359 2

Военно-апелативната прокуратура не намери нарушения във ВМА

Мартин Христов

На 10.11.2017 г., Военно-апелативна прокуратура /ВоАП/ потвърди постановлението на прокурор от Военно-окръжна прокуратура гр. София от 07.06.2017 г., с което бе отказано да се образува досъдебно производство по повод одитен доклад на Министерство на отбраната за оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за периода 01.01.2014 г. – 31.01.2017 г. на Военно медицинска академия, поради липса на достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА.

При извършения служебен контрол на проверяваното постановление е установено, че първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател.

Поради това прокурор от ВоАП е извършил допълнителна лична проверка, в хода на която са изискани относими документи и са снети обяснения от различни длъжностни лица. Анализът на всички събрани материали е довел до извод, че няма данни за извършено престъпление от общ характер от длъжностни лица от ВМА.

Постановлението е изпратено на Министерство на отбраната и на ВМА. ВоАП е сигнализирала административния ръководител на ВОП - София за извършване на цялостна проверка на работата на наблюдаващия прокурор Адалберт Кръстев за преценка на основания за ангажиране на дисциплинарната му отговорност с оглед констатираното формално извършване на началната проверка по случая.

Препис от постановлението в едно с копие на одитен доклад от м. март 2017 г. на Дирекция „Вътрешен одит“ - МО, е изпратен по компетентност на Агенцията за държавна финансова инспекция, предвид установеното нарушение на чл. чл. 49, ал. 1 от ППЗОП /отм./ и на т. 9.5 от утвърдените Условията за участие в процедурата. Изпращането е с оглед правомощията на АДФИ за ангажиране на административно-наказателна отговорност.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Европеец
  Отговор
  1 12:38  13.11.17
  Много ясно,че всичко беше скалъпено от Радев-Първанов-Ананиев!Здравеопазването е в ръцете на комунистите и турците,Биг Брадър-спи заради Предсетателството!Иска мир с комунигите и им прави подаръци,да гепят колкото се може повече от 4милиярда за Здравеопазване!:):):)
 • гост
  Отговор
  2 16:43  14.11.17
  Адалберт да излезе и да направи едно неформално обяснение как са извършени поръчките за милиони, след като очевидно кандидатите не отговарят на минималните изисквания за участие. Все едно аз да отида, без да имам фирма, и да спечеля поръчка за милион, ама знаеш ли ми какъв съм, що съм, не, никой и предтава си няма. Измежду странната поръчка получател е дъщеря му и зет му. Просто така, чисто съвпадение. Ако се подписват така поръчки за 1 млн. лв, как се подписват тези за 10х.лв, за 100х.лв ?

Напиши коментар:


Публикувай