995 5

Дайнов: Българинът се прави на тарикат, но всеки пройдоха може да го излъже

Трябва да се обърне особено внимание на случаите, в които правителството също произвежда фалшиви новини

Венцислав Михайлов

Българинът не е скептичен, той винаги гледа да не се мине, винаги изтъква колко е хитър, но всеки преминаващ измамник може да го излъже.

Това според проф. Евгений Дайнов е в основата на успешното разпространение на фалшивите новини у нас.

Преди седмица една такава беше на път да предизвика скандал между София и Анкара, след като мнозина повярваха, че турски войски са отказали да напуснат територията на България след учение.

„На този фон, че ти си гявол и по-тарикат от другите е по-лесно да се вържеш. Колкото по-фрапантна е фалшивата новина, толкова по-лесно е да й вярваш – ти си тарикатчето, което знае за какво става дума, докато професорите четат дебели книги и не знаят нищо от реалния живот”, обясни той в студиото на „Тази неделя” и направи паралел с ужким пресметливия герой на Тодор Колев от „Господин за един ден”, който в крайна сметка пада в капана.

Политологът посочи, че трябва да се обърне особено внимание на случаите, в които правителството също произвежда фалшиви новини.

„Целта е гражданите да се превърнат в крепостни селяни. Гражданинът е суверен, който формира властта чрез информиран избор. Ако бъде объркан до такава степен, че да не вярва на нищо или да вярва на всичко, той не може да направи информиран избори и не може да си контролира властта”, подчерта Дайнов и допълни, че навсякъде управляващите искат да нямат мандати, отговорности и ангажимент да се отчитат пред народа си.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 13:55  12.11.17
  По принцип изказването в частта му “Публикувано във факти.бг: Българинът се прави на тарикат, но всеки пройдоха може да го излъже“ е вярно. Много българи, особено по-ниско образованите, са скъпи на триците и евтини на брашното- не знаят в кой момент до какъв вид специалист да се допитат, как да преценяват истинското ниво на специалиста и не желаят да плащат за професионален специализиран съвет, който би им спестил бъдещи огромни финансови разходи, би запазил правата им/ имуществото им или притезанията им, необременени от бъдещи обезпечителни мерки или от бъдещо принудително производство. Това е реалността, това са ни грешките и е добре те да се знаят, за да може повече българи да се замислят над тях, да променят поведението си и да не допускат нови грешки от същия вид. Що се отнася конкретно до фалшивите новини, ситуацията е с по-различна посока- в българският мейнстрийм се води руска информационна война, в която платени коментатори не просто тиражират фалшиви новини, свързани с “величието „ на руската българофобска държавна външна политика, но и с “величието“ на руското оръжие, руската държава и руската днешна политика. Нито един от тях не се позовава на величието на руското изкуство, култура и цивилизационен код- което е достатъчно ясен сигнал за какво точно става въпрос....Целта е да се всее разделение сред българското общество по повод членството ни в НАТО И ЕС , да се “обърнем“ към руското влияние и евразийския съюз, както и към излизане от НАТО и чле

  Коментиран от #3

 • юрист
  Отговор
  2 13:59  12.11.17
  и членство в руският военен съюз/ руското нато/ одкб. Тези драскачи целят и още нещо- изтриване на българското самосъзнание на българите, на любовта ни към Родината ни България, на поставянето на България на 1во място в сърцата и душите ни, и влагане на руско самосъзнание, любов само към русия и поставяне на 1во място на русия - над България- в сърцата и душите ни. Този процес има ясно име- нарича се “асимилиация“, като крайната му цел е обезбългаряването ни и претопяването ни в руския етнос и е част от етноцида на руската държава спрямо българите в България.
 • Брат ми
  Отговор
  3 14:45  12.11.17

  До коментар #1 от "юрист":

  Абсолютно вярно.
 • шовинист
  Отговор
  4 15:39  12.11.17
  Този го наричам гъ. зо. дайнов. Виден демократ и лЕберал, син на зам главния редактор на Работническо дело. Докато подобни гни. ди ги пускат по медиите да ни дават акъл само още можем да пропадаме.
 • Будалата
  Отговор
  5 18:08  12.11.17
  Аба и ти си един професор. Дърт пръч и ми се вързал на плитка като мека китка.

Напиши коментар:


Публикувай