1 256 4

Съдът прекрати делото на Манолова срещу ”Топлофикация”

Венцислав Михайлов

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на "Топлофикация-София" и прекрати производството по делото на Мая Манолова срещу дружеството

Решението на съда може да се обжалва пред петчленен състав. Причината за прекратяването е допусната грешка в касационната жалба от страна на "Топлофикация".

Делото е за отказа на изпълнителния директор Георги Беловски да предостави достъп до обществена информация за дейността на дружеството по събиране на вземанията му по съдебен ред на омбудсмана, съобщава Дир.бг.

Манолова не е получила отговор в 14-дневен срок на въпросите си, съгласно закона, а от "Топлофикация" са изразили писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация не попада в приложното поле на ЗДОИ.

Омбудсманът обаче завежда дело и го печели на първа инстанция пред Административния съд - София -град, а сега "Топлофикация" обжалва решението. Пред медиите Манолова коментира, че този казус има морални и обществени аспекти. Тя обясни, че спорът е затова столичани да знаят как работи дружеството, как се управлява и как се харчат парите в него.

Омбудсманът коментира, че гражданите имат право да разберат как са изхарчени 15 млн. лв. събрани от дружеството чрез юристконсултски хонорари през 2015 г. при дела на "Топлофикация" срещу софиянци.

"Дружеството се е превърнало във феодал, който се отнася към столичани като към крепостни селяни, които имат право единствено и само да плащат", каза още Манолова. Омбдусманът допълни, че през 2016 г. заведените дела от "Топлофикация" срещу столичани са 13 500 , а през 2017 г. според нея те може да стигнат 16 000.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Истината
  Отговор
  1 13:19  06.12.17
  Ех Майче ,Майче Топлофикация е държава в държавата.И с мобилните оператопри е така ,но няма сила да се промени ситуацията

  Коментиран от #2

 • Ранко
  Отговор
  2 18:22  06.12.17

  До коментар #1 от "Истината":

  Има ,има начин.Като се откажат всички от топлофикация..
 • Е и
  Отговор
  3 20:50  06.12.17
  И като се откажат всички от Топлофикация ще цъфнат и вържат. Значи 1 000 000 ползватели не се оплакват, а заради 10 000 да унищожим нещо хубаво. Аве, българска му работа.

  Коментиран от #4

 • Реалист
  Отговор
  4 10:42  07.12.17

  До коментар #3 от "Е и":

  И кое му е хубавото на топлофикацията, можеш ли да обясниш? Дружество доказало през годините че е касичка на разни местни олигарси от типа на РОВЧ. Ако беше по пазарен механизъм, Топлофикация нямаше да оцелее и половин година. Топлофикация е на перманентни дотации от всички останали който не сме на централно парно. Фалит е най-доброто решение за Топлофикация.

Напиши коментар:


Публикувай