Last news in Fakti

29 Октомври, 2017 21:30 7 158 31

Все повече емигранти се завръщат в България

  • емигранти-
  • завръщане-
  • българия

21 241 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България

Все повече българи се връщат в България, като за последните три години броят им е около 35 000. Емигрантите остават много (около 25 000 годишно), но вълната завърнали се смъква нетната миграция на рекордни ниско ниво за последните три десетилетия.

Това показва докладът "Тенденции в българската миграция" на институт "Отворено общество". Нетната миграция от страната е средно около 4000 души годишно, което е значително под нивата за последните три десетилетия. Според НСИ в различните години се наблюдават големи вариации в нетната миграция от 1000 - 2000 души през 2012 - 2014 г. до 9000 през 2016 г., пише в доклада.

Според националната статистика през 2016 г. 21 241 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. От тях 46% са родени в България, т.е. това са българи, които са се върнали обратно в България, други 9% са родени в други страни от Европейския съюз, а останалите идват основно от Турция, Русия и Украйна. В последните пет години броят на хората – родени в България или не – които са дошли да живеят у нас, е над 21 000 души средно за година.

През последните три години ежегодно се завръщат около 10 000 души, родени в България. Това е двойно повече спрямо 2013 г., когато броят на завърналите се българи е 4771. Така за периода 2013 - 2016 г. близо 35 000 български мигранти се завръщат в страната.

Този поток все още е по-слаб от потока на изходящата миграция, но показва началото на процес на обратна миграция и завръщане в България. Темпът би могъл да се увеличи при наличие на висок икономически растеж, растяща заетост, намаляване на разликата в доходите и стандарта на живот между България и страните от Западна Европа. Вече има подобни примери в нови страни членки като Естония, където за втора поредна година нетната миграция е отрицателна, т.е. повече хора се заселват в страната, отколкото я напускат


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАНГА

    36 4 Отговор
    Какво каза?

    започнат ли катаклизмите, всички се прибирайте в България!
  • 2 Пазарен Либерализатор

    51 4 Отговор
    "идват основно от Турция, Русия и Украйна"
    В това изречение е ключа от бараката.
  • 3 Извън закона

    32 7 Отговор
    Най добрата страна за живеене нормално всички да искат да се завърнат,хората се завръщат в Сирия,Либия,Афганистан и България........
  • 4 оооо

    62 12 Отговор
    това не е вярно. лъжете безогледно или така наречена фалшива новина.
  • 5 По здрав

    36 12 Отговор
    Уелкъм хоум идиътс :)
  • 6 Връщат се

    33 5 Отговор
    Сиганите само
  • 7 нима

    28 5 Отговор
    Туй е като за компотите--я има един ама поне петдесет заминават ! а колко и се самоубиват тука????
  • 8 Ангел

    39 9 Отговор
    : Темпът би могъл да се увеличи при наличие на висок икономически растеж, растяща заетост, намаляване на разликата в доходите и стандарта на живот между България и страните от Западна Европа. Докато гения от Банкя е начело това няма да стане, а скоро един чешки журналист писа че доходите ни ще се изравнят с тези от западна Европа СЛЕД 369 ГОДИНИ , а не беше уточнил дали те ще са спрели на място, така че пишете глупости.
  • 9 гостт

    48 3 Отговор
    Заглавието е недовършено- липсва ,,НА ПОЧИВКА".Инак стъкмистиката е впечатляваща- при напуснали трайно 2,5 до 3 млн., полуофициални данни,ако се върнат 10 или 20 000 ,много ли е това.
    Само лекарите през 2017 г. са 400 .
  • 10 инженер

    17 1 Отговор
    Е това е оптимистично. Голямо значение има например 45 хиляди пенсионери от Германия , които са се преселили тук. Скромните пенсии за Германия са истинско богатство тук , като се отчете, че една пенсия е колкото 5 6 наши. Тоест има пораснало потребителско търсене. Е сигурно има и от други европейски страни. Заедно с българските пенсионери от чужбина , това е оптимистично , защото ако отношението към нашите тук е , кога ще спрат да харчат държавни пари , то при чуждите би било , а да са живи и здрави , та да пълнят хазната и магазините
  • 11 onq s konq

    34 1 Отговор
    Напълно логично е да се връщат от чужбина хора,отдали по десетина години от трудоспособния си живот,които вече поради възрастови причини трудно успяват да намерят работа.Но пък са си спестили някое и друго евро и най-вече- добрали са се до ЗАПАДНА ПЕНСИЯ.Верно че тя варира за преобладаващата част от българите между 500 и 600 евро/или долари/ и там е почти невъзможно да се преживява само с нея,но за България това си е един сравнително добър доход.
  • 12 Джордж Сорос

    18 2 Отговор
    Неологизмът на „соросоиди“ (или „соросовъди“) започва да мирише на настъпано ла**о
  • 13 gost

    36 7 Отговор
    Мечтайте си!
    Вие верно ли?!?!?!
    Друг път ще се върнат. Идват за малко и пак тръгват.
    То тук живее ли се?!?!?!

    Коментиран от #27

  • 14 Радио ЕРЕВАН

    20 6 Отговор
    И пак сте объркали статистиката по партиен почин-личи си корумпираната медия-колко загиват от наводнения ,по пътищата и лягат щастливо по релсите ,щастливи скачат от балконите и мостовете в морето????
  • 15 Свирката

    19 7 Отговор
    Уяя на устата хахаха хай Щуротия голяма хората си идват за по 10-20 дена и изчезват... Хаха топкиии 😂😃😃😄😄😅😅 😬
  • 16 Иван

    36 31 Отговор
    Обикновенно се връщат тия,които не са се реализирали или ги мързи.Виждал съм и двата варианта.Тука (живея в Германия) искат здраво бачкане и много хора не издържат.Особено по младите дето представата им за труд включва само мама и тати.Запада не е за всички.
  • 17 ШХИ

    29 6 Отговор
    ХА ХА ХА ! Това е Герберастка дезинформация. Ще се върнат за пенсията от 250 лева, или за заплатата от 700 лева?
  • 18 Vasik Atanasova

    20 4 Отговор
    кой вярва на тези неща
    а да видим сега
  • 19 Бат Мишо

    17 1 Отговор
    До Ангел
    Ангеле не че нещо ама тес 369 години да ни се изравнят доходите с разнита европа са ш.т смятане
    пример- скачаме на русия ,което си е факт вече
    Путин му свършва безграничното търпение
    и ДНЕС на 30 .10.2017 ни изравнява доходите на целия ЕС
    след 7-8 мин да долетят сатаните-----
    заеви ги тес смятанки
    обработват някакъв слой от населението с някаква цел с проучвания статестики и тн
    МАНИПУЛАЦИИ от хора които заработват некви хонорари от поръчителите на статиите и проучванията ,без да знаят на кой свят са
  • 20 Бат Мишо

    18 5 Отговор
    и не идат на почивка ,а да си опраят зъбите ,щото со толкос добре там ,че кафе и бира не си зимат
    за зъби да не говорим

    Коментиран от #21

  • 21 Иван

    7 12 Отговор

    До коментар #20 от "Бат Мишо":

    Изобщо не си наясно,повтаряш само чути клишета.Тука не плащаш нищо за пломба и др. ,плаща се за мост,коронки и по сложни процедури.А останалата медицина е на светинни години от българската.Само можеш да си мечтаеш за такава,бат Мишо!
  • 22 ussr

    23 3 Отговор
    Тук дават 500 лв заплата,разбира се че ще се върнат!!!
  • 23 Шаран БГ

    13 1 Отговор
    И това е важно! /коментар №2/ Най-важното според мен е предпоследното изречение:
    --висок икономически растеж
    --растяща заетост
    --доходите и стандарта на живот спрямо "европейците"
    И как ще стане това при унищожена и разграбена тежка и лека промишленост? Колко кооперации съществуват в селското стопанство? Земята като цяло се експлоатира от онези със страшните джипове и вили край морето, които дават стотинки като аренда на истинските стопани на земята !!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 майна

    6 1 Отговор
    хубава новина, ама дали е вярна ?
  • 26 йойо

    3 4 Отговор
    Едно научих от ходенето назад-напред...
    "Идеално нема" :)) Но като цяло най добрата страна за живеене си остава Deutschland... ако изключим арабелите :))
  • 27 йойо

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "gost":

    АМи заминавай да те видим , като си толкова ербап :))
  • 28 шовинист

    13 2 Отговор
    Момичета и момчета, зомбизацията не е спряла. Все още много от българите искат да вземат по 2000 евро, едно кебапче да е 30 цента, а литър водка 5 евро, всички да имат къщи и коли и никой да не плаща данъци. Е, такъв стандарт няма никъде. Някой тук писа за Германия.Там данъците са над 50 %, 1600 евро чисти е добра заплата, от която остават половината след наем и т.н. Ако у нас реалната чиста средна заплата е 1600 лв. ще сме най-добре в ЕС. Да не говорим, че и сега не сме толкова зле. Друг въпрос е наропно създваната пропаст между София и останалата България, а още по-друга тема е, че никой не иска тук да става по-хубаво, защото ще секне потока от миячи на британски зад. ници и плочкаджии в холандия.
  • 29 шовинист

    11 6 Отговор
    Повечето хора тук имат собствени жилища, коли, облечени са добре и ядат храна, която е по-хубава от на запад. Жените ни са най-красивите в ЕС, а децата ни-най-умни. Преживели сме 500 год жесток геноцид и сме оцелели. Носим най-дългата историческа памет от всички бели народи. Природата ни е супер, както и курортите ни. Това трябва да се повтаря постоянно. Тогава и емигрантите ще започнат да се връщат. Ще се възроди и националният дух. От такива послания имаме нужда. Такова отношение ще подейства на обществото ни като силни витамини на болен човек. Тогава западните сатанисти ще зареват все едно сме ги напръскали със светена вода....
  • 30 scbg

    3 1 Отговор
    Е как .... след 7 дена ще има новина, че именно те са новите хора на имотния пазар цените ще се вдигат.
  • 31 Фалшиви новини

    3 0 Отговор
    соросоидни кърлежи нпо гризачи и лизачи..кой ви вярва, тъкмо ви сте в основата на тази миграция,с вашата защита на циганска престъпност и техните права...дано всички ви да удари чума...Вашия шеф вече го погнали от Унгария и Австрия и дори Израел го изрита...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове