419 2

НОИ и фирмите ще платят рекордните 700 млн. лв. за болнични през 2018 г.

Догодина осигуровките се увеличават, а достъпът до обезщетения за безработица се ограничава

Венцислав Михайлов

Разходите на НОИ и фирмите за болнични догодина ще ударят нов рекорд - очаква се да стигнат до 700 млн. лв. От тях "сметката" за работодателите ще е около 180 млн. лв., а НОИ ще плати над половин милиард за обезщетенията след четвъртия ден. Оценката е от становището на Фискалния съвет за проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина. Проектът бе одобрен вчера на първо четене в пленарната зала, като срещу него гласуваха само БСП и ДПС, обобщава в. „Сега“.

Сумата, която плащат работодателите за болнични, се съобщава за първи път от 2010 г., когато фирмите започнаха да плащат 70% от заплатата за първите три дни от боледуването. След огромно недоволство управляващите се отказаха да орязват първите три дни на 50% от заплатата, но не предложиха и мерки за затягане на контрола и ограничаване на разходите за обезщетенията на НОИ. Така за 2018 г. се запазва сегашното положение за изплащанията на болнични, а разходите на осигурителната институция ще стигнат нов рекорд - 516 млн. лв., или с около 15 млн. лв. повече спрямо изпълнението през т.г.

През 2018 г. всеки осигурен у нас ще боледува средно по 6 дни, прогнозира фискалният съвет. Според неговите данни работодателите са платили 144 млн. лв. по това перо за м.г. Тогава бяха изплатени близо 5.1 млн. дни на боледуващи служители. Отделно за м.г. НОИ е платил още 446 млн. лв. от четвъртия ден нататък за 16.6 млн. дни. За 2018 г. се очаква НОИ да плати над 17.5 млн. дни, но най-вероятно ще са още повече, защото изпълнението в последните години винаги надминава прогнозата.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина бе силно критикуван от ДПС и БСП, а ГЕРБ неколкократно го определиха като "реалистичен", "стабилен" и "издържан". "Няма как да правиш едно и също нещо и да очакваш промяна. Няма как да подкрепим този бюджет, защото в него липсват амбиция и воля за решаване на основни проблеми пред обществото - бедност, корупция, ниски доходи и неравенство. Кое му е социалното на бюджета, като се замразяват социалните плащания за осма поредна година? Миналата година разходите за социални дейности са 13.3% от БВП, а за догодина - 12.3%", попита Георги Гьоков (БСП).

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иван
  Отговор
  1 10:01  09.11.17
  Публична тайна е,че много лекари издават фалшиви болнични. Да се криминализира това деяние, да се вкарат в ареста няколко доктора и тогава нещата може да се оправят
 • Сиромаха
  Отговор
  2 10:35  09.11.17
  А колко са заработили Българските фирми от Сива икономика??????????????

Напиши коментар:


Публикувай