332 1

Манолова: Проблемът с храните трябва да се реши с ново законодателство

Предмет на петицията на омбудсмана са нарушените права на българските граждани в резултат на производство и разпространение на храни

Маргарита Илиева

Омбудсманът Мая Манолова подписа и изпрати петиция до ЕП за произнасяне по казуса за храните с двойни стандарти за различни точни в европейския пазар.

Големият актьор и режисьор Камен Донев, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов, председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова и заместник - омбудсманът Диана Ковачева са сред първите, които подкрепят петицията на националния обществен защитник Мая Манолова до Европейския парламент срещу двойния стандарт на храните в ЕС.

Идеята на Мая Манолова е да се възползва от правото си като гражданин на Европейския съюз, който индивидуално или чрез сдружаване с други лица и организации, може да отправи петиция до Европейския парламент по въпрос, който го засяга пряко и попада в сферата на дейност на Евросъюза.

Предмет на петицията на омбудсмана са нарушените права на българските граждани в резултат на производство и разпространение на храни и напитки от едни и същи марки с по-ниско качество в България и държавите от Източна Европа и предложение за създаване на законодателство, което да забрани производството и разпространяването на продукти от една и съща марка с различно съдържание на съставките в рамките на общия европейски пазар.

"Петицията е поредната стъпка, която провеждаме срещу тези унизителни търговски практики."

Това заяви Мая Манолова по време на пресконференция.

Тя посочи, че заедно с неправителствените организации са провели собствено проучване, сравнявайки стоки в България и в Западна Европа.

"Българите не харесваме палмово масло, по-малко шоколад и повече Е-та. Това заявих и пред европейския омбудсман. Проблемът трябва да бъде повдигнат и на европейско ниво и да се търси обединение на институции. Общо осем страни сме, които не трябва да се отказват да защитават правата на своите граждани", заяви Манолова.

"С тази петиция настояваме въпросът да бъде разгледан от ЕП, защото той може да бъде решен с ново европейско законодателство", заяви Мая Манолова.

"Ще бъде трудно, това е ясно. Проблемът касае не само достойнството на българите, но и техните джобове. По-лошото качество, както установихме, не е свързано с по-ниски цени", коментира тя.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • сойкаПРИСМЕХУЛКА
    Отговор
    1 15:59  04.10.17
    Аз предлагам смъртно наказание за всеки един производител на храни с двоен стандарт и доживотен затвор за цялото му семейство.

Напиши коментар:


Публикувай