2 086 8

Борисов: Ако ще има война, сменяме приоритетите

Светослава Ингилизова

Ако считаме, че ще има война, сменяме приоритетите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“.

„Приемам темата с прискърбие. Когато в света започне да се говори за въоръжаване, превъоръжаване, с надпревара във въоръжаването нищо добро не е постигнато в историята до сега“, каза Борисов.

„За съжаление, европейската дипломация търпи огромни укори“, коментира той и поясни, че за темата "сигурност и отбрана" през последните месеци се говори много.

„Само преди 6 месеца по време на Европейски съвет, включително и президентът Еманюел Макрон беше против общата европейска отбрана. За няколко месеца всички претъпяха метаморфози, защото видяха огромна заплаха и нови военни съюзи“, коментира Борисов.

„Военните добре си дават сметка какво значи военен съюз Индия, Китай, Иран, Русия и Турция. Какъв отбранителен съюз ще има срещу този, ако се изпусне дипломацията и дойде време военните да го решават. Само брутният продукт на тези държави е по-голям от този на Г-7“, добави той.

Борисов припомни, че преди време в България са се произвеждали верижни машини, които в момента струват около 15 млн. евро. „Какво пречи пак да правим това. Да, ще направим индустриално сътрудничество с някоя държава – за електротехника, за оръжие. Същото се отнася и за голяма част от корабите. Как ремонтираме натовски хеликоптери? В авиацията през последните години се направи доста. Г-н Радев го каза правилно – отиват в Афганистан и се оказва, че са купени все транспортни вертолети. Пазарени са така в поръчките, че нямат въоръжение. Сега, на фона на всичко – заплати трябва да вдигаме, трябва да ги превъоръжаваме, те нямат нищо“, каза още той.

„Много е важно и благодаря на всички, че имаме обществен консенсус. Ако считаме, че ще има война и ще се готвим за такава, трябва да преориентираме държавата в такива условия. Въоръжение, армия, пари насочваме в тази посока. Но те не могат да стигнат за всичко. Ако това е консенсусът действаме по тази тема. Иначе милиард за това, за онова, доходи, доходи", подчерта Борисов.

„И на нас ни се иска всичко да стане, да не говорим, че трябва да подменим и ракетите, които имаме. Затова с Общата европейска отбрана започваме да мислим и откъде ще дойде противникът. Същият ли е южният фланг на НАТО с тези нови съюзи, като имаме предвид и отношенията между големите европейски държави и Турция. Имаше време, когато унищожавахме и ракети. Как ще се предпазим с няколко самолета? Какво ще правим, ако няма европейски план? Генерал Боцев трябва да направи план, да каже каква война ще водим, как да ги посрещнем, откъде ще дойдат“, коментира премиерът. „Щом слагаме тази тема – отбрана и почваме всички да говорим, че явно ни е страх, Европа очаква отнякъде нападение“, добави той.

„Европа става под натиск. Нито можем да се справим с тероризма, атакуваха най-силните държави и успяха. Избори в Европа се печелят с антимигрантска вълна. Тези, които са далеч от границата с Турция твърдят, че тя не била в ЕС. Ок, не е, но защо трябва да скъсаш с всички споразумения. На тях им е лесно, далеч са“, допълни Бойко Борисов.

„Много можем да си говорим. Надявам се с дипломация и по-твърда ръка от европейските ни лидери. Поколенията са забравили какво е война. Европа не е подготвена. Тези държави, които са готови за война, при тях човешкият фактор не съществува или е пренебрежимо малък. В Европа един войник да загине е трагедия. И това е правилно, най-хуманно, ценим човешкия живот“, каза още той.

„Благодаря на колегите, готови сме да мислим в общ консенсус, отчитайки всички заплахи, включително и на смяна на периоритетите. Ако военните ни убедят, че това е по-важно от всичко", обясни премиерът и допълни, че приоритет за правителството е било образованието.

Според премиера няма да е лошо, ако държавният глава Румен Радев постави въпроса за общата европейска отбрана и на заседание на КСНС.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ха ха ха
  Отговор
  1 14:45  16.10.17
  Вие ли ще се борите срещу Индия, Китай, Иран, Русия и Турция бе... с гейши и проститутки срещу пушки :D
 • Аааа
  Отговор
  2 16:46  16.10.17
  Боко , няма какво да му мислиш... Просто трябва да сме с ВЕЛИКА РУСИЯ ! Всичко друго би било ГРЕШКА !
 • Фриман
  Отговор
  3 16:52  16.10.17
  Съгласен съм с Борисов, че едно време имахме всичко, което се касае тежко машиностроение, на тази база отдавно я няма. Нашите приятели от Германия и Франция изкупиха всичко за безпари и уничтожиха ги, за да се отърват от конкуренция и да си отворят нови пазари! Какви инвестиции ни трябват само да си върнем мощности и откраднати пазари? И кой ще ви позволи да го правите? Не е ли по-добре да инвестирате в туризъм? Имаме всичко от природа, остана само да се направи инфраструктура! Липсва мащаб на нашето черноморие и в планините! Градете качественна туристическа дестинация, а парите сами ще дойдат!

  Коментиран от #4

 • един
  Отговор
  4 17:06  16.10.17

  До коментар #3 от "Фриман":

  Наистина ли вярваш, че му пука на тоя? той е тук за малко, още малко и сам ще се изпари, просто защото няма да има какво да краде

 • Скорпион29
  Отговор
  5 17:25  16.10.17
  Бг.както винаги на страната на губещите благодарение на кой? Естестврно на русофобите
 • Оптимус
  Отговор
  6 18:39  16.10.17
  Баце, аве що са хилиш толкова радосстно на снимката? Стане ли война, ти ще си драснеш с милиардите нейде на Канарите, или в САЩ, а ние ще се пържим в ада тук? Хич те няма като военначалник, честно! Ала по-лошото е, че генералитета ни и той май го няма, иначе още от 27 години нямаше да ви остани да наливате парите в обръчи от ваши хорица, в гетата, какви ли не простотии и третостепенни неща, ами шеше да ни кресне с патлаци в мутрите ви лъжливи, че армията е на първо място по необходимост от модерна техника и обучение. Ала и тия хич ги няма, щом такива като досегашните управляващи и ти се хилите от постовете на властта. Чак дотам я докара, о велики Боце, да пращате бюрократи да молят циганета да ходят на училище? Хич те няма като морал, а се чува, че си се точил за Президент да ставаш? Това би било гаврата на гаврите с нас бижифолка хийр, оцелял от геноцида ви. Стане ли война, ти нямаш ни армия ни твоите юрокомисари ще ни защитят, че с какво? Но се моли да не става война, която да ни заплаши, че тогова Земята ще пропищи! От това нито агрессора, нито вие тук ще сте доволни. Но почне лри войната, няма гаранции за нищо. Абе как стана генерал с тия разбирания? Колко струва това звание, кажи да събера и аз! ???
 • Варна
  Отговор
  7 18:42  16.10.17
  Естината е че бюджета е толкова опоскан, че няма пари за абсолютно нищо! Ето ви простата сметка: 1.- Разходите за СО, подпомагане и грижи са: 14,5 млрд. лева 2.- Разходите за лихви по кредитите за 2016 : 734 млн. лева 3.- Разходи за персонал и издръжка: 10,9 млрд. лева ОБЩО: 27, 76 млрд.лева А колко са ни приходите? Приходи от данъци 2016: 26,9 млрд. лева Значи 26,9 млрд. - 27,76млрд = - 860 милиона лева надвишаване на разходите над приходите. Ако не продадем нещо и ако не вземем субсидия от ЕС ние ще сме в постоянен дефицит! - Останалите 6 млрд. в бюджета идват именно от там. Към 3 млрд са неданъчните приходи и към 3 млрд от субсидии които много скоро ще свършат... Хайде сега набазата на горното решете какво от приказките, които дрънкат управляващите ще бъде изпълнено?
 • Оптимус
  Отговор
  8 18:47  16.10.17
  Впрочем, о велики Боце, да попитам, КОЙ налага постоянната подмяна на плочки, о велики стратего на войната? Абе тук в окръжния ни център точно пред общината чисто нови плочки ги разриха с багерите и ще слагат нови бе? Ей това са много хилядарки, можеше да оборудвате един полк с модерна екипировка. Ала ти и тия лапачи на веригата зад кадър не ви пука ни за нас, ни за армия бе, велики воине? Що така, о сине на Арес? Ами ние не сме идиоти, ами тия от службите дето ви знаят и кирливите ризи и си траят ни обрекоха на мизерията и на това, да нямаме ни армия ни въоръжение, о велики генерале? Те сега ще трябва да измислят как да махнеш като Хари Потърс пръчката и да се появят и самолети и ракети и пехота и кораби и подводници, о велики! Ала нещо не иска никой да го направи? Я кажи, как така се намират пари чиновници да ходят да врънкат циганета да идели да учат, а няма пари за един разрушител или подводница или нов самолет? Само с отклонените пари за година и излапаните от политиците нерегламентирани разходи, щяхте да закупите и самолетоносач с пълна екипировка. Ала що няма? Ей, велики генерале, не ти пука за армията ни за нас - само плямпаш дивотии, макар и красиви. Желание няма в теб и хората ви, ако го имаше щеше да се направи.

Напиши коментар:


Публикувай