Last news in Fakti

21 Декември, 2011 18:51 1 139 0

Синдикати и бизнес заедно за промени в пенсиите

  • синдикати-
  • работодатели-
  • пенсии-
  • реформа
Синдикати и бизнес заедно за промени в пенсиите - 1
Константин Тренчев и Пламен Димитров. Снимка: БГНЕС

Бизнесът и синдикати се договориха да излязат с общи предложения за промяна в пенсионната система, които да предоставят на държавата. До тази инициатива се стигна, след като синдикатите напуснаха тристранния диалог, но решиха да активизират този с бизнеса и ще действат заедно с него, когато има съгласие по определени теми, предаде БНР.

Преди седмица депутатите приеха от 1 януари 2012 година възрастта за пенсиониране се увеличава с 4 месеца за всички категории труд. След това предстои възрастта за пенсиониране да бъде увеличавана от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете. 

Общо предложение на синдикати и работодатели от днес е да се криминализира укриването на осигуровки, както и закъсненията с плащането да не се санкционират с наказателна лихва. Бизнесът и синдикати искат всички пенсии да бъдат осъвременявани, а не само най-ниските.

И двете страни са съгласни всички доходи от труд да се облагат с вноски за пенсия. Сега част от доходите, които получават българите извън заплатите си, са освободени от подобно плащане.

Съгласие има в силовите ведомства вноската за пенсия да се повиши с 15 процента, както и трудовата експертиза да премине към НОИ като всички работещи имат и пенсионна възраст.

Съгласие се постигна да се предложи всички неосигурителни плащания, които са в бюджета на общественото осигуряване да бъдат извадени от там. Става въпрос за вдовишки добавки и социални пенсии. Има съгласие и по това всяка година стаж да има по голяма тежест във формулата за пенсиониране 1,2, а не 1,1 процента, както е в момента. Вноските на администрацията да се плащат от хората, а не от държавата, също е друго предложение, което е договорено днес.

Всички тези предложения ще бъдат представени пред държавата в писмен вид. Засега синдикатите няма да се върнат в официалния тристранен диалог.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА