758 3

„Семейните поръчки” във ВМА – част от модела „Добрич - Хасково”

Прекомерната намеса на държавата създава предпоставки за корупция и трябват стъпки в противоположната посока

„Семейните поръчки” във ВМА – част от модела „Добрич - Хасково”
Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Венцислав Михайлов

Финансовите траншове от ВМА към фирма на близък до директора й са нещо нормално при сегашния модел на управление на здравната система и на държавата. Това мнение изразиха председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и бившият шеф на „Пирогов” доц. Спас Спасков в студиото на „Тази сутрин” .

Повод стана оставката на здравния министър проф. Николай Петров след разследване на bTV за обществените поръчки във Военна болница в периода, в който той беше неин директор, дъщеря му – на висок пост в здравното министерство, а приятелят й – с фирма, която няма данъчна регистрация, но има договори с лечебното заведение за над милион и половина лева.

„Това говори за модел на управление. Хасково, Добрич – така е структурирано нашето управление. Хората участват в политиката, за да получат келепира и, ако не получат келепира, се сърдят”, посочи Кацаров, като направи връзка с разтърсилите ГЕРБ скандали „Суджукгейт” и „Кумгейт”.

Доц. Спасков коментира, че случаят с ВМА е показателен за това, че няма никакво значение дали болниците са търговски дружества, или не (ВМА не е – б.р.). „Всички ние се фиксираме върху началото на целия процес – ще проведем конкурси, без да проследяваме резултатите от работата”, каза той.

И двамата медици са на мнение, че прекомерната намеса на държавата създава предпоставки за корупция и трябват стъпки в противоположната посока. А именно – премахване на монопола на НЗОК, влизане на частните здравни фондове, които по-добре контролират ресурса си, премахване на лимитите и налагане на нови и адекватни стандарти за дейностите. Всичко това – с възможност за пряк контрол от страна на потребителя.

Според Кацаров бившият вече министър не е показал реална воля за реформи и всъщност е продължил политиката на д-р Петър Москов (шефка, на чийто кабинет беше дъщеря му – б.р.). „Днес берем плодовете от политиката на Петър Москов – това, че имаме 780 млн. дългове на болниците, това, че имаме 400 млн. реекспорт и болниците са оставени без животоспасяващи лекарства”, коментира той.

Какъв трябва да е новият здравен министър? „Който и да е, трябва да има изключителна политическа подкрепа. Това да е политическо лице в никакъв случай не е лошо решение, едно политическо лице може да създаде добър консултативен екип от специалисти”, смята доц. Спасков.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • хахаоха
  Отговор
  1 10:50  31.10.17
  Публикувано във факти.бг:Беззаконието се смята за морал,а сега и семейни поръчки. Не мафиите а клановете в БКП си отмъщават и водят битка. Тепърва ще бъдем свидетели на нови суджуци. Не може да крадеш и да си свестен. Клана БСП Срещу клана ГЕРБ=БКП рундовете предстоят. В края на края комунизма уж си отиде, но не и порядките. Герб е партията в която нереализирани и комплексирани комунисти направиха кариера и седнаха на безплатната народна трапеза да ядат суджуци, сланина и да пият на воля, а народа е лош материал. Бойко, Цачева и др. знайни и незнайни комуняги. Е като ги търпим ще им душим и миризмата.
 • Европеец
  Отговор
  2 11:58  31.10.17
  Точно тия двамата гнусни и компроментирани комунисти да коментират долния поръчков компромат?Не се очудвам,колкото си по-нагъл и мръсен,толкова по-голям комунист ще си останеш!Мизерници!
 • Леле мале
  Отговор
  3 12:37  31.10.17
  Пича добре/пресметливо/ си е подал оставката, ама само с това ли мисли да се размине?!, няма ли да подведат някой под отговорност?, зетя, щерката или някой от родата. Представям си ако аз бях ущипал държавата с милион и половина. Това ми прилича на " проба- грешка" този път ме хванаха, но за следващия ще се подготвя по добре.

Напиши коментар:


Публикувай