896 10

"Лукойл": Не може Марешки да очерня конкуренцията от трибуната на парламента

"Престрелките" между търговците на горива продължават

"Лукойл": Не може Марешки да очерня конкуренцията от трибуната на парламента
Снимка: БТА, Архив
Константин Карагьозов

Във връзка с изявленията на зам.-председателя на Народното събрание и лидер на партия “Воля” Веселин Марешки, направени в парламента, от пресслужбата на "Лукойл-България" излязоха с позиция по случая.

Публикуваме я без редакторска намеса:

Категорично възразяваме срещу въведената от г-н Марешки практика да използва трибуната на българския Парламент за очерняне на бизнес-конкуренти и рекламиране на собствен бизнес. Подобно поведение от страна на заместник-председател на висшия законодателен орган в държавата е пример за злоупотреба с власт.

Припомняме, че далеч преди посещението на Председателя на Европейския парламент, още през април 2017 г. Българската петролна и газова асоциация сигнализира Европейската Комисия за множество нерешени въпроси във връзка с нормалното функциониране на пазара на горива в страната и нарушаване на произтичащите от европейското право общи принципи, залегнали в Договора за Европейския съюз, и по-конкретно общия принцип за върховенство на закона. Сигналът е надлежно заведен по установения ред за сезиране на компентентната институция – Европейската комисия.

Още по-категорично възразяваме срещу внушенията, направени от г-н Марешки, че компаниите от групата ЛУКОЙЛ укриват данъци. Заявяваме, че всички дружества от групата ЛУКОЙЛ са постоянно подлагани на ревизии и проверки от страна на всички контролни финансови органи в държавата. Всички направени ревизии са завършили със съответните ревизионни актове. Документално е установено, че заплатените от компаниите дължими данъци, акцизи и други вземания са в размер на близо 32,5 милиарда лева (виж приложената таблица). В този смисъл, призоваваме Министъра на финансите и ръководителите на съответните финансови органи да информират обществеността:

- има ли и колко са ревизиите, завършили с ревизионни актове, на компаниите от групата на г-н Марешки в сектора на търговията с горива?

- има ли и колко са месеците през 2016 г., в които фирмата за търговия с горива на г-н Марешки е внасяла в хазната ДДС в размер, по-голям от 20 лв.?

В последните месеци г-н Марешки нееднократно отправи публични намеци за оказван върху него политически натиск, свързан с бизнеса му, докато в същото време сам се възползва от позицията си на заместник-председател на Народното събрание, за да упражни такъв и да инициира две лични срещи с генералния директор на „ЛУКОЙЛ-България”. На тези срещи той ясно и категорично чу нашата позицията за равнопоставеност на всички участници на пазара и върховенство на закона. По този повод заявяваме, че тази позиция няма да се промени, независимо дали е изказана публично или на четири очи.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • театрална постановка
  Отговор
  1 13:09  23.11.17
  Бизнес-конкуренти??????????????? Стига бе, другари, стига с този театър, всички смучите от едно място.
 • Kcaniba
  Отговор
  2 13:10  23.11.17
  Само от Лукойл към Русия изтичат млрд-и левове всяка година! Лукойл и продажните политици българофоби са проклятие за България!!!!

  Коментиран от #3, #9

 • Кики
  Отговор
  3 13:12  23.11.17

  До коментар #2 от "Kcaniba":

  Лукойл назначава правителствата в България!И то не отсега!!!!

  Коментиран от #6

 • Чудно!
  Отговор
  4 13:49  23.11.17
  Що ли си търси (задгобния живот),или иначе казано белята!??

 • Чудно!
  Отговор
  5 13:50  23.11.17
  Има си пари ,що си не трае!
 • падналия ангел
  Отговор
  6 13:55  23.11.17

  До коментар #3 от "Кики":

  ...и двама американски сенатора + няколко западни посланника казват на това правителство какво да прави.
 • ЗЕВС
  Отговор
  7 16:03  23.11.17
  Столчето на Валентин Златев скоро може да изстине! Намалелите приходи от продажбите на дребно са подразнили големия брат. Очакваме развръзката.
 • Чифликчия
  Отговор
  8 19:20  23.11.17
  Варна няма да пикае против вятьра ( Лукойл) а на другата страна може. ( директора на Лукойл в РБ)
 • Ся ще стана руски трол
  Отговор
  9 00:49  25.11.17

  До коментар #2 от "Kcaniba":

  А как да стане номера - да получаваме нефт от Русия и да не плащаме? - това да не ти е Татово време? И какво правим с останалите като ШЕЛ и Ромпетрол - оттам не изтичат ли пари? АМи ако погледнем магазините - БИЛЛА, ЛИДЛ, Кауфланд - къде мислиш, че им отива разликата?- за детски площадки в БЪлгария ли? Начи всичко що е от Русия е кофти, а от другаде е добре?! - Е ти се издаде ))) Да си купим самолетите пак от САЩ - ясен си ми!
 • Истината
  Отговор
  10 08:39  26.11.17
  Златев първо да се научи ка се правят качедствени горива и след това да си отваря устата. Единственото което може е да лъска столовете в кабинета с дебелия си задник и да ни скубе с тези некачествени деривати. Брао на Марешки.

Напиши коментар:


Публикувай