Дори и европейското законодателство в някои случаи не може да защити българския потребител.
Но кой не е мечтал да опита домашно приготвена лютеница или майонеза. В забързаното ежедневие обаче предпочитаме да се възползваме от продукти, които в етикета си имат определението „Домашен“.
За съжаление след множество жалби от потребители Комисията за защита на потребителите е направила проверка на продукта „Домашна майонеза” на „Олинеза“ и е установила нелоялна търговска практика. Това разкри изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Емил Георгиев.
Той припомни, че домашната майонеза се приготвя от яйца, олио и оцет или лимон. За консервант в „Домашната майонеза“ на „Олинеза“ се използва калиев сорбат, който също не е традиционна съставка за домашни продукти.
Определение „домашна“ дава специфично предимство на продукта пред останалите продукти на пазара. Потребителите смятат, че той е с по-високо качество, защото би бил приготвен по домашна рецепта или в домашни условия, с използването на автентични продукти , а не техни заместители, отбеляза Емил Георгиев.
Допълнителна заблуда внася и изображението на истинско яйце на опаковката на „Олинеза“, а в същото време се използва яйчен прах.
Странно е, че продукт с претенция за „Домашен” е със срок на годност 4 месеца при условия на съхранение от 2 до 18˚С, а след отварянето, в хладилник до 10 дни. Някой от вас познава ли друга подобна домашна храна с такава трайност? Риторично попита Емил Георгиев.
Той припомни, че като правило при използването на общоприети наименования е необходимо да се избягва заблуда и подвеждане на потребителя, като се твърди, че храната притежава особени характеристики.
От Федерацията на потребители препоръчват да бъдем внимателни при избора на продукт и да се доверяваме на доказани производители, а не да се подвеждаме под наименованието „домашен“ на етикета.
За избягването на подобни практики Комисията за защита на потребителите, Федерацията на потребителите и Българска агенция за безопасност на храните подписаха Меморандум за сътрудничество, с което да осигурят ефективна защита за всички потребители.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Бесен Язовец
08:09 21.10.2017
2 ОтличникаОтПсиходиспансера
08:23 21.10.2017
3 rudimental brain
08:29 21.10.2017
4 mediator37
08:30 21.10.2017
5 Гост
Коментиран от #46
08:36 21.10.2017
6 Хахо
08:40 21.10.2017
7 Скорпион29
08:40 21.10.2017
8 ИЦО
Коментиран от #9
08:52 21.10.2017
9 Бесен Язовец
До коментар #8 от "ИЦО":
Не,яйца има самоче са на прах и олио също има а майонезата става вредна кога изядеш целия буркан ако си мажеш по две филийки на закуска не е вредна.На мене от банани ми се подува корема а преди години се натрових от портокалов сок изтискан във вкъщи и те ли са вредни? Вредна храна няма има хора които прекаляват с нея ако ядеш дюнер 2 пъти седмично не е вреден ако ядеш дюнер 6 пъти седмично тогава става вреден. Храниш се според работата която работиш ако си на строеж хапваш повечко щото има време да ги изгориш калориите ако бачкаш на бюро хапваш по малко що нямаш къде да ги изгориш калориите.09:03 21.10.2017
10 Жалко
Коментиран от #31
09:05 21.10.2017
11 Боре
09:13 21.10.2017
12 РАЯ
09:22 21.10.2017
13 Д-р Снагълс
09:31 21.10.2017
14 факт
09:39 21.10.2017
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 СОРИ
Коментиран от #17
09:41 21.10.2017
17 1234567
До коментар #16 от "СОРИ":
Така ли, че коя партия произвежда майонеза ? Или лютеница ?10:02 21.10.2017
18 Shmeker
10:48 21.10.2017
19 Шаран БГ
Впрочем, аз нищо наистина "домашно на баба Пена от мазата" не бих купил и не бих употребил като своя и на близките ми храна. Сам произвеждам и консервирам стотици буркани, бурканчета и бутилки. Към всички преди отваряне се отнасям с нужното внимание и отговорност!!!
Един от най-страшните токсини е ботулиновия !!!
11:17 21.10.2017
20 Жестоко но истина
Коментиран от #43
11:51 21.10.2017
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 реалист
12:09 21.10.2017
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Този коментар е премахнат от модератор.
26 Мнение
Тези мазнини част от тях са също изкуствени и са част от тези погълнати изкуствени патогени.
Можете да си представите, тези милиграми по миграми, грамове по грамове ежедневно хранене, как трупаме тежки метали, многовалентни мазнини и съединения, които след 20г живот нарастват до тези 2 до 7.5кг патогенна маса.
Така! Е как да сме живи и здрави, като по статистика на Немски учени, българи изследвани в техни клиники имат химикали и химични съединения в тялото и кръвта, които в нормална храна и количество използвани такива, човек би бил натрупал ЗАБЕЛЕЖЕТЕ за 150 до 400 години живот.
Тоест!
Ние сме се натъпкали, не с малко, а с огромна част от собствената ни маса, с непознати и токсични химикали от храната, които тялото ни АБСОЛЮТНО НИКОГА няма да изкара от нас.
Ето защо е всичката тази заболеваемост от онко заболявания. Защото организмите на хората се изтощават и сриват.
12:53 21.10.2017
27 Мнение
Яжте купешки салами и меса, пилета, кашкавали, СИРЕНЕ, десерти, ЛУКАНКИ и устремено отивате към там... Консервите пък са направо буустъри...
Коментиран от #45
13:09 21.10.2017
28 майна
13:28 21.10.2017
29 Мнение
Едно месо или пиле не кърви ли, значи месото е ТРЕТИРАНО или както казва мой приятел работещ във бранша "ОПРАВЕНО". Това ще Ви даде сигналната лампа в главата! А ако сиренето ви хруска, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО спрете да го ядете!!!! Това е кристализиращ химикал за абсорбация на вода, за увеличаване на теглото, ако започнете да го усещате като хрускане, значи са ПРЕКАЛИЛИ с МНОГО МНОГО и сее смърт. Това прави червата и флората им на лайно.
Кашкавал, който като натиснете с пръст се ВРЪЩА в изходно положение на местото на натиснатото Е ТРЕТИРАН за стегнатост и напоен с ВОДА и пак убийство на организма Ви. Ако натиснете кашкавала и остане така натиснат, значи е ОК.
Прясното мляко е 99.99% във БГ е от сухо мляко с изкуствени мазнини и добавена лактоза. Колкото по лигаво е и лепне на устните Ви, толкова повече лактоза са сложили. Махате го на мига...
Кисело мляко без вода зеленикаво прозрачна отгоре (цвик) не трябва да се яде. Това е изкуствено кис мляко.
Коментиран от #39
13:33 21.10.2017
30 Мнение
С такова прясно мляко не си хранете Децата. Става лошо с бъбреците и то скоро, ако е редовна консумация...
Защо имате шипове? Слагат костно брашно в колбасите и филетата, просто организмът го трупа и става хипер калциране на костите и ставите, прешлените. След това този калций няма вадене.
13:40 21.10.2017
31 ДДД
До коментар #10 от "Жалко":
Абе, доста минуси си събрал, но ако някой прочете какво е съдържанието на Хелманс например ще види, че точно тази домашна майонеза на олинеза наистина е много по-добре откъм странични и вредни продукти. В интерес на истината рядките пъти, които купувам майонеза е точно Хелманс, но сега се загледах в етикета и виждам, че може да е вкусна, но не и натурална и безвредна.14:17 21.10.2017
32 Минерална
Вътре в бутилираната вода цялата има химикал грижещ се да няма утайка, втори да е бистра течността, трети и четвърти портив гъбички и против спори, пети против разпенване, да не прави синджир / пяна, шести е за забележете да не прави мехурчета, да не се "газира".
И пийте вода, бутилирана, с грижа за Вашето здраве:) Както казват компаниите.
Коментиран от #44
14:21 21.10.2017
33 Реалист
Това е истината, няма значение Олинеза ли е или някой друг, предлагането е голямо а пазара се свива ли свива не сме вече седем милиона, нито шест, то не бяха яйца на някой фирми,то не беше масло на други, замислете се,просто това е начин да се смаже конкуренцията, сякаш другите фирми всичко им е домашно и чисто, нали всички купуват химикалите от едно място.
23:12 21.10.2017
34 Siegfried
05:35 22.10.2017
35 хахо
06:57 22.10.2017
36 Пенчо
08:08 22.10.2017
37 Енгелс
11:24 22.10.2017
38 Оня с яицата
Коментиран от #41
14:07 22.10.2017
39 Алфа Ромео
До коментар #29 от "Мнение":
Ами то нито едно кисело мляко което съм купувал има вътре зеленикаво прозрачна течност, иначе коментара ти е много интересен и полезен.14:18 22.10.2017
40 Гост
15:10 22.10.2017
41 Любопитен
До коментар #38 от "Оня с яицата":
Какво е това Heinc?16:47 22.10.2017
42 Йохохо
17:41 22.10.2017
43 ултра
До коментар #20 от "Жестоко но истина":
То се знае, че на вас все Демокрацията ви е виновна, нищо, че на света до ден-днешен, човечеството не е измислило нещо по-добро, като начин на управление и обществен живот! Увеличението на гробовете е вярно, но то е защото и населението на София се увеличи неколкократно за последните 20 години, в момента по официална статистика е към 2 млн, а реално с нерегистрираните новодошли и работещи в София, "софиянци", то е поне 3,5 млн!!!17:50 22.10.2017
44 ААА
До коментар #32 от "Минерална":
Не съм специалист , по хранително-вкусова промишленост , като изключа домашно приготвени суджуци и филета , но ще ти опонирам в частта за водата. Нямам представа ,какво сипват в тубите , с какви химикали стабилизират качеството на водата, и дали го правят изобщо. Факт е за мен,че от определен извор, от който аз си наливам собственоръчно вода десетки години, водата не си губи качествата , И БЕЗ ДА СЛАГАМ ХИМИКАЛИ .Забравял съм шишета с вода в джипа от края на единият ловен сезон до началото на другият,водата е чудесна ,няма дъх , и не зеленясва.Значи може теоретично да има и такива компании, които да пълнят добра вода , и да не слагаме всички под един знаменател.19:25 22.10.2017
45 Алфа Ромео
До коментар #27 от "Мнение":
Ами кво да ядем бе пич, не може всеки да има ферма, мандра, зеленчукова градина, да сее зърно..... Като е толкова трагично положението как тогава се увеличава продължителността на живота....20:38 22.10.2017
46 джими
До коментар #5 от "Гост":
доста снобарски принцип. Гарантитам ти, че икономиите от продукти маржът за печалба на вносните продукти, съвсем не са по-малки отколкото родното производство.09:27 23.10.2017