван":

    Зарежи го този, на мен преди няма и месец ми разправяше как цял живот живее в наследствена къща в центъра на София, на пряка на Витошка. Теб те е лъгъл, че живее във Франкфурт... Не бих се учудил под други статии, в зависимост от контекста, да е твърдял, че живее в Ню Йорк, в Бевърли Хилс, или точно срещу Кремъл... Като му гледам умственото ниво и речника, най-вероятно е някакъв хлапак 7-8-ми клас, ама в някое западнало селско училище, така че всяка минута, която губиш в спор с него, е напразно загубена.

    Коментиран от #88

  • 88 Знаещ

    4 2 Отговор

    До коментар #87 от "Azazel":

    Какво ми пречи да съм отрасъл и живял в София и сега да се намирам на малко по-хубаво място? P.S. Ето ти още малко данни. Този път от 2013: "По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF)."

    Коментиран от #89

  • 89 Azazel

    3 5 Отговор

    До коментар #88 от "Знаещ":

    Аха, през последния месец (защото само преди месец се кълнеше, че живееш в центъра на София и ежедневно гледаш тълпите араби по Витошка...) си станал дългогодишен финансист във Франкфурт?... И да ти покажа ли под статиите, дето си ме занимавал с глупостите си как точно не е било между 9-17 в делничен ден...? А, ако беше завършил училище (както казах, очевидно още и до гимназия не си го докарал), щеше да знаеш, че, ако цитираш данни, ще трябва да даваш и препратка (линк или библиографска справка) към източника... Та, дай ми линк към ресурса на МВФ, според който България е заемала 25 място в света по БВП през 1988 г., или престани да ни занимаваш тук с партенки, дето си чел в разни тъмно-червени форуми или си чул от любимите си крайно-леви националистически партии...

    Коментиран от #90

  • 90 Знаещ

    3 1 Отговор

    До коментар #89 от "Azazel":

    Само не разбрах какъв Франкфурт те гони? Иван живее някъде там. Само, че не казва точно къде. А когато му предложих да се обзаложим и даже му казах единствения сигурен начин, който гарантира, че спечелилия ще си получи парите той започна да увърта здраво. Върни се и виж къде съм казал, че точно това лято съм ги гледал, а не миналото или през пролета? Дай една статия, която конкретно казва, на кое място сме били през 1988-1989 година.

    Коментиран от #96

  • 91 Знаещ

    3 0 Отговор

    До коментар #83 от "Иван":

    Ти наистина си много т.п, кой издирван от Интерпол ще пише по форумите и ще ти предлага да покаже всичките си данни и местоположение пред теб, твоя адвокат и пред нотариус?

    Коментиран от #93

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #81 от "Пътят към ада е постлан с добри намерени":

    тва дето ти го е разказвал през сълзи тоя дядо се е случило в раиона на лесковац.там е бил и моя дядо.случката е следната сърбите подмамват рота български воиници на софра където ги тровят,а после ги колят.дядо ми ми разказа как на всеки воиник сърцето било извадено сложено в шапката му и пак върнато в гръдния кош.одрязани са били и половите им органи и сложени в устите!!!!кво се е очаквало да направи полка при тази картина а?глупостите ти за берлинския конгрес няма да ги коментирам.само ще кажа че сърби и гърци съботират националното ни обединение и българския народ е страдал от това ,та през 41-44 годиниа му е дошло да връща и го е правил ,но далеч от геноцида извършен от братята ви сърби срещу нас.иначе ,да българия участва в пакта рим,берлин,токио,но тва не би трябвало да е причина за такъв геноцид срещу българите,извършен от други българи.избиванията нямат аналог в историята ни.
  • 95 Алекс

    4 1 Отговор

    До коментар #78 от "Azazel":

    Сигурен ли си че брутният ни продукт е двойно по- голям.Знаеш ли как се сравнява брутен продукт за различните години.А знаеш ли колко ни е брутният външен заем. Не нетният който ни набиват в главите всеки ден от продажните медии.Брутният продукт се сравнява в съпоставими числа.Разликата в цените на произведените стоки и услуги преди и сега е голяма. Оттам идва и по- големият БВП в реални числа, но в съпоставими сме далеч назад.Имай на предвид и че населението ни е намаляло с 2 млн души, а БВП се сравнява и на глава от населението. Освен това се сравнява и покупателната способност на населението. След като имаме толкова голям БВП ,защо покупателната способност е ниска.Отделно се сравнява и БВП с БВД. БВД в края на 2016 г е 36 млрд €.В проценти спрямо БВП е точно 70% от него.Знаеш ли как се гледа по света в икономическо отношение, на държави в които това съотношение е повече от 45-50%. В доклада си за 1987 г ООН поставя България на 27 място по индекс на човешко развитие от 130 държави.. През 1988 сме на 25 място по БВП на глава от населението ,а през 2014 на 78 място по данни на МВФ.През 2014 г сме с най-ниският номинален БВП на глава от населението в ЕС. и сме с най-висока квота на мизерия -21,8 % по данни на МВФ и Евростат.
  • 96 Azazel

    2 6 Отговор

    До коментар #90 от "Знаещ":

    Ти май нямаш идея кога да се спреш, за да не продължаваш да се излагаш, а?... Аз никакви статии не е нужно да ти показвам за класации - на кое място е била България по БВП на глава от населението през 1988 г., защото нищо не съм твърдял, ти твърдиш, че през 1988 г. е била на 25 място, така че ти трябва да го докажеш с препратка към ресурс. Но все пак, ако много държиш - виж тук (да, Уикипедия не е най-достоверният източник, но като става дума за данни от МВФ може да им се вярва, още повече, че лесно могат да се сравнят с оригиналите - аз го направих и са точни): https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_past_and_projected_GDP_(PPP)_per_capita#IMF_estimates_between_1980_and_1989 Не е класация, но лесно можеш да си направиш сам сметката (дори да си седми или осми клас, както показва умственото ти ниво, би трябвало да можеш да смяташ). Аз лично в данните за 1988 г. преброих 40 държави с по-голям БВП на глава от населението от България, но може да съм пропуснал някоя. Все пак, ако не съм, България би следвало да е на 41 място в света по този показател през 1988 г., а не на 25, както твърдите ти и още няколко лумпени, като теб, дето се "информирате" от тъмно червени форуми, вестник Атака, Брадва.бг и Фейсбук групи за носталгия по комунизма...

    Коментиран от #97, #98

  • 97 Azazel

    1 3 Отговор

    До коментар #96 от "Azazel":

    Не се копира целият линк, така че просто трябва да се напише в търсачката: List of countries by past and projected GDP (PPP) per capita, да се отвори в Wikipedia и след това да се отиде на IMF estimates between 1980 and 1989.
  • 98 Знаещ

    6 0 Отговор

    До коментар #96 от "Azazel":

    Дори и да приемем, че е на 40-то място значи пак сме били два пъти по-добре от сегашното 80-то място. Сам се матира.
  • 99 Биляна

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Независим":

    То едно е да изчезнеш по собствена воля и да заминеш извън страната, а друго е да те затрият комунистите, нали?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове