1 643 0

Лятото си отива, вижте каква есен ни очаква

Мартин Христов

Отива си лятото няма как. Лятото беше много продължително и топло. Есента в България ще бъде топла. Август, който изтече, беше вторият най-горещ откакто се прави метеорологична прогноза. Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът доц. Георги Рачев.

"Нормално е да предположим, че и зимата ще е топла и есента ще е топла. Височината на слънцето над хоризонта съответства на средата на март в момента. Ужасно сухо е", каза Рачев.

"Октомври месец ще е сравнително топъл. Този петък се очертава да е много студено - нормално за сезона, но не и за това, на което сме свикнали. Тогава ще има температури от 15 градуса и то максимални. Сутрешните температури ще паднат под 10 градуса. После ще има стабилизиране на времето с нормални температури.

Лятото продължи около 110 - 112 дни все пак", каза Рачев.

"Климатът е природно явление, което се разглежда от много години. Става топло, няма как да не се променя времето. В България става по-топло - и зимата и лятото. В началото на века имаше тенденция на засушаване, сега вече не е така. За това говори и уникалната реколта на зърнени култури от миналата година. Цялото селско стопанство в момента е много добре и туризмът се радваше на страшно много слънце. Двете неща, които пряко зависят от времето, са в подем", каза Рачев.

България


Напиши коментар:


Публикувай