942 17

ДПС иска от кабинета да лобира за Турция

ДПС иска Европа да види етническия модел на България

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

ДПС постави условие на правителството по време на европредседателството да се ангажира да лобира пред ЕС за продължаване на присъединителните преговори с Турция, за да се подкрепят демократичните процеси там. Това се случи преди гласуването на позиция на парламента по проекта за програма за европредседателството.

ДПС настоя по време на председателството българският етнически модел да бъде представян като "успешно реализиран за решаване на междуетническите проблеми и изграждане на гражданска нация". След двучасов дебат ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти и "Воля" отхвърлиха със 154 гласа предложението на ДПС и приеха своето, пише "СЕГА".

Депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин нарече темата за Турция "много токсична" и изрази съмнение, че България има силите да се захваща с подобен проблем. Председателят на външната комисия Джема Грозданова от ГЕРБ заяви, че българският етнически модел засяга само националните партии, но не и ЕС.

"Без стабилност в Турция, без Турция, демократична и приобщена към европейските ценности, никаква стабилност на Балканите не може да има. Искаме Европа да продължи преговорите, защото това е инструмент за демократизация на Турция", каза Йордан Цонев от ДПС. Според хората на Доган проектът на мнозинството е бил окастрен, така че да легитимира присъствието на националистите във властта. "Никой в Европа не страда, че "Обединени патриоти" са в управлението. Ако Европа имаше нещо против, г-н Таяни (председателят на Европарламента) нямаше да дойде", контрира Юлиан Ангелов от партията.

На страната на ДПС застана само червеният депутат Валери Жаблянов. Той каза, че трябва да имаме позиция по положението в южната ни съседка по време на председателството на ЕС, тъй като "прекъсването на преговорите между ЕС и Турция представлява по-голяма опасност за България, отколкото за Западните Балкани".

В приетия документ правителството призовава да се приемат следните приоритети: запазване на кохезионната политика на ЕС; утвърждаване на общата селскостопанската политика; финализиране на реформата за общата европейска система за убежище; подкрепа за развитието на европейския стълб за социалните права; доизграждане на единния цифров пазар; конкретен ангажимент на ЕС за приобщаване на Западните Балкани и др. Окончателният проект на програмата ще бъде представен в Министерския съвет на 6 декември, каза ресорният министър Лиляна Павлова.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Истината
  Отговор
  1 09:30  02.12.17
  ДПС-арите плачат за майка Родина - Турция. Няма място Турция в Европа. Протежетата на Ердоган се борят да възкръсване на Велика Турция ма са сбъркали.На турция мястото и дори не е там където е сега.Жириновски добре ги беше изтрил от картата

  Коментиран от #4, #5

 • пак ли
  Отговор
  2 09:48  02.12.17
  Публикувано във факти.бг: Кристиан Вигенин нарече темата за Турция "много токсична" Този Вигенин ,направо улучи десетката..Тази отровна държава не и мястото в Европа ,докато Ердоган на власт, не че изобщо някой нормален може да помисли за влизане на Турция в Европа.
 • гощо
  Отговор
  3 09:49  02.12.17
  Значи подреждаме една редица вагони отпред локомотив и който някога по някаква работа е бил свързан с ДПС у вагоните и към турция,макъм азиятската част!!!!
 • МАК
  Отговор
  4 09:56  02.12.17

  До коментар #1 от "Истината":

  Точно така като искат Турция, да се накачулват на автобусите и да си отиват там с отнемане на бг гражданството и да се причисти Парцаландия от ислямската паплач!!!

 • Бесен Язовец
  Отговор
  5 10:10  02.12.17

  До коментар #1 от "Истината":

  Жириновски ги изтрива, а Путя ще им прави Южен поток ! Ко прайм ся ?
 • гост
  Отговор
  6 10:39  02.12.17
  Тези калинки без точки да си гледат домашните и да не се бъркат в световната политика,защото даже и за чепове не стават.
 • Хасан
  Отговор
  7 11:28  02.12.17
  Една силна Турция ще е плюс за Балканите...ще има просперитет и мир

  Коментиран от #8, #14

 • някой
  Отговор
  8 12:25  02.12.17

  До коментар #7 от "Хасан":

  Просперитет ще има ако Турция я няма.На никого не му трябват тъпи фанатизирани ислямисти,които се държат агресивно спрямо всеки който не им харесва. За това нямат място в Европа. А що се отнася до балканските държави трябва да стягат редиците и да се въоръжават с помоща на ЕС и САЩ за да спрат нашествието на талибани от изток. А ДПС като иска да ходи в Турция с все електорат и мекерета.Границата е отворена предатели не са ни нужни.Да ходат да се наслаждават на Ердокрацията.

  Коментиран от #11

 • Baum
  Отговор
  9 13:11  02.12.17
  И какво,мързеливит ганьовци гонят турците и се разполагат в техните домове и труда дето са полагали отива в джоба на тези дето само се бият в гърдите и чакат друг да ги управи.Промитите мозачета личи им колко са далече от действителноста и световната картинка...

  Коментиран от #13

 • Гого
  Отговор
  10 13:37  02.12.17
  Предлагам ДПС-то да лобира и за Северна Корея!
 • Хасан
  Отговор
  11 14:07  02.12.17

  До коментар #8 от "някой":

  В Европа няма кой да воюва..всички са меки китки ...наараха се с от бежанци жени и деца

  Коментиран от #12

 • Europe
  Отговор
  12 17:42  02.12.17

  До коментар #11 от "Хасан":

  Много грешиш че няма кой да воюва.Има кой и тези хора днес могат да затрият цялата турско ислямска измет много по бързо отколкото Хитлер е разчиствал. Само да им дадт заповед и ще видиш как хвърчат чалми.
 • Наско
  Отговор
  13 17:48  02.12.17

  До коментар #9 от "Baum":

  Мързеливите фесове още дължат пари на България така че можеш да си вземеш парите за къщата от Ердоган. Като ти се живее в Турция заминавай няма да те спира никой даже ще те изпратим с песни и танци.Само ако обичаш си остави българския паспорт тук,там не ти трябва пък и нали ганьовците не ти харесват ще се отървеш от мъката.

 • Горд Българин
  Отговор
  14 21:23  02.12.17

  До коментар #7 от "Хасан":

  Асенчо, като ''виден политически анализатор'' би трябвало да си наясно,че ЕС е преди всичко християнски клуб. Турция никога,ама никога няма да влезе там, колкото и силна и просперираща да е. Ако мустакатият ислямист не го е осъзнал това, язък за '' визията'' му.

  Коментиран от #15

 • 15 09:57  03.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • незнайко
  Отговор
  16 10:01  04.12.17
  Защо в Турция няма действащ етнически модел ? Когото това стане там, тогава да го искат от Европа !!! До гуша ми дойде ДПС и нейния еректорат !!! НАМИРАТ СЕ В БЪЛГАРИЯ, а не в Турция !!! Вече в половината ни страна се говори на турски- отвратително е това !!!
 • До Гощо и МАК
  Отговор
  17 11:42  04.12.17
  1989г стана това което искате да се случи.Какъв беше резултата .Сриване на икономиката .Не бъдете прости( макар че някои са).

Напиши коментар:


Публикувай