17 106 46

„Олинеза“ заблуждава със своята „Домашна майонеза“

Венцислав Михайлов

Дори и европейското законодателство в някои случаи не може да защити българския потребител.

Но кой не е мечтал да опита домашно приготвена лютеница или майонеза. В забързаното ежедневие обаче предпочитаме да се възползваме от продукти, които в етикета си имат определението „Домашен“.

За съжаление след множество жалби от потребители Комисията за защита на потребителите е направила проверка на продукта „Домашна майонеза” на „Олинеза“ и е установила нелоялна търговска практика. Това разкри изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Емил Георгиев.

Той припомни, че домашната майонеза се приготвя от яйца, олио и оцет или лимон. За консервант в „Домашната майонеза“ на „Олинеза“ се използва калиев сорбат, който също не е традиционна съставка за домашни продукти.

Определение „домашна“ дава специфично предимство на продукта пред останалите продукти на пазара. Потребителите смятат, че той е с по-високо качество, защото би бил приготвен по домашна рецепта или в домашни условия, с използването на автентични продукти , а не техни заместители, отбеляза Емил Георгиев.

Допълнителна заблуда внася и изображението на истинско яйце на опаковката на „Олинеза“, а в същото време се използва яйчен прах.

Странно е, че продукт с претенция за „Домашен” е със срок на годност 4 месеца при условия на съхранение от 2 до 18˚С, а след отварянето, в хладилник до 10 дни. Някой от вас познава ли друга подобна домашна храна с такава трайност? Риторично попита Емил Георгиев.

Той припомни, че като правило при използването на общоприети наименования е необходимо да се избягва заблуда и подвеждане на потребителя, като се твърди, че храната притежава особени характеристики.

От Федерацията на потребители препоръчват да бъдем внимателни при избора на продукт и да се доверяваме на доказани производители, а не да се подвеждаме под наименованието „домашен“ на етикета.

За избягването на подобни практики Комисията за защита на потребителите, Федерацията на потребителите и Българска агенция за безопасност на храните подписаха Меморандум за сътрудничество, с което да осигурят ефективна защита за всички потребители.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 08:09  21.10.17
  Една фалшива майонезка от олинезка добре дошли на бг.трапезка
 • ОтличникаОтПсиходиспансера
  Отговор
  2 08:23  21.10.17
  Отровни храни и властимащи които нямат нищо против народа да се трови и заболява и умира.
 • rudimental brain
  Отговор
  3 08:29  21.10.17
  И кои са тези доказани марки г-н Георгиев -Краси,които от години са отврат или Heintz дето само ще платиш 4ри пъти по-скъпо?! Вместо да четете етикети вземете си направете истинска "домашна "майонеза-5минути отнема и вкусът е уникален т.е. няма го в магазина.
 • mediator37
  Отговор
  4 08:30  21.10.17
  Ами млякото на баба на Данон, като на етикета има изобразена бабичка?

 • Гост
  Отговор
  5 08:36  21.10.17
  Е, поради тази причина избягвам да купувам българско и да подкрепям родното ни мутренско производство. То не, че чуждите, които се внасят са с много по-добро качество, но. . . . Принцип!

  Коментиран от #46

 • Хахо
  Отговор
  6 08:40  21.10.17
  Който си купува лютеница и майонеза, на които пише домашна и си мисли, че някой е вложил нещо повече в тях или се отличават драстично от другите е доста глупав. Айде лютеницата ка да е, ама майонеза дето се прави за 5 минути да не си забъркаш сам значи си напълно негоден човек.
 • Скорпион29
  Отговор
  7 08:40  21.10.17
  Няма как да е домашно а всъщност да е правено в завод който е правил домашна лютеница го знае кой ще ти се занимава да пече да бели да меля да вари. Тия етикети са за реклама а който ги взима на сериозно е мн.наивен домашна майонеза и лятото солмунелата ти е в кърпа вързана като искаш домашна майонеза взимаш пасатора яйца и олио и приготвяш
 • ИЦО
  Отговор
  8 08:52  21.10.17
  Пичове изобщо не ви трябва да ядете отровата наречена майонеза,дори и домашна такава.По същество в един буркан домашна майонеза се слагат 2 яйца,щипка лимонтузо и се долива догоре с олио.Сами преценете колко е здравословно.Колкото до купешката единствено съм сигурен,че няма нито яйца нито олио.Ползват разни неща които само човек завършил химия може да разбере какво точно са аджиба.

  Коментиран от #9

 • Бесен Язовец
  Отговор
  9 09:03  21.10.17

  До коментар #8 от "ИЦО":

  Не,яйца има самоче са на прах и олио също има а майонезата става вредна кога изядеш целия буркан ако си мажеш по две филийки на закуска не е вредна.На мене от банани ми се подува корема а преди години се натрових от портокалов сок изтискан във вкъщи и те ли са вредни? Вредна храна няма има хора които прекаляват с нея ако ядеш дюнер 2 пъти седмично не е вреден ако ядеш дюнер 6 пъти седмично тогава става вреден. Храниш се според работата която работиш ако си на строеж хапваш повечко щото има време да ги изгориш калориите ако бачкаш на бюро хапваш по малко що нямаш къде да ги изгориш калориите.
 • Жалко
  Отговор
  10 09:05  21.10.17
  За мен, майонезата и лютеницата на олинеза са предпочитани, едни от най-добрите вкусово и като качество на пазора. Виждам, че тази агенция търси начин да унищожава качественот българско производство. Защо не ни защитава от нискокачествените вносни продукти , които ни заливат? Явно са бухалка на конкуренцията!

  Коментиран от #31

 • Боре
  Отговор
  11 09:13  21.10.17
  Аз си я права с домашни яйца,домашен зехтин,домашен лимон и само пасатора е купешки.Айде добър апетит.
 • РАЯ
  Отговор
  12 09:22  21.10.17
  Аз ТАКАВА „ майонеза ” бабо , ...не ЯМ...;)))...
 • Д-р Снагълс
  Отговор
  13 09:31  21.10.17
  Почнахте да плачете за храните от социялизма е сори капитализам е.
 • факт
  Отговор
  14 09:39  21.10.17
  то всичко и на баба и на дедо и на стринка у БГ е фалшиво
 • 15 09:40  21.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • СОРИ
  Отговор
  16 09:41  21.10.17
  АТАКАТА Е СРЕЩУ ЕДНА ПАРТИЯ А НЕ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ У НАС

  Коментиран от #17

 • 1234567
  Отговор
  17 10:02  21.10.17

  До коментар #16 от "СОРИ":

  Така ли, че коя партия произвежда майонеза ? Или лютеница ?
 • Shmeker
  Отговор
  18 10:48  21.10.17
  Всъщност някой вярва ли наистина че има нещо домашно в домашните хранителни стоки, особено при големите марки, които зареждат всички магазини? Няма как да стане.
 • Шаран БГ
  Отговор
  19 11:17  21.10.17
  Самото наименование "домашен" на промишлен /фабричен/ продукт си е жива подигравка с потребителя !! Не съм си и помислял да го опитам - камо ли да го купувам !! Впрочем, аз нищо наистина "домашно на баба Пена от мазата" не бих купил и не бих употребил като своя и на близките ми храна. Сам произвеждам и консервирам стотици буркани, бурканчета и бутилки. Към всички преди отваряне се отнасям с нужното внимание и отговорност!!! Един от най-страшните токсини е ботулиновия !!!
 • Жестоко но истина
  Отговор
  20 11:51  21.10.17
  Тровят ни целенасочено хора. Аз преди 15 години като погребах Дядо си, гробищата на Бакърената новите там бяха до 7 парцел, само година по-късно бяха 52 парцел, сега са стигнали до метростанция Ломско шосе. Цялото поле е свършило. Как мислите? Смъртността е брутална и я крият, тя е в 10ки пъти повече от преди демокрацията. На година умират поне 50-100 000 човека.

  Коментиран от #43

 • 21 11:59  21.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 22 12:01  21.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • реалист
  Отговор
  23 12:09  21.10.17
  а кои са тез които вярват че това дето го пише на етикета е вярно ище ядат " домашна майонеза" направена във фабрика??????????????!!!!!!!!!!!!!!
 • 24 12:25  21.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 25 12:26  21.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Мнение
  Отговор
  26 12:53  21.10.17
  За справка, ние за последните 20 години, сме изяли, необратими химикали (които човешкият организъм НЕ ОБРАБОТВА, А СКЛАДИРА КАТО НЕПОЗНАТИ) между 2 и 7.5кг на човек. Това е патологична маса в нашите тела, която организмът няма механизми да изхвърли, нито да преработи. Тази маса 2 до 7.5кг на човек (възрастен човек 30-70г) е складирана под формата на обгърната в мазнина маса в корем, около органи, в гушата, и най-вече в краката. Тези мазнини част от тях са също изкуствени и са част от тези погълнати изкуствени патогени. Можете да си представите, тези милиграми по миграми, грамове по грамове ежедневно хранене, как трупаме тежки метали, многовалентни мазнини и съединения, които след 20г живот нарастват до тези 2 до 7.5кг патогенна маса. Така! Е как да сме живи и здрави, като по статистика на Немски учени, българи изследвани в техни клиники имат химикали и химични съединения в тялото и кръвта, които в нормална храна и количество използвани такива, човек би бил натрупал ЗАБЕЛЕЖЕТЕ за 150 до 400 години живот. Тоест! Ние сме се натъпкали, не с малко, а с огромна част от собствената ни маса, с непознати и токсични химикали от храната, които тялото ни АБСОЛЮТНО НИКОГА няма да изкара от нас. Ето защо е всичката тази заболеваемост от онко заболявания. Защото организмите на хората се изтощават и сриват.
 • Мнение
  Отговор
  27 13:09  21.10.17
  И ето защо, колкото и един човек да отслабне, ако ще като скелет да стане, той пак има ГУША и МАЛКО КОРЕМЧЕ, които никога няма да изчезнат. А няма да изчезнат, не защото това е обикновена сланинка, а защото това са главните депа на непознатите за организма мазнини и химични съединения, които ОРГАНИЗМЪТ НЕ МОЖЕ ДА ОБРАБОТИ, ЗА ДА ИЗКАРА ОТ ТЯЛОТО. Организмът няма механизми и суб химични механизми за разграждане на горните. В резултат, всичката тази маса остава до края на живота там. Организмът ни няма ресурс и механизъм за работа с тези тежки и сложни като химичен състав съединения. Затова организмът ни ги ИЗОЛИРА в посочените най-чести места на тялото. Те остават там до гроб. Когато организмът ни се изтощи да се бори с нови и нови такива съединения, той просто се предава, отслабва имунната ни система и същите ТЕЗИ химикали започват да нахлуват и разпространяват в организмът ни нанасяйки необратими поражения на тъканите и органите. Какви, сами ще се досетите. Яжте купешки салами и меса, пилета, кашкавали, СИРЕНЕ, десерти, ЛУКАНКИ и устремено отивате към там... Консервите пък са направо буустъри...

  Коментиран от #45

 • майна
  Отговор
  28 13:28  21.10.17
  етикета е подвеждащ,един вид измама на потребителя
 • Мнение
  Отговор
  29 13:33  21.10.17
  И запомнете! Месо или пиле! Не изкарва ли кръв в опаковката или в тавата където го продават пред Вас! Значи е киснато в саламура с химикали, за да не се разваля (забележете сметнато за до 10 и дори до 20 дни при витринна температура 1 до 4 градуса). Едно месо или пиле не кърви ли, значи месото е ТРЕТИРАНО или както казва мой приятел работещ във бранша "ОПРАВЕНО". Това ще Ви даде сигналната лампа в главата! А ако сиренето ви хруска, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО спрете да го ядете!!!! Това е кристализиращ химикал за абсорбация на вода, за увеличаване на теглото, ако започнете да го усещате като хрускане, значи са ПРЕКАЛИЛИ с МНОГО МНОГО и сее смърт. Това прави червата и флората им на лайно. Кашкавал, който като натиснете с пръст се ВРЪЩА в изходно положение на местото на натиснатото Е ТРЕТИРАН за стегнатост и напоен с ВОДА и пак убийство на организма Ви. Ако натиснете кашкавала и остане така натиснат, значи е ОК. Прясното мляко е 99.99% във БГ е от сухо мляко с изкуствени мазнини и добавена лактоза. Колкото по лигаво е и лепне на устните Ви, толкова повече лактоза са сложили. Махате го на мига... Кисело мляко без вода зеленикаво прозрачна отгоре (цвик) не трябва да се яде. Това е изкуствено кис мляко.

  Коментиран от #39

 • Мнение
  Отговор
  30 13:40  21.10.17
  Прясно мляко, което като отпиете и после разтъркате с езика си вътре в устата усещате СТИПЧИВО, значи е сухо мляко. Това ще усетите на 99% от млякото в опаковки. Лактозата намалява това усещане.....................затова я слагат. Всичкото е от Украйна, всичкото и 100% С такова прясно мляко не си хранете Децата. Става лошо с бъбреците и то скоро, ако е редовна консумация... Защо имате шипове? Слагат костно брашно в колбасите и филетата, просто организмът го трупа и става хипер калциране на костите и ставите, прешлените. След това този калций няма вадене.
 • ДДД
  Отговор
  31 14:17  21.10.17

  До коментар #10 от "Жалко":

  Абе, доста минуси си събрал, но ако някой прочете какво е съдържанието на Хелманс например ще види, че точно тази домашна майонеза на олинеза наистина е много по-добре откъм странични и вредни продукти. В интерес на истината рядките пъти, които купувам майонеза е точно Хелманс, но сега се загледах в етикета и виждам, че може да е вкусна, но не и натурална и безвредна.
 • Минерална
  Отговор
  32 14:21  21.10.17
  Бутилираната вода като я купувате, също има минимум 6 химикала вътре. Обърнете внимание, че изписаната трайност е поне година напред! Така. Ако Вие си налеете вода от някъде в шише и го затворите с капачка, след колко дни ще жаборняса и ще я изсипете? Дали ще изкара повече от 15 дни? Вътре в бутилираната вода цялата има химикал грижещ се да няма утайка, втори да е бистра течността, трети и четвърти портив гъбички и против спори, пети против разпенване, да не прави синджир / пяна, шести е за забележете да не прави мехурчета, да не се "газира". И пийте вода, бутилирана, с грижа за Вашето здраве:) Както казват компаниите.

  Коментиран от #44

 • Реалист
  Отговор
  33 23:12  21.10.17
  ВОЙНАТА ЗА ПАЗАРА СТАВА ЖЕСТОКА!!! Това е истината, няма значение Олинеза ли е или някой друг, предлагането е голямо а пазара се свива ли свива не сме вече седем милиона, нито шест, то не бяха яйца на някой фирми,то не беше масло на други, замислете се,просто това е начин да се смаже конкуренцията, сякаш другите фирми всичко им е домашно и чисто, нали всички купуват химикалите от едно място.
 • Siegfried
  Отговор
  34 05:35  22.10.17
  Благодаря на 29.Много полезна информация.
 • хахо
  Отговор
  35 06:57  22.10.17
  Този пич не му верваме изобщо!
 • Пенчо
  Отговор
  36 08:08  22.10.17
  Е, отиваме си, но децата, децата! Добре, ще правим домашни лютеници и майонези, но остава проблемът с основните суровини. Сигурни ли сме в качествата на яйцата? А чушките, доматите, яли ли сте скоро такива с вкуса от детството ви(за по-възрастните)?
 • Енгелс
  Отговор
  37 11:24  22.10.17
  Сори, но такива са капиталистическите майонези и лютеници, а също и всички други капиталистически хранителни продукти.
 • Оня с яицата
  Отговор
  38 14:07  22.10.17
  В Хита има майонеза за мързеливите на Heinc верно е скъпо струва(хемикалии естествено)но поне на вкус е страхотен.

  Коментиран от #41

 • Алфа Ромео
  Отговор
  39 14:18  22.10.17

  До коментар #29 от "Мнение":

  Ами то нито едно кисело мляко което съм купувал има вътре зеленикаво прозрачна течност, иначе коментара ти е много интересен и полезен.
 • Гост
  Отговор
  40 15:10  22.10.17
  Аз знам, че в БГ, ако някой иска да те преебе, той би го направил с удоволствие, така че вяра на никой....Взимат стотици хиляди левове печалба. Какъв е проблема да дават рушвети (както и го правят) и на етикетите им да пише, че продуктите им са от Марс?
 • Любопитен
  Отговор
  41 16:47  22.10.17

  До коментар #38 от "Оня с яицата":

  Какво е това Heinc?
 • Йохохо
  Отговор
  42 17:41  22.10.17
  ...леле има ли още луди да купуват такива боклуци пълни само и единствено с химия?

 • ултра
  Отговор
  43 17:50  22.10.17

  До коментар #20 от "Жестоко но истина":

  То се знае, че на вас все Демокрацията ви е виновна, нищо, че на света до ден-днешен, човечеството не е измислило нещо по-добро, като начин на управление и обществен живот! Увеличението на гробовете е вярно, но то е защото и населението на София се увеличи неколкократно за последните 20 години, в момента по официална статистика е към 2 млн, а реално с нерегистрираните новодошли и работещи в София, "софиянци", то е поне 3,5 млн!!!
 • ААА
  Отговор
  44 19:25  22.10.17

  До коментар #32 от "Минерална":

  Не съм специалист , по хранително-вкусова промишленост , като изключа домашно приготвени суджуци и филета , но ще ти опонирам в частта за водата. Нямам представа ,какво сипват в тубите , с какви химикали стабилизират качеството на водата, и дали го правят изобщо. Факт е за мен,че от определен извор, от който аз си наливам собственоръчно вода десетки години, водата не си губи качествата , И БЕЗ ДА СЛАГАМ ХИМИКАЛИ .Забравял съм шишета с вода в джипа от края на единият ловен сезон до началото на другият,водата е чудесна ,няма дъх , и не зеленясва.Значи може теоретично да има и такива компании, които да пълнят добра вода , и да не слагаме всички под един знаменател.
 • Алфа Ромео
  Отговор
  45 20:38  22.10.17

  До коментар #27 от "Мнение":

  Ами кво да ядем бе пич, не може всеки да има ферма, мандра, зеленчукова градина, да сее зърно..... Като е толкова трагично положението как тогава се увеличава продължителността на живота....
 • джими
  Отговор
  46 09:27  23.10.17

  До коментар #5 от "Гост":

  доста снобарски принцип. Гарантитам ти, че икономиите от продукти маржът за печалба на вносните продукти, съвсем не са по-малки отколкото родното производство.

Напиши коментар:


Публикувай