943 5

Фрегатата "Дръзки" в две турски военноморски учения

Едните военноморски маневри са до 4 ноември

Мартин Христов

Екипажът на фрегатата "Дръзки" се включва последователно в две национални военноморски учения с международно участие на турските Военноморски сили, съобщиха от ВМС.

Едните военноморски маневри са до 4 ноември 2017 г. - "NEMO TRIALS 2017". Другото учение е от 07 до 16 ноември 2017 г. с кодовото име "DOGU AKDENIZ 17".

От щаба на ВМС припомниха, че от 16 до 29 октомври 2017 г. фрегата "Дръзки", като част от втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2), участва в операция на НАТО в Средиземно море "SEA GUARDIAN".

Освен нашия боен кораб, в състава на групата бяха фрегатите ITS "SIROCCO" от ВМС на Италия, ROS "REGELE FERDINAND" от ВМС на Румъния и TCG "GELIBOLU" от ВМС на Турция.
Флагман на формированието бе турската фрегата с командир капитан I ранг Айдън Сезеноглу, който заедно с офицери от оперативния щаб на 25 октомври 2017 г. посетиха фрегата "Дръзки".

По време на операцията фрегата "Дръзки" изпълни поставените задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани с осигуряване на безопасността на корабоплаването в района.
Отработено бе и тактическото взаимодействие в групата. Проведоха се тренировки по откриване и водене на надводни и въздушни цели и тактическо маневриране, казаха военни моряци.

Едновременно с участието в натовската операция се проведоха корабни бойни учения по "Борба за живучест". Те включват борба с пожари и взривове, симулирано използване на противокорабно и противовъздушно оръжие, защита на кораба от атакуващи бързо движещи се малки морски цели, тренировки по приемане и предаване на товари на ход и по вертикален способ и спасяване на човек зад борд.

Практически са изпълнени стрелби по морска цел с картечници и леко стрелково оръжие, приемане на гориво на ход от военния танкер TCG "AKAR" от ВМС на Турция, информираха от ВМС.

За периода на участие в операция "SEA GUARDIAN" фрегата "Дръзки" наблюдава 220 кораба, установи контакт и извърши запитване на 27 кораба от търговския трафик и опознаване на над 130 въздушни цели на ден.

На 21 октомври екипажът на фрегата "Дръзки" отбеляза дванадесета годишнина от вдигането на българския военноморски флаг, допълниха от ВМС.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лост
  Отговор
  1 21:54  31.10.17
  39 годишната фрегата "Дръзки", закупена second hand- Българската гордост!!!
 • Лост
  Отговор
  2 22:05  31.10.17
  Някой лапна 2/3 милиона евро комисионна, да купи 27 годишния скраб! Всичко функционира добре в България.
 • Жоро
  Отговор
  3 22:26  31.10.17
  Турция е приятел на България.. но е враг на В.Симеонов...
 • Гост с име
  Отговор
  4 22:27  31.10.17
  Една фрегата, 5-6 самолета. И гаргите нема да уплашим. Вместо да даваме милиард и отгоре за още 2-3 по-добре да се дадат на болни деца за които всеки ден се правят кампании. В пъти ще са по-добре оползотворени.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  5 22:47  31.10.17
  На тепсия сме който не ни е пожелал не ни е завзел утре НАТО като се разпадне кой ще ни върне нарязаните самолети,подвдници,кораби и танковета т-72 които подарихме на ООН

Напиши коментар:


Публикувай