1 633 22

Местят в друго училище момичето със забрадката

Мартин Христов

Забрадената ученичка от село Вълкосел, община Сатовча, Емине Шаматарева загуби и във Върховния административен съд делото срещу заповедта на директора на СУ „Христо Ботев” за преместване в друго училище. С този акт върховните магистрати потвърдиха решението на Административния съд в Благоевград.

Случаят придоби национална известност, след като в началото на учебната 2015/2016 г. в разрез с правилника на учебното заведение тогава 16-годишната Емине тръгна забулена на училище. С тези си действия деветокласничката влезе в остър конфликт с ръководството на училището и директорът Митко Джуков издаде заповед за преместването й в друго училище.

Бащата на момичето Ресим Шаматарев, който е експерт към Главно мюфтийство, обаче обжалва заповедта на школския шеф в съда, смятайки, че са нарушени религиозните права и свободи на детето му. Административният съд в Благоевград отхвърли жалбата на ученичката Емине Шаматарева срещу заповедта за преместването й в друго училище, а Р. Шаматарев обжалва решението във Върховен административен съд. В крайна сметка върховните магистрати оправдаха действията на училищния директор и колектива на СУ „Христо Ботев“ и те спечелиха съдебната битка, водена повече от година, пише struma.bg.

„Да, получихме решението на ВАС. Справедливостта възтържествува“, заяви вчера Митко Джуков. Той подчерта, че решението на Върховния административен съд е окончателно, не подлежи на обжалване, а ученичката Емине, действаща със съгласието на своя баща, е осъдена да заплати на училището направените разноски за касационната инстанция в размер на 840 лв., представляваща адвокатски възнаграждения, и 300 лв. разноски по делото в Административен съд – Благоевград.

Директорът призна, че и до ден-днешен Емине /сега в 11 клас/ продължава да ходи със забрадка на училище, неспазвайки законовите разпоредби. Самият той вече е изготвил цялостен доклад по случая до РУО – Благоевград, на базата на който началникът на управлението Ивайло Златанов следва да издаде заповед, отнасяща се до спазване на училищния правилник от страна на ученичката.

„Получихме доклада на директора. До дни ще излезем със становище и ще вземем решение за условията и реда, при които ученичката Е. Шаматарева може да продължи образованието си в СУ „Христо Ботев“, заяви началникът на отдел ОМДК в управлението на образованието Методи Попов.

Благоевград / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Свободен
  Отговор
  1 15:43  23.11.17
  Който иска забрадки да ходи в Саудитска Арабия.

  Коментиран от #6

 • юрист
  Отговор
  2 16:01  23.11.17
  “...Публикувано във факти.бг: Директорът призна, че и до ден-днешен Емине /сега в 11 клас/ продължава да ходи със забрадка на училище, неспазвайки законовите разпоредби....“ САНКЦИИ ЗА РОДИТЕЛИТЕ ДО ДУПКА! Няма да замърсявате с религиозни глупости и символи в облеклото БЪЛГАРСКОТО училище! То бива, бива, простотия, но толкова не бива! ВЪН ОТ УЧИЛИЩЕ И ТОВА Е! Да си седи незавършила средно образование, да си хване богат турчин от тяхната си диаспора да я издържа, той да има отношение към нея като към инкубатор за децата си и да се приключва с цялата история!
 • Morgoth
  Отговор
  3 16:14  23.11.17
  Сагата най-вероятно ще продължи в Страсбург, но пък модата в Европа вече започна да се променя и докато дойде време да се гледа делото може никой да не гледа с добро око на забрадките.

  Коментиран от #21

 • юрист
  Отговор
  4 16:20  23.11.17
  Мюсюлманската забрадка Е РЕЛИГИОЗЕН СИМВОЛ! Това не са традиционните забрадки на нашите баби, които се ползват с чисто практична цел- забрадките им са вързани така, че да не попада част от косата им, когато се приготвя храна- за разлика от мюсюлманските забрадки, връзването им, символиката им и предназначението им е съвсем различно! Който иска да се показва в училище, че е мюсюлманин, да се пръждосва в турция- там това е разрешено! Но няма място в бг. общинско училище! Ти им даваш ВСИЧКИ права, които притежаваш ти самият, а те ти ръфат месата и се опитват да го играят твой господар! Жалки същества!

  Коментиран от #5


 • псевдо"юрист"
  Отговор
  5 17:10  23.11.17

  До коментар #4 от "юрист":

  Госпожо ама хич не си в час..вземи си дипломата ако имаш такава и я ползвай за това,което ние като мусюлманин не го ползваме!

  Коментиран от #7, #17

 • jambazina
  Отговор
  6 17:12  23.11.17

  До коментар #1 от "Свободен":

  Там са направо чували с дупка за гледане
 • юрист
  Отговор
  7 17:55  23.11.17

  До коментар #5 от "псевдо"юрист"":

  Ученичката нарушава българската конституция+ още два български закона! Решенията на българските съдилища, които са влезли в законна сила, са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за изпълнение за страните по делата, по които са постановени! Щом демонстрира религиозни символики в училище- вън от училището! Религиозните символи и религиозните дрехи, носени от ученици, са ЗАБРАНЕНИ в българските училища! Проблемът е , че законът трябва да бъде наложен и да се контролира стриктното му спазване точно в смесените райони.

  Коментиран от #8

 • Сссс
  Отговор
  8 18:13  23.11.17

  До коментар #7 от "юрист":

  Така е съгласен съм има закони,има вътрешен правилник и т.н. питам обаче ако учителката се появи с предизвикателена дреха,която открива деколтето и пълни очите на децата,и показва бельото си,и в същото време е провесила кръст на шията си по тежък от нея самата, тогава как ще се процедира,ще се изгони ли "фолк певачката-ичителка"или ще остане да радва мъжката аудитория от колеги ,и по големи ученици?

  Коментиран от #9

 • юрист
  Отговор
  9 18:36  23.11.17

  До коментар #8 от "Сссс":

  “...Публикувано във факти.бг: ,и в същото време е провесила кръст на шията си...“ Кръстът също е религиозен символ и няма място в училище, точно както и будистките, и еврейските символи и дрехи! Училището е НАДРЕЛИГИОЗНА ИНСТИТУЦИЯ! Не може да се черпят права от незаконно поведение! Освен това- за Вас може да е “разголване“ една миди пола, но за БЪЛГАРСКИЯТ ЗАКОН мидиполата, носена от една учителка, е нормално делово облекло. Аз също имам над 4 бизнес костюма с миди/ не с мини/ пола. Оставете религията си намира, а четете по-внимателно СВЕТСКИТЕ ЗАКОНИ на България! Ако не Ви харесват, се откажете от бг. гражданство, приеме турско такова, пращайте детето си там на училище, но после НИКОГА не се връщайте в България и не сейте тук турските проислямски закони! В България ПРИЛИЧНО ОБЛЕКЛО значи стандартното бизнес облекло или облеклото, подходящо за дадена професия! В България Е ПРИЛИЧНО жените да посещаваме всички учебни заведения НЕОШМАКОСАНИ, С ПРИЧЕСКИ, с нормални дрехи, могат да ни се виждат косите, ръцете, ЛИЦЕТО, нашият цивилизационен код включва общуване С ОТКРИТО ЛИЦЕ, а не мюсюлманските религиозни норми!

  Коментиран от #11

 • Бесен Язовец
  Отговор
  10 19:07  23.11.17
  Е, защо ве другарю съдия, какво ти прече забрадката на това къдънче ?
 • псевдо"юрист"
  Отговор
  11 19:18  23.11.17

  До коментар #9 от "юрист":

  Госпожо"юрист" вие даже не сте християнка,факт е че сте атеистка и се опитвате да настройвате обществото според вашите възгледи.Интресно дали биха ви допуснали във някой православен храм,така както ви бях описал горната ситуация?Аз държа на моралните ценности ,но за вас те са далечни.Интересно как ще възпитавате децата си,на християнски ценности или на атеистични,не ми отговаряйте... знам!

  Коментиран от #13, #15, #19

 • Митю
  Отговор
  12 19:35  23.11.17
  Помашка работа,млада туркиня не съм видял със забрадка.
 • юрист
  Отговор
  13 19:36  23.11.17

  До коментар #11 от "псевдо"юрист"":

  “...Публикувано във факти.бг: Госпожо"юрист" вие даже не сте християнка,факт е че сте атеистка и се опитвате да настройвате обществото според вашите възгледи....“ СПАЗВАЙТЕ БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ И БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ! КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 13. (2) Религиозните институции СА ОТДЕЛЕНИ от държавата Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни ИЛИ АТЕИСТИЧНИ ВЪЗГЛЕДИ са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.

  Коментиран от #14

 • псевдо"юрист"
  Отговор
  14 19:40  23.11.17

  До коментар #13 от "юрист":

  Когато стане въпрос до мусюлманите знаете всички"членове"а иначе мълчите като риба.В крайна сметка има издадено решение на съда,другото е бля-бля...От държава мащеха друго не се и очаква!!!

  Коментиран от #16

 • юрист
  Отговор
  15 19:42  23.11.17

  До коментар #11 от "псевдо"юрист"":

  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 58. (1) Гражданите СА ДЛЪЖНИ да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите. (2) Религиозните и другите убеждения НЕ СА ОСНОВАНИЕ ЗА ОТКАЗ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите. ГРАЖДАНСКИ ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС изм. и доп. ДВ. бр.86 от 27 Октомври 2017г. Глава двадесет и трета. СИЛА НА СЪДЕБНИТЕ РЕШЕНИЯ Зачитане на решението Чл. 297. Влязлото в сила решение е задължително за съда, който го е постановил, и за всички съдилища, учреждения и общини в Република България. Предели Чл. 298. (1) Решението влиза в сила само между същите страни, за същото искане и на същото основание. (2) Влязлото в сила решение има действие и за наследниците на страните, както и за техните правоприемници. Непререшаемост Чл. 299. (1) Спор, разрешен с влязло в сила решение, не може да бъде пререшаван освен в случаите, когато законът разпорежда друго. (2) Повторно заведеното дело се прекратява служебно от съда. (3) Влязлото в сила решение не може да бъде оспорвано от страната като постановено по привиден процес.
 • юрист
  Отговор
  16 19:44  23.11.17

  До коментар #14 от "псевдо"юрист"":

  Точно една мюсюлманка ОТКАЗВА да изпълни решение на съда, което е влязло в законна сила и което е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ НЕЯ- става въпрос за ученичката в 11 клас. Ако беше християнка , бих реагирала по абсолютно същия начин. ЗАКОНИТЕ ЗА СА ВСИЧКИ И ВСЕКИ Е ДЛЪЖЕН ДА ГИ СПАЗВА! Това важи и за мюсюлманите- български граждани!
 • 17 19:47  23.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • псевдо"юрист"
  Отговор
  18 19:53  23.11.17

  До коментар #17 от "Христо":

  Ти нещо такова ли търсиш?*ей!

 • Шопа
  Отговор
  19 20:46  23.11.17

  До коментар #11 от "псевдо"юрист"":

  Брадчет, излишно е да спориш. Държавата в която живееш е една от първите приели закона срещу покриването на лицето с бурки, забрадки, кърпи, хавлии и т.н. с религиозна насоченост. Ако не ти отърва, знаеш пътя.
 • ДА ДА
  Отговор
  20 22:29  23.11.17
  Турски писател Орхан Памук . Чудесен роман "Сняг" В Турция не позволяваха на девойки да посещават училища с забрадки.За съжаление мисля че битката там е загубена с идването на бей Ердоган.
 • Пешо
  Отговор
  21 09:25  25.11.17

  До коментар #3 от "Morgoth":

  За съжаление бъркаш, ако вярваш,че справедливостта ще възтържествува в полза на България. Първо - нарочно ще решат срещу България, въпреки че ако беше Франция или Германия, щяха да са втяхна полза. И второ - от няколко години има забавяне ( натрупване ) на много дела срещу България и вече вместо цяла комисия от съдии, един единствен съдия решава дали да се гледа или не делото, като прочита първите няколко реда на първа страница. По-зле са от тук.
 • бате Петьо
  Отговор
  22 13:03  25.11.17
  С бурки , забрадки и т.н. - в мусюлмания .В европейска България - по европейски ! Анадън му ? Демек разбра ли ?

Напиши коментар:


Публикувай