713 0

Птичи грип в сливенско село

Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна
Светослава Ингилизова

Огнище на птичи грип откриха в сливенското село Глушник. Заболяването е потвърдено с лабораторни анализи. Областният управител нарежда да се вземат всички необходими мерки за ликвидиране и ограничаване на разпространението на болестта, които са разпоредени от д-р Дамян Илиев, изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните, съобщи Дарик.

Мерките включват принудително унищожаване на всички птици в село Глушник, почистване и многократна дезинфекция на помещенията за птици, транспортните средства, на дворовете и улиците в и около птицевъдния обект.

Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени.

Днес започна изземването на птиците от стопанствата в селото. По предварителни данни, в Глушник се отглеждат между 400 и 1000 птици. На място са изпратени 4 екипа на Областната дирекция по безопасност на храните. Съдействие им оказват представители на полицията, както 15 сътрудници, осигурени със съдействието на кмета на община Сливен Стефан Радев.

Областният управител Чавдар Божурски апелира към стопаните да проявят отговорност, да предоставят на екипите всички отглеждани птици, за да се предотврати разпространението на острозаразното заболяване.

Във връзка с констатираното огнище са определени предпазна зона от 3 км около животновъдния обект, в която влизат селата Глушник и Калояново, както и наблюдавана зона от 10 км, в която влизат селата Ттрапоклово, Драгоданово, Блатец, Жельо войвода, Камен, Тополчане, Сотиря, Горно Александрово и Седларево.

В тези зони изрично се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселването на птици за подновяване на дивечовия запас.

Сливен / България


Напиши коментар:


Публикувай