422 0

„Емко“ отново протестира

Премиерът обсъди ситуацията в завода

Снимка: Фейсбук/Весислава Танчева
Снимка: Фейсбук/Весислава Танчева
Венцислав Михайлов

На пореден протест излязоха работниците от „Емко“. Те се събраха на ларгото пред сградата на правителството, а в президентството за същия час трябваше да започне Консултативният съвет по национална сигурност.

В края на миналата седмица стана ясно, че държавата връща лиценза за търговия на оръжейния завод. Протестиращите обаче настояват завръщане на спрените договори за производство на боеприпаси.

Работниците скандираха „Оставка” и „Дайте ни парите”, носят и плакати с надпис „Държавата ни ограбва хляба”, предаде бТВ.

Премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Емил Караниколов ги поканиха на среща.

Протестът на работещите в „Емко“ приключи със закана за нов протест, ако не бъдат решени проблемите с договорите. Представители на Инициативния комитет, заедно със собственика на предприятието Емилиян Гебрев се срещнаха с Бойко Борисов и с икономическия министър Емил Караниколов.

Снимка: Пресслужба на правителството

Позицията на работниците за развитието на ситуацията през последните месеци беше представена от собственика на предприятието Емилиян Гебрев и членове на Инициативния комитет.

„Винаги съм бил на мнение, че трябва да се изслушват страните и да се намери решение в диалог“, посочи премиерът. Прието беше предложението му още днес да започнат преговори между ръководството на предприятието и Министерството на икономиката за изчистване на спорните въпроси около сключените от „Емко“ договори.

Собственикът на „Емко“ Емилиян Гебрев посочи, че прехвърлянето на договора от "Емко" към ВМЗ "Сопот" е проблем на държавата.

"Това не е наш проблем, а на този, който го е прехвърлил този, който го е прехвърлил той да си го върне. Това си е проблем на министъра", посочи Гебрев. Той настоя за принципно разрешаване на казуса и отново припомни, че частната собственост според Конституцията е неприкосновена.

На въпрос, как ще коментират проверките на НАП, Гебрев посочи: "Когато някой ги праща - те какво да правят - проверяват". "Ако всичко се върне на изходна позиция май месец - ние ще си понесем всички загуби, без да имаме каквито и да било претенции", заяви Гебрев.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай