5 675 4

Китай не допуска внос на български храни с роза Дамасцена

Става въпрос за продукти като вода, сладка, конфитюри, бонбони, локум и други

Стефанаки Йоанис

Малки и средни предприятия се оплакват, че Китай не допуска внос на български хранителни продукти със съдържание на роза Дамасцена. Това става ясно от последното участие на фирми на международния панаир за малки и средни предприятия CISMEF в гр. Гуанджоу, където страната ни се представи с национален щанд, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Проблемът с роза Дамасцена е поставен от Костадин Джатев, ръководител на СТИВ Шанхай пред министъра на индустрията и информационните технологии на Китай Миао Уей по време на панаира. Това обявиха от Агенцията за малки и средни предприятия.

Става въпрос за продукти като вода, сладка, конфитюри, бонбони, локум и други. Департаментът по стандарти за безопасност на храните, изследване и оценка на Националната здравна програма към Националната комисия за здраве и семейно планиране на Китай са приели и публикували допълнителен списък с разрешените съставки за хранителни продукти в Китай.

Документът представлява т. нар. положителен списък на традиционно нехранителни субстанции, които могат да бъдат влагани в хранителни продукти. Това означава, че всичко, което не фигурира в него, не може да бъде добавяно в храни и разпространявано на китайския пазар. В този списък единствения вид роза, който е изрично упоменат е видът Рогоза. Това автоматично означава, че българските хранителни продукти със съдържание на роза Дамасцена нямат право да бъдат продавани в Китай. Към момента български хранителни продукти могат да бъдат продавани, без да се упоменава изрично използвания сорт роза. Проблемът не засяга козметичната и парфюмерийна индустрия.

България


Още по темата

 • Катастрофа от ужасите в Китай

  Катастрофа от ужасите в Китай

  Повече от 30 коли се сблъскаха на високоскоростен път в Китай, съобщи РИА Новости. Инцидентът е станал в провинцията Анхой. Катастрофата е станал ...
  15.11.2017
  9 044
  4

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Насо
  Отговор
  1 11:12  01.11.17
  Щом розата не е китайска не е оригинална. От утре вече ще се казва китайска роза ,а не БЪЛГАРСКА.
 • Грую
  Отговор
  2 13:36  01.11.17
  Странно, колко ли боклуци изяждаме, които са вреди с храните, купувани в масовите вериги за хранителни продукти, а пък някой да се заяжда, че имало продукти от роза. поне досега не съм чувал да е записано, че е вредна.
 • Нашите
  Отговор
  3 14:48  01.11.17
  Боклуци никой не ги иска
 • Jack Bauer
  Отговор
  4 16:12  01.11.17
  Нищо чудно, в Китай всичко се произвежда. Щом от няколко години всички мартеници са китайско производство, защо не и "българска роза" от Китай.

Напиши коментар:


Публикувай