2 588 8

Фирми принуждават шофьори да карат без почивка

Има ли санкции за тези опасни игри на пътя?

Стефанаки Йоанис

Шофьори на тирове използват магнити и други средства, за да манипулират тахографите на своите камиони. По този начин карат часове и дни наред без почивка. Но с риск за собствения си и за живота на другите на пътя. Подставено лице кандидатства за работа като шофьор. И получи първите си уроци по фалшифициране на данни.

„Проблемът е много сериозен, защото виждаме резултата всеки ден по пътищата. На една от последните катастрофи на магистрала „Тракия” беше заспал полски шофьор”, заяви репортерът на NOVA Николай Василковски, който разследва как се манипулират тахографите на камионите.

„Категорично това не е масова практика. Ние като съюз сме категорично против тези действия както на водачите, така и на превозвачите. Ако това е масова практика, при всички положения означава, че превозвачи ще загубят лицензите си. Контролът тук и в Европа е насочен към такива измами”, коментира в студиото на „Здравей, България” Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

„Освен санкцията за водача, която е в размер на 1500 лева, за превозвача е предвидена една от най-тежките санкции. За първо нарушение – 5000 лева, а за повторно нарушение глобата е 8000 лева и отнемане на лиценза”, поясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

По думите му причините за тези нарушения са комплексни – лоша организация и липса на персонал.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Здрасти
  Отговор
  1 10:10  04.12.17
  Добър Ден!
 • Шопа
  Отговор
  2 11:18  04.12.17
  Добавете към причините и ниските навла и алчността на собственици на транспортни фирми.
 • гост
  Отговор
  3 11:36  04.12.17
  Добро утро. Много ми е смешно като направят един репортаж със скрита камера и после същите участници от фирмата отричат всичко. Нищо подобно, всичко е нагласено, злепоставяне, атаки от неблагочестиви хора, нелоялна конкуренция и др. Досущ като политици. Хващат ги, те реват не съм виновен, никога не съм го правил, натопен съм.
 • Лудия
  Отговор
  4 12:53  04.12.17
  До гост.Абе готин ти да не си паднал от юпитер,да не мислиш че тази практика не се знае от "иааа"т.е.дай няма фирма в българия в която да не се ползва магнит.знам го от опит.докато не се промени заплащането на шофьорите винаги ще има и магнити.каква пенсия ще вземеш ако я вземеш изобщо при тези осигуровки.в германия минимума за шофьор но "тир"т.е.камион с ремарке е1500€.а в бг.510лв.или внай лошия случай минималния праг.всичко друго минава в графата командировки.после следват отдръжките за преразход на гориво ,закъснения и накрая за щети по камионо щото се кара в европа без каско а само на гражданска която не покрива никакви щети.най лошото е че държавата спи по тези въпроси щото има хора ката ангел попов зам.министър в управлението на тр.бранш.да ни е честио стакива.

  Коментиран от #5


 • Роман дизел
  Отговор
  5 18:00  04.12.17

  До коментар #4 от "Лудия":

  Ще те назначим на договор ама ще ти плащаме на километър ! Затова не си намират шофьори свършиха шараните.
 • гоги
  Отговор
  6 18:08  04.12.17
  Досега има ли отнети лицензи-с сигурност няма защото на служителите на ДАИ се плаща единствено остава глобата на шофьора. Сигурно това е първия случай-едва ли. А има фирми в които и от винетки пестят лепи се на фолио прозрачно днес на един камион утре на друг от скъпата категория се кара с по евтина нали служителите на ДАИ ходят по банкети
 • ГОСТ
  Отговор
  7 05:10  05.12.17
  Липса на персонал!!? Какъв персонал? Чистачки на офиса, Секретарки, диспечари? Какъв персонал? А може би санитарки. Хайде направете заплатите както в европа по 3000 евро пък да видим дали нямя да се намери "персонал" шофьори И какви са тези смешни глоби за фирмаджията? 5000 и 8000 Да не сте забравили да спожите по една 1 отпред.?
 • ааа
  Отговор
  8 06:38  06.12.17
  Магнитите са почти са на изчезване. Вече има бутон, щрак и остава само оборотомера да работи. Видите ли прицеп да върви с повече от 90, значи е щтракнал бутона. Сканийте отиват до към 140 - 150

Напиши коментар:


Публикувай