587 1

Румен Радев: Налагам ветото стриктно

При упражняване на конституционното си право президентът с указ връща целия закон, независимо дали са оспорени отделни негови разпоредби, или целият текст

Венцислав Михайлов

В медийни публикации некоректно се твърди, че юридическият екип на президентската институция е допуснал грешка, тъй като президентът е наложил частично вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет на 27 септември 2017 г., а с издадения указ се връща за ново обсъждане целият закон, а не само оспорените текстове, както е посочено в мотивите към указа.
Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Не само юристите в президентската институция, но и Конституционния съд и цялата практика по упражняване на вето, следват стриктно разпоредбите на Конституцията на Република България - чл. 101: „…. Президентът може мотивирано да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане…“.

При упражняване на конституционното право на вето президентът с указ връща целия закон, независимо дали са оспорени отделни негови разпоредби, или целият текст.
Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) още през 1991 г. урежда процедурата, която се развива при упражнено вето на президента. Сега действащият ПОДНС в чл. 86 съдържа подробна уредба, като регламентира двете възможни хипотези на върнатия закон – оспорен в цялост или частично.

Напомняме, че в пленарна зала се гласува целият закон, а не само оспорените от президента разпоредби.
Ключови промени в законодателството следва да се извършват след широк обществен дебат и най-вече с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ПРИЯТЕЛЯ
    Отговор
    1 20:25  14.10.17
    Румка мисли правилно всичките са далавераджии Отваряй БЕЛЕНЕ

Напиши коментар:


Публикувай