1 862 3

Заразените яйца идват от ферма в Поликраище

Мартин Христов

Яйцата, заразени с фипронил, идват от птицеферма в Поликраище, съобщи bTV. Няма данни дали фипронилът причинява хронични ефекти върху човешкото здраве.

Тодорка Янковска, зам.-председател на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) коментира, че установените заразени яйца са изтеглени от пазара.

Информацията, която подаваме с номерата върху черупката на яйцата е показателна - 3BG04001; 1BG04001 и 3BG04003. Така всеки потребител може да погледне маркировката и да реши какво да предприеме.

Нормите не са животозастрашаващи, но са завишени. Опасна доза за хранителни продукти е 0,723 милиграма в грам, а е установено 0,027 милиграма в грам количество на фипронил.

Богомил Николов от "Активни потребители" допусна, че най-вероятно се касае за тези дезинфектанти, които са използвани за обезпаразитяване на кокошките. "Затова трябва да има разследване".

Направили сме проверки във всички птицеферми у нас и не са установени други заразени яйца. Проверките текат и след като приключим ще подадем информация на съответните органи, увери Янковска.

Ако се окаже, че източникът на тези дезинфектиращи продукти е един и е снабдявал цяла Европа с години, трябва да има строги санкции. Трябва да се разследва какъв е източникът, за да се избегне в бъдеще подобно нещо, коментира Николов.

Няма количества под рестриктивната норма, затова продуктът е бил на пазара, добавят от БАБХ.

От агенцията успокояват, че няма място за паника. „В тези продукти вложеното количество е незначително. То няма място при кокошките, но е попаднало“.

Николов каза, че не се страхува да консумира яйца, тъй като количествата са много малки.

Проверката продължава, вероятно става въпрос за използване на препарат не по предназначение, уточни пред БНТ доктор Кремена Стоева от Агенцията по безопасност на храните. Тя съобщи, че над 100 000 яйца са блокирани в момента в търговските обекти, 109 000 са задържани в склад, а на място във фермите са блокирани 152 000 яйца.

Досега няма данни дали фипронилът причинява хронични ефекти върху човешкото здраве. Според някои оценки с откритото количество фипронил човек трябва да изяде поне 300 яйца за една седмица, за да окаже веществото влияние на организма му. При натравяне с веществото симптомите са замаяност, главоболие, потене, дори повръщане.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Petrova
  Отговор
  1 14:00  15.09.17
  Не е ли редно да се провери и месото, което ядем? Как можем да сме спокойни, че не е заразено и то?
 • шшш
  Отговор
  2 09:29  16.09.17
  У нас всички проверки идват след като нещо се случи на Запад, така че до сега сме изяли сума ти боклуци и продължаваме със същото темпо..За пари говорим...идеята хора да имат работа дори с риск да отровят един народ..

  Коментиран от #3

 • Факт
  Отговор
  3 15:19  19.09.17

  До коментар #2 от "шшш":

  Точно както си го описал е ... Така че ,яжте и пийте...Вече сме резистентни към всичко!

Напиши коментар:


Публикувай