561 1

Идва ли 10 ноември в здравеопазването?

Кирил Ананиев представи и вижданията за финансирането на сектора на здравеопазването при последното обсъждане на бюджета на Здравната каса в три парламентарни комисии

Стефанаки Йоанис

Кой поема поста на здравен министър след първата оставка в кабинета „Борисов 3“ става ясно в петък - 10 ноември.

През уикенда премиерът Бойко Борисов уточни, че ГЕРБ вече е готова с номинация и ще я обяви тази седмица. До поредна рокада в здравеопазването се стигна, след като Николай Петров се отказа от поста миналия понеделник. Оставката стана факт ден след излъчването на телевизионен репортаж за нарушения от страна на Петров като директор на Военно-медицинската академия (ВМА), припомня БНР.

Според неофициална информация за нов министър на здравеопазването ще бъде предложен Кирил Ананиев, който сега е заместник-министър на финансите. Той е и председател на Надзорния съвет на Здравната каса, като тази длъжност е заемал неколкократно през годините. Кирил Ананиев е сред експертите с най-задълбочени познания за финансирането на здравната система, посочват анализатори.

След като проф. Николай Петров подаде оставка, министърът на финансите Владислав Горанов намекна, че е по-добре новият здравен министър да бъде финансист, а не лекар. По-рано днес беше съобщено, че кандидатурата за нов министър на здравеопазването е била утвърдена от лидерите на партиите от управляващата коалиция. Конкретно име обаче не беше обявено. Предложението за министър ще бъде внесено от премиера Бойко Борисов в парламента веднага след приемането на Бюджет 2018, информира пресслужбата на кабинета.

Кирил Ананиев засега отговаря на профила, очертан преди дни от финансовия министър Горанов - финансист, който дълги години да е работил по проблемите с финансирането на сектора. Професионалният му профил напълно покрива изискването да познава системата и проблемите, както и да не е част от лобита. Заместник -финансовият министър Ананиев е авторът на идеята да се въведе мораториум върху плащането на нови лекарства от Касата и за разкриването на нови дейности и болници. Той е председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Докато премиерът търсеше заместник на Николай Петров, именно Ананиев представи и вижданията за финансирането на сектора на здравеопазването при последното обсъждане на бюджета на Здравната каса в три парламентарни комисии.

Запознати не потвърждават официално, но и не отричат, че той е избраният, който ще седне в овакантения стол на Николай Петров в Министерството на здравеопазването. Единствената въпросителна към момента е дали Кирил Ананиев ще бъде убеден да каже "да" и да приеме офертата за министерското кресло.

Със шансове е и сегашният зам.-министър на здравеопазването Мирослав Ненков, чието име беше сред обсъжданите в публичното пространство за поста. Той също е приемлива фигура, която успешно работи с професор Николай Петров и е в състояние да осигури приемственост при водените политики - за да се "запушат пробойните" в системата.

Здравен министър няма да е нито професор Генчо Начев, нито директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов. Няма и не желаят да поемат поста председателката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова , както и бившата здравна министърка Десислава Атанасова.

Проф. д-р Генчо Начев отрече той да е бъдещият министър на здравеопазването, както и някой да е разговарял с него. В "Денят започва" директорът на университетската МБАЛ “Света Екатерина” каза, че принципно би приел при условие, че се гарантира осъществяване на това, което трябва да се направи, но както и да му предложат, няма да приеме.

Очаква се номинацията да бъде внесена в Народното събрание най-вероятно в края на тази седмица, след като бюджетът за 2018-та година бъде приет на първо четене.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ЦРУ
    Отговор
    1 09:24  07.11.17
    Ананиев е личен финансов съветник на Първанов-Йотова и ще продължи спонсорирането на частните комунистически и турски болници-Токуда,Сити клиник,Аджъбадем и т.н.!Честито!Комунист и турчин да ме лекува е първа радост за теб!:)

Напиши коментар:


Публикувай