464 1

Няма ограничение за броя на университетите

Юлиян Попов

Твърдението за това как на един милион души трябва да има един университет е невярно и глупаво. Ако въпросният професор Соте е казал точно това, той попада в същата категория като самото твърдение. Няма такова нещо. Нито пък това твърдение е някакво изискване на ЕК, ЕС, ЕП или на някое друго Е. Няма подобно изискване, няма подобен стандарт.

Това коментира в профила си във Фейсбук блогърът Юлиян Попов.

Страната с най-добрите университети в света, САЩ, има 5300 университета. Страната с най-добрите университети в Европа, Великобритания, има 130 университета с кралска харта, отделно много университети без. Ирландия е с 32 университета, а страната на Соте - с 60!(без да се броят висши училища по мениджмънт и други институции, които могат да влязат в категорията ВУЗ).

Има ли проблем българското висше образование? Има. Има големи проблеми. Може ли уедряването на университетите да реши тези проблеми? Не, няма как. Може ли в хода на сериозното решаване на истинските проблеми на висшето образование да се стигне до обединение на университети? Да, разбира се, че може.

А БАН е друга риба и на никой не му стиска да се оправя отделно с нея, нито министър, нито министър - председател, нито Народно събрание..

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 13:49  06.10.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай