324 0

Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за отбраната

Мартин Христов

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за отбраната и въоръжените сили.

Депутатите гласуваха със 131 гласа „за“, 71 „против“ и 20 „въздържали се“ след първоначалното му приемане със 117 гласа „за“. Депутатът Данаил Кирилов от ГЕРБ предложи прегласуване с мотива, че не всички народни представители са успели да гласуват, съобщи БТВ.

Румен Радев наложи ветото в началото на месеца, след като парламентът прие завишени изисквания за заемане на поста "постоянен секретар по отбраната" и поиска висшите военни да бъдат представяни пред депутатите.

Според държавния глава, така не се създават гаранции за по-висок професионализъм и на практика може да се стигне до нарушаване на баланса между органите, които ръководят отбраната на страната.

По време на дебатите депутатът от БСП Николай Цонков заяви, че подкрепят ветото на президента, тъй като мотивите му са аргументирани, мотивирани и основателни.

Борис Вангелов от „Обединени патриоти“ заяви, че самите съставители на мотивите са се самоопровергали.

Народният представител от ГЕРБ Пламен Манушев подчерта, че промените не целят да се противопоставят на президента, а да няма партизанщина при назначаването на секретаря на отбраната.

Председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов заяви, че няма нищо лошо да има висш офицерски състав. „Нима всичко трябва да става на тъмно? С този акт ще дадем видимост на процесите, които текат във въоръжените сили. Не искаме НС да абдикира от възможностите си. Напротив, то трябва да има възможности, осигурени по един законов, правов ред“, посочи той.

България


Напиши коментар:


Публикувай