447 1

БАБХ състави 28 акта на детски градини и училища

Светослава Ингилизова

Българска агенция по безопасност на храните състави 28 Акта за установяване на административно нарушение и издаде 136 Предписания при извършени 2705 проверки в хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни-майки и училищни столове и бюфети на територията на цялата страна.

Засиленият контрол се провежда във връзка с началото на учебната година, като целта му е проверка на съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство

При извършените инспекции са констатирани нарушения свързани с несъответствия по сградов фонд и оборудване, некоректни и нередовно водени записи по Системите за управление на безопасността на храните (СУБХ), наличие на храни, които не отговарят на Наредба №9/2011г. за специфичните изисквания и качество на храните, предлагани в детските заведения, училищни столове и обекти за търговия на дребно на територията на училища и на детските заведения, предлагане на храни с изтекъл срок на годност или без документи за произход, както и липса на регистрация по чл. 12 от Закона за храните.

В резултат на проверките са възбранени и насочени за унищожаване над 24 литра прясно мляко 155 яйца и над 70 кг храни, от които 13 кг продукт от птиче месо със съдържание на соев протеин и консерванти, близо 1 кг кашкавал, който не е произведен по БДС, както и 850 г замразена риба с изтекъл срок на годност и над 18 кг бисквити в несъответствие с изискванията на Наредба 9/2011г..

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Българин
    Отговор
    1 18:54  24.10.17
    Жалка гледка. Тия въобще знаят по места в цяла България децата в какви санитарно-битовите и хигиенни условия учат и се хранят. Каква тежка многогодишна мръсотия е наслоена по училищата и градините и яслите, гнусни канализации, водопроводите са затлачени и прогнили от години, няма сапун, храната се доставя от мизерни фирмички, които много често са на "приближени" общинари или други подобни л...ри. Та тия "хранят" децата с "най-евтините" боклуци от където са могли да намерят. И всички покорно робски си мълчат и даскали и директори и общински търтей и всички. И изведнъж ГРЪМКА ВЕСТ ! СЕНЗАЦИЯ ! БРАВО! БАБХ и иззела само 24 л мляко 155 яйца и т.н и т.н . А знаете ли каква е месечната норма на "изразходените" "храни" в цяла България ??!! А знаете ли колко обществени поръчки с колко милиона поглъщат те??! ПОЗОР!

Напиши коментар:


Публикувай