1 247 6

Отмениха окончателно Националната здравна карта

Документът е обявен от Върховния административен съд за нищожен

Снимка: БТА/Архив
Снимка: БТА/Архив
Константин Карагьозов

Върховният административен съд окончателно отмени Националната здравна карта, въведена по идея на бившия здравен министър Петър Москов. Целта на документа бе да определи нуждата от определен брой болници във всеки отделен район на страната, предаде "Дарик".

Предвиждаше се здравната каса да не сключва договори с тези лечебни заведения, които се окажат излишни според националната здравна карта. Оказа се обаче, че документът е обявен от съда за нищожен, а Министерският съвет и здравното ведомство ще трябва да заплатят разноските по делото на организациите, които го спечелиха - Центъра за защита на правата в здравеопазването и Сдружението на частните болници.

Оттам посочват, че здравната карта практически е блокирала инвестициите в здравеопазването, включително и тези на държавата - в държавните болници.

България


Още по темата

 • Утвърдена е Националната здравна карта

  Утвърдена е Националната здравна карта

  Правителството утвърди Националната здравна карта на България. Чрез нея се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението ...
  29.05.2018
  544
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Различен
  Отговор
  1 10:28  17.10.17
  Аз така и не разбрах, този човек свърши ли нещо, като министър, или създаде само безредие и хаос в здравеопазването?

  Коментиран от #3, #4, #6

 • некойси
  Отговор
  2 10:31  17.10.17
  А кой ще понесе отговорност за действията си? Този лунатик, който гледаше с ококорени очи и говореше с изпъкнали вени по челото как насила щял да налага реформи къде е? Колко струваха експериментите му на данъкоплатците?
 • некойси
  Отговор
  3 10:32  17.10.17

  До коментар #1 от "Различен":

  Натвори ги доста каши за кратко време ... не случайно фалират болници и хората не мрат по улиците без да могат да получат достъп до здравеопазване.
 • куку руку ку
  Отговор
  4 10:35  17.10.17

  До коментар #1 от "Различен":

  Свърши, дооср@ здравеопазването.
 • VWandMercedes
  Отговор
  5 20:49  17.10.17
  "Публикувано във факти.бг: Целта на документа бе да определи нуждата от определен брой болници във всеки отделен район на страната, предаде "Дарик". Предвиждаше се здравната каса да не сключва договори с тези лечебни заведения, които се окажат излишни според националната здравна карта." Ако наистина беше отрязал часните болници държавата щеше да е по-богата с поне 2млрд. лева годишно от грабежи. Но кой ти помни важното е да се плюе на колограм. А иначе в личен план подозирам, че редовно беше на силни опияти.
 • Патриот
  Отговор
  6 21:07  17.10.17

  До коментар #1 от "Различен":

  Е как да не свърши - направи си палат за над милион долара? Как става това с честен труд, ако не си политически обвързан?

Напиши коментар:


Публикувай