Last news in Fakti

21 Декември, 2011 18:28 946 0

България участва в нов Евровело маршрут

  • колоездене-
  • велосипед-
  • маршрут

“По Пътя на Желязната завеса” или Евровело маршрут №13 минава през 20 страни и стига до нас

България участва в нов Евровело маршрут - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Веломаршрут 13, наречен  “По Пътя на Желязната завеса”,  е най-новият европейски веломаршрут, който ще преминава през страната ни. Дълъг над 7000 километра, маршрутът започва от Баренцово море, минава през 20 европейски държави и стига до Черно море. Предложенията за българската част от маршрута бяха представени днес на пресконференция. Целта е да се привлече интересът на туристите с колела от Европа към страната ни, представяйки нашите природни и културно-исторически богатства, най-вече историята от Студената война.

На пресконференцията присъстваха предствителите на Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), Фондация „ЕкоОбщност”, Българска фондация Биоразнообразия (БФБ) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

От страната на министерството обещаха велоутризмът да намери място в цялостната туристическа политика на страната, съобщават от екокоалиция „За да остане прироад в България“. Министерството планира актуализация на „Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма“ за периода 2014-2020, където несъмнено ще отдели място на велотуризма.

 

Европейски велосипеден маршрут No 13 “По Пътя на Желязната завеса”

Основната задача на проекта беше да създаде работна рамка за изграждане на югоизточния участък от европейския веломаршрут “Пътят на Желязната завеса”, идея на евродепутата Михаел Крамер. Началната точка на маршрута е Баренцово море. Общата му дължина е 7000 км, като минава през 20 европейски държави и стига до Черно море. Предложеният план от партньорите по проекта ще включва мерки за изграждане и промотиране на последния участък от маршрута с дължина 1700 км, който започва с границата между Сърбия и Румъния, минава през граничните райони между България и съседните Сърбия, Македония, Гърция и Турция, и завършва при Черно море.

Българските партньори по проекта са Българска асоциация за алтернативен туризъм, фондация «ЕкоОбщност», Българска фондация Биоразнообразие и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, a международните - румънската велоасоциация Байк атак и гръцката община Тасос.

Предложената югоизточна част на маршрута ЕвроВело 13 („По пътя на Желязната завеса”) обхваща 2000 км дължина по протежението на границата между Румъния и Сърбия до Черно море и е разделен на 44 дневни отсечки, които предполагат изминаване между 40 и 80 км всеки ден. От целия маршрут 150 км са по неасфалтиран път, а 250 км – по средно натоварени шосета.

Европейската велосипедна мрежа обхваща 14 маршрута, като 45 000 км са установени трасета, а плановете до 2020 г. предвиждат разрастването им до 70 000 км. Общата стойност на реализираните приходи от мрежата възлизат на 54 млрд. евро и са натрупани в резултат на 2.8 млрд. велопътувания, от които 25 млн. са включвали и нощувка. Основните критерии, на които отговарят веломаршрутите в мрежата, са сигурност за ползвателите им, свързаност между отделните отсечки, избягване на излишно обикаляне (освен в случаите на желание да се посетят дадени природни забележителности и обекти от специален интерес), атрактивност и удобство.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА