423 2

Дават 8 млн. лева за свлачища в Сарафово и Царево

Около 2 км е общата дължина на укрепителните, брегоукрепителни и отводнителни съоръжения, които ще бъдат изградени

Маргарита Илиева

Две проблемни зони със свлачищни процеси в Бургаска област ще получат oсем милиона лева допълнително финансиране за укрепителни дейности.

Средствата от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са осигурени целево за спиране на свлачищата в бургаския квартал Сарафово и по северния бряг на град Царево, предава Монитор.

„Дейностите по превенция и укрепване на свлачищата са наш приоритет. Това е грижа за хората, защита на морските брегове и инфраструктурата. Това е и мярка срещу неблагоприятните въздействия, настъпващи от изменението на климата.“

Това каза народният представител от ГЕРБ Бургас Ивелина Василева.

„Допълнителни средства ще бъдат осигурени и по линия на европейските фондове. Именно за тези цели в оперативна програма „Околна среда“ ние заложихме нова приоритетна ос „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ с бюджет от 153 милиона лева.“, добави тя.

Реализирането на укрепителните дейности е част от работата по Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията по Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015-2020 година.

Около 2 км е общата дължина на укрепителните, брегоукрепителни и отводнителни съоръжения, които ще бъдат изградени.

Спирането на свлачищните процеси по морския бряг е важно условие, за да се предотврати намаляването на територия на двете морски общини вследствие на абразионни процеси.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патриот
  Отговор
  1 22:08  28.09.17
  Значи могат да се оправят и за 300 000лв. Щом дават 8 млн.
 • mediator37
  Отговор
  2 10:02  30.09.17
  Вървял съм пеша по брега северно от Сарафово. Между вилно селище Лахана и комплекс Белите платна (той е до Поморие) ситуацията е такава, като на снимката. Морето изяжда пръстта. Обаче има и малки плажчета от пясък, които струва ми се ,като при брегоукрепването гр.Балчик- к.к. Албена, ще бъдат заличени от буните и ще останат отвътре спрямо брегоукрепването.

Напиши коментар:


Публикувай