839 3

Закриват 10 институции за хора с увреждания

Планът предвижда това да случи през следващите 4 години

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

10 специализирани институции за хора с увреждания ще бъдат закрити през следващите 4 години. Това предвижда планът по Националната стратегия за дългосрочна грижа. Целта е да се осигури подкрепа за тези хора в домашна среда, споделят от БНР.

След четири години се очаква държавата да е осигурила качествена грижа и подкрепа в нови услуги за минимум 750 лица с психични разстройства и умствена изостаналост, които ще излязат от специализираните институции. За две хиляди лица с увреждания ще има дневни услуги и почасова грижа, а в домашна среща ще се обгрижват други 17 хиляди. За целта ще се развие домашният патронаж.

Планът предвижда да се разработят сто нови социални услуги. Врати ще отворят шест дневни центъра за хора с различна форма на деменция, 16 центъра за лица с множествени увреждания, 10 центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства и лица с умствена изостаналост. 68 ще са центровете, в които ще се предостави грижа за хора с увреждания и стари хора, които са в невъзможност да се самообслужват.

Планът ще се финансира от държавния бюджет и две оперативни програми. Още през следващата година са предвидени 70 милиона лева за общините, за да предоставят услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник.

От 2021 година ще са необходими по 20 милиона лева годишно за патронажната грижа и по още 18 милиона за новите социални услуги.

Предстои правителството да приеме средносрочния план.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кок
  Отговор
  1 15:54  04.12.17
  Голяма глупост и гавра.Покрита със захарен памук. Но от калинки , какво да очакваш, под диригентството на не в полза на човеците действащото финансово ведомство, с подръжката на здравното и социалното.
 • Роман дизел
  Отговор
  2 18:09  04.12.17
  Пълна капитулация на държавата Евала на холдинга
 • Патриот
  Отговор
  3 22:05  06.12.17
  Гарантирано от ГЕРБ.

Напиши коментар:


Публикувай