1 208 11

Сакскобургготски: Посещението в Саудитска Арабия беше голяма реклама за България

Царят определи визитата на нашата делегация като положителна

Константин Карагьозов

От 28-ми до 30-ти ноември 2017 г. Симеон Сакскобургготски посети Кралство Саудитска Арабия с българска правителствена делегация, начело с министър-председателя Бойко Борисов. В делегацията бяха и редица наши министри - на външните работи - Екатерина Захариева, на отбраната - Красимир Каракачанов, на земеделието - Румен Порожанов, на транспорта - Ивайло Московски и на туризма - Николина Ангелкова.

В рамките на визитата царят и премиерът се срещнаха с Пазителя на двете Светини Негово Кралско Величество Салман бин Абдулазиз ал-Сауд. Българското царското семейство има дългогодишни добри отношения със Саудитската кралска фамилия още от времето на крал Фейсал, а сегашният крал е петият, с който се среща Негово Величество. “Радвам се да Ви видя отново!”, с тези думи Кралят посрещна Негово Величество. За първи път двамата се запознават в Мадрид в началото на 80-те години, когато Кралят е все още принц.

Пред български журналисти Царят определи посещението на нашата делегация като положително и с големи възможности за развитие на двустранните отношения. Негово Величество подчерта, че е важно това, че България е член на ЕС. Страната ни също така трябва да е предсказуем партньор, но да преследваме собствените си интереси.

Българският премиер се срещна и с Негово Кралско Височество Мохамед бин Салман бин Абдулазиз ал-Сауд, престолонаследник, заместник министър-председател и министър на отбраната на Кралство Саудитска Арабия. Като знак на уважение беше разчетен жестът на престолонаследника да дойде лично в двореца, където беше настанена делегацията ни.

Вечерта след официалната вечеря царят и премиерът се включиха в изпълнението на арабския танц със саби - арда, който според традицията е знак на уважение и приятелско отношение. В танца участва и принц Султан бин Салман бин Абдулазис Ал-Сауд. Той е най-големият син на Краля и дългогодишен познат на Сакскобургготски. Като председател на Саудитската комисия по туризъм и национално наследство неколкократно през последните години двамата се срещаха на форуми на Световната организация по туризъм в Мадрид, както и в Китай, а през октомври 2016 г. принцът посети Симеон Втори в двореца “Врана”.

Принц Султан е първият и единствен мюсюлманин, летял в космоса.

През първата вечер от посещението на делегацията Сакскобургготски беше поканен на частна вечеря в имението на Принц Султан, заедно с някои от принцовете и други приятели на царя, дошли специално да го поздравят.

Последният ден от визитата с останалите членове на официалната българска делегация царят посети Глобалния център за борба с екстремистката идеология в Рияд. На срещата бяха обсъждани възможности за сътрудничество между охранителните органи на двете държави с цел борба срещу терористични заплахи.

Българската делегация посети и Фонда за публични инвестиции на Кралство Саудитска Арабия. С официалната делегация в Рияд имаше и бизнес делегация от представители на големи български фирми и работодателски организации. Сакскобургготски коментира пред тях, че е усетил подчертан интерес към България и желание за задълбочаване на бизнес обмена, които следва да бъдат използвани в конкретни икономически проекти.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 13:50  04.12.17
  Дедо Мони салатата ли ще си реже с този голям нож?

  Коментиран от #3

 • синя трева
  Отговор
  2 13:56  04.12.17
  А ти старец колко лапна от тая реклама?

  Коментиран от #6

 • 800 дни и нощи
  Отговор
  3 13:57  04.12.17

  До коментар #1 от "Пеньо":

  Не, ще ни реже през кръста, като си присвои половин България!
 • гйвгймгймтйчтъчтъчтъмтъчгъмтэтб
  Отговор
  4 14:32  04.12.17
  БЪЛГАРИЯ ОТ ВРЕМЕТО НА ФЕРДИНАНД СЕ УПРАВЛЯВА САМО ОТ ЕДНА ФАМИЛИЯ. ...ФЕРДИНАНД. ...БОРИС. ...ЖИВКОВ. ....СИМЕОН. .......И ........ЕВРЕИНА ....СУДЖУК. ...С МАЙКА. ..ЕВРЕЙКА. ....НЯМА ЛОШО. ...

 • 800 те дни на Монката
  Отговор
  5 14:51  04.12.17
  Мони сладура е вдигнал сабята и се чуди, кое парче от баницата да си отреже???? Дворец или горичка от 20-30 хиляди декара!? Това е въпроса!
 • бесният язовец на она с коня
  Отговор
  6 15:47  04.12.17

  До коментар #2 от "синя трева":

  Ако не беше той, на БоБо кракът му нямаше да стъпи там!!! Всеки друг народ се гордее с аристокрацията си. Само нашият не!!! Прав е Веждито!

  Коментиран от #8, #9

 • Глупак
  Отговор
  7 18:24  04.12.17
  Уникално е това редакторче с какъв ентусиазъм лиже задните части на Сакса. Дали ще разберем някога защо беше този театър ?
 • ко ко
  Отговор
  8 18:28  04.12.17

  До коментар #6 от "бесният язовец на она с коня":

  Какви "аристократи" са тези назначени служебно да кръвосмучат един народ !? И каквиса тези "техни" имоти, като това садържавни такивафафени им да ги ползват. Всеедно утре, като изритат Боко от власдт и тойда каже сградата на министерски съвет е моя или президента да поиска Бояна и сградата на президенството ? Какво българско има в таьи фамилия сакскобургодски и пак каква аристокрация, какви царчета, какви 5 лева !? Дай затова, че някой отишъл на екскурзия в арабска страна на разноски на държавата да му дадем половин България ?! Да вземем и още 800 дена и пакет виагра да му дадем да ни дооправи, че как чета явно има незадоволени !!!
 • Све
  Отговор
  9 18:29  04.12.17

  До коментар #6 от "бесният язовец на она с коня":

  Научи си историята Българска Аристокрация???????? Смешно Още по-лошото е, че е недостоен австрийски търтей. Поне да беше от рода на Батенберг, който се би за България
 • 10 20:54  04.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • вили
  Отговор
  11 23:55  06.12.17
  Един от много малкото, които могат да правят добра реклама на България. За съжаление

Напиши коментар:


Публикувай