334 1

Лекарският съюз предупреди за фалити на болници и поликлиники

Мартин Христов

За фалити на болници и поликлиники предупреждават от Българския лекарски съюз (БЛС), съобщи Нова телевизия. Виновник за финансовия колапс щял да бъде проектобюджетът на здравната каса за догодина.

„Парите не достигат за изследвания, за консултации, за профилактични прегледи. Касата заплаща едни минимални цени, които от 15 години не са се променили”, заяви д-р Николай Колев, общопрактикуващ лекар.

В сравнение с тази година през следващата за джипитата ще има 7 милиона лева повече.

„Увеличението е нищожно и недостатъчно. Бюджетът е некомпетентно направен”, смята доц. д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.
За да не се задълбочава кризата, сдружението на общопрактикуващите лекари иска увеличение в размер на 25 млн. лв.

Отговорът на държавата е, че средствата в сектора по принцип са лимитирани. „Със сигурност на някои няма да им стигнат парите. Колкото и да изглеждат много 3,8 млрд. лв., здравеопазването е нещо много скъпо”, коментира зам.-министърът д-р Мирослав Ненков.

А ограничението неизбежно ще доведе до фалити, предупреждават от БЛС. Заради скока на минималната работна заплата от 1 януари разходите за възнаграждения ще набъбнат.

„Няма да могат да отговорят на нуждите на своите кредитори - доставчици на лекарства и медицински изделия, ВиК, електроснабдяване”, коментира д-р Венцислав Грозев, председател на съюза.

От здравното министерство успокояват, че фалити няма да има. За тази опасност обаче призна още преди месец вече бившият здравен министър Николай Петров.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ЕЕЕЕХЕЕ
    Отговор
    1 13:14  03.11.17
    Много ясно че ще фалират , ама кои??? Май държавните. Болниците никнат като гъби, за 5000 000 население 500 болници са множко.

Напиши коментар:


Публикувай