380 2

Клошарят, обвинен за пожара на тютюневите складове, иска пълно оневиняване

Самите върхове на правораздаването се заеха със скромния подсъдим

Венцислав Михайлов

Историята на "клошаря Любо", който бе изправен пред втора съдебна инстанция като единствен виновник за опожаряването на Тютюневите складове в Пловдив, продължава.

В единствено заседание днес Окръжният съд приключи диренето и обяви, че ще се произнесе в срок. Преди това Любомир Данчев обжалва присъдата си от 4 години затвор при строг режим, дадена му от първата инстанция по повод изгорялата легендарна забележителност на Пловдив (но и културна ценност, което автоматично парира всякакив инвестиции на терена, б.р.), припомня "КлубZ".

Още по-любопитни са съвпаденията около казуса с иначе съвсем скромния подсъдим, изредени от адвоката му и председател на адвокатската колегия под Тепетата Стефан Левашки.

"... Мъча се да го успокоя, ако не с друго, с това, че след 22 години адвокатска практика по наказателни дела и участие в едни от най-шумните процеси под тепетата, той е моят най ВИП клиент.

Досега не съм имал друг, който първоначално да е уважен от Главния прокурор и Главния секретар на МВР с нарочна пресконференция, след това случаят да бъде поет от екип от трима следователи, начело с Началника на Окръжния следствен отдел, на първа инстанция делото да се гледа от Председателя на Районен съд Пловдив, а обвинението да се защитава от двама прокурори от Окръжна прокуратура, единият от които заместник-окръжен, а другият командирован от Специализираната прокуратура.

Сега вече и черешката на тортата е, че в Окръжен съд ще застанем пред така наречения "царски" съдебен състав - Председателя на Окръжен съд, заместника му и още един член съдия. Когато изразя учудване от този шефски "случаен" избор, получавам отговор, че и защитникът му бил Председателят на Адвокатската колегия в Пловдив, но само при мен този избор е осъзнат и е въпрос на гражданска позиция. За съжаление все повече имам усещането, че ще се проваля в нея."

Клуб Z напомня, че както в съдилищата работи (при това обновена) система за случайно разпределение на делата, така и в прокуратурата би трябвало да действа електронна система за случайно разпределение на преписките. Но за разлика от съдебната - никой не я е виждал...

Рашидов е разрешил бутането на един от тютюневите складове в Пловдив (ДОКУМЕНТИ)

Що се отнася до днешните новини, прокуратурата съобщи пред БНР, че е образувано и второ досъдебно производство, този път срещу общинската администрация, по случая с опожарените миналото лято тютюневи складове.

Второто разследване се води срещу „неизвестен извършител“ и проверява има ли и кои точно общинари са проявили небрежност и безстопанственост, допускайки в запустелите сгради да се настанят бездомници, обясни пред националното радио окръжният прокурор Костадин Паскалев.

Натрапчиво са набива асоциация с много случаи - като например казуса "Христо Бисеров", когото държавното обвинение подведе по съвсем "фасулски" член от НК - писан за чейнджаджии... А когато обществото вдигна шум, имаше успокоение, че тежките квалификации (за пране на пари) са отделени във второ досъдебно производство. Въпросното второ разследване бе прекратено, а по първото той бе оправдан... Сходни информации имаше и за делото "Червеи" - когато Цацаров успокои обществеността, че работят усилено по "Таласъми".

Днес обвинението настоя за потвърждаване на 4-годишната присъда на клошаря, като единствено поиска съдът да облекчи нейното изтърпяване от строг в общ режим. Защитата на бездомника поиска пълното му оправдаване като невинен по обвинението или поне чувствително намаляване на наказанието.

В последната си дума самият Любомир Данчев заяви, че не иска намаление на присъдата си, а да бъде напълно оневинен.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дедо Грую
  Отговор
  1 10:15  08.11.17
  Поредната невинна жертва на безкрупулната, алчна и престъпна система, управляваща БГ.
 • незнайко
  Отговор
  2 10:55  10.11.17
  Цял мавзолей събориха на центъра в София без да питат никого, сега се хванали с тези прогнили опожарени складове !!! Срамота !!! На всичкото отгоре и наказание му искат !!! ЯВНО НЯКОЙ ЛАМТИ ЗА ТЕРЕНА !!!

Напиши коментар:


Публикувай