1 177 3

МВР върна порочната практика да "дарява" на себе си

Бедни общини продължават да плащат бензина на патрулките

Венцислав Михайлов

МВР е възстановило порочната си практика отпреди няколко години да прави дарения само на себе си през собствената си фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), като по този начин заобикаля забраната да получава подаръци. Това става ясно от отчета за първите шест месеца на годината, качен на страницата на вътрешното министерство.

Това разкрива в. „Сега”.

Общата стойност на даренията е 591 145 лв. Сред дарителите освен БМВ са и посолствата на Китай и САЩ. Пари са давали и редица малки и бедни общини, които по традиция плащат бензина на патрулките, макар МВР да разполага с бюджет от над 1 млрд. лв. всяка година.

Ограничението да се получават дарения бе въведено преди няколко години, след като стана ясно, че полицията е получавала подаръци от хора, които разследва. Бе оставена обаче възможността да даряват общини и държавни фирми. Така през БМВ, която години наред бе монополист в производството на регистрационни номера за коли, министерството получаваше техника за милиони. Това кранче бе спряно, когато фирмата бе прехвърлена в транспортното министерство. Даренията, с изключение на тези от чужди държави и международни организации, бяха забранени от Цветлин Йовчев, но отново разрешени от Румяна Бъчварова. Впоследствие, през февруари 2016 г., БМВ бе върната тихомълком под шапката на МВР.

За първите шест месеца на годината БМВ е дарила две коли на МВР, става ясно от отчета. Едната е на стойност 28 227 лв., а другата - 5936 лв. Освен от собствената си фирма полицията продължава да получава дарения и от общини, пише в справката. Сред тях са силистренските кметства Дулово, Алфатар, Тутракан, Ситово и Кайнарджа. Най-голямото дарение е за над 1600 лв., а останалите в региона са от 150 до 900 лв. Ремонтът на една кола за 600 лв. е платен от Бяла Слатина, която се намира в бедния Северозападен регион.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 08:21  16.10.17
  МВР се управлява от местния бизнес....който дава парите ,той поръчва музиката.
 • невярващия
  Отговор
  2 19:48  16.10.17
  А тя каква стана МВР се обърна в рекетьор номер едно.
 • Патриот
  Отговор
  3 22:32  18.10.17
  Ами нормално е. Всяка община иска да си гарантира някакъв ред. След като Бай Суджук и неговата сянка се опитват да скапят и армия и полиция от безпаричие някой друг трябва да поеме техните издръжки. Важно е магистрали да се строят, защото от тав може да се краде. От бензина в патрулките какво да откраднеш? Народа да се оправя както знае, както го е правил вече 28 години почти.

Напиши коментар:


Публикувай