609 5

Пожарникар: Носим дрехи втора употреба

Светослава Ингилизова

В навечерието на професионалния си празник 14 септември се очаква пожарникарите да обявят, че нямат достатъчно предпазни облекла. Те ще настояват и за увеличение на заплатите им от догодина.

„Повечето пожарникари у нас събират защитни облекла втора употреба от цяла Европа, скъсани и с изтекъл срок на експлоатация. И тях си купуваме сами”. Това заяви пред Нова тв Венцислав Станков, председател на синдикат „Огнеборец”.

Около 3500 от общо малко над 5500 служители на пожарната към момента нямали необходимите им за работа униформи.

Станков подчерта, че и ниските доходи са сериозен проблем за родната пожарна. Освен това, трябвало и спешно подобряване на материалната база.

„По оперативни програми беше закупена много техника, но нямаме финансовия ресурс, с който да я поддържаме”, допълни Станков.

Той отбеляза, че пожарните служби страдат и от сериозен недостиг на кадри. Имало сигнали, на които се отзовавал само по един огнеборец.

Поради всички тези причини пожарникарите излизат на протести в София и Варна в четвъртък. Редом до тях ще застанат и полицаите.

„Протестираме срещу неглижирането и неразбирането на проблемите ни, както и несериозното отношение, което ръководството на МВР демонстрира към нас”, заяви Илия Куманов, заместник-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Исканията са пазителите на реда остават непроменени – увеличение на заплатите с минимум 15% и със задна дата; промени в Закона за МВР и приемане на нов закон най-късно след година.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 09:20  13.09.17
  Егати срамната работа и после ми се показва оня мизерник Б.Б и ми разправя колко бил добър живота в бг.
 • Тъпак
  Отговор
  2 09:34  13.09.17
  1200лв заплата за шофьор на пожарна кола в малък град, малко ли е? Сигурно, щом ще протестират. Някои ги вземат за два месеца и работят по 10 часа

  Коментиран от #3, #4

 • Шпек Салам Народен
  Отговор
  3 09:40  13.09.17

  До коментар #2 от "Тъпак":

  Ами малко е.За човек с рискова професия,даже много малко взима.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  4 09:45  13.09.17

  До коментар #2 от "Тъпак":

  Като дойде да ти спасява запечения з...к го питай да ли са мн 1200 лв. И не гледай в чуждата паница а си искай твоето
 • Гост
  Отговор
  5 12:31  13.09.17
  1200 лв с 20 години трудов стаж и е с инспекторско звание. На дали всички са инспектори. Стартовата заплата е 750 лв. Парите са малко за тази професия. Стига сте плюли върху тези хора.

Напиши коментар:


Публикувай