2 517 3

Пак искат санкции за превъртане на километража

Предвижда се още неизправните МПС-та да могат да бъдат дерегистрирани временно

Константин Карагьозов

Манипулирането на километражите на моторните превозни средства да се санкционира – това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени за разглеждане в Народното събрание.

Един от вносителите – народният представител от ГЕРБ-Пловдив-град - инж. Атанас Ташков, разясни на среща с жители на район „Южен“, че целта на измененията е контрол и коректност на пазара на автомобили.

„Идеята е при годишния технически преглед да бъде въвеждана и информация за изминалите километри на МПС-то. Освен това се предвижда при всяко посещение в сервиз за ремонт, техническото лице да бъде задължено да нанася данните от километража“, обясни Ташков, който е член на Парламентарната комисия по транспорт.

„На първо място искаме да направим техническите прегледи валидни в целия ЕС – ако един автомобил е минал преглед в Германия, той да важи и в България, като това се отнася само за регистрираните автомобили“, каза още инж. Ташков. Това касае основно собствениците на автомобили нов внос, тъй като на всеки автомобил, вкаран от страна от ЕС, ще може да се проследи историята и ще се видят реалните километри.

С цел въвеждане на по-голяма техническа безопасност, която ще доведе и до по-добра безопасност на движението, се предвижда при засичане на пътя на неизправно МПС длъжностните лица да могат да го дерегистрират до отстраняване на проблемите. Освен това се предвижда да се разшири обхватът на превозните средства, които трябва да минат през технически преглед – това да важи за всички превозни средства, които имат регистрация.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 19:48  25.10.17
  Ако всяка година преди тех. преглед си превъртам километража до километрите от последния преглед/което значи че не съм карал автомобила/ как ще ме "хванат"?Не че ще го направя защото навъртяните километри нямат никакво значение при продажбо-покупката на автомобила а е важна тоталната "ВИТАЛНОСТ" НА КОЛАТА,но просто ми е интересно как някакви "експерти" нейде по политическите върхове получават заплати и хонорари от глупости!
 • qqqqq
  Отговор
  2 09:22  27.10.17
  ЕДна камара мутрагени са в този бизнес. Не виждам как ще ги санкционират. България ще е предцедател на ЕС и се чудят сега как да несе излагат пред чужденците. Ще идват много хора и като видят старите таралясници ще задават много въпроси, защо например неса подобрили стандарта на живот. И натискат по сякакав начин да скрият старите автомобили. Мине ли предцедателството помнете ми думите всичко ще тръгне по старому. Все пак не трябва да се излагаме пред чужденците.
 • Йори
  Отговор
  3 09:05  28.10.17
  ""... искаме да направим техническите прегледи валидни в целия ЕС... АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ- ТЕ СА ВАЛИДНИ!!! След седмица се прибирам в Швеция- значи ли, че трябва да представят автомобила ми за технически преглед във всяка една държава по пътя ми? Другата простотия са талоните- никъде другаде ги няма!

Напиши коментар:


Публикувай