1 621 8

Лекари срещу забраната хора с високо кръвно и диабет да шофират

Новата наредба трябва да влезе в сила от догодина

Константин Карагьозов

Предложената нова наредба на здравното министерство относно това хората с диабет, с високо кръвно налягане и сърдечни проблеми да не могат да шофират, бяха критикувани пред bTV от лекари.

Целта на новите изменения е да ограничат катастрофите. Забраните ще важат само при тежките форми на диабета и хипертонията, когато има риск шофьорът да загуби съзнание зад волана. Наредбата трябва да влезе в сила от догодина и ще се взима предвид при издаване или при подновяване на шофьорска книжка.

„Има много несъответствия (б.р. - с европейското законодателство). Около 2 млн. души у нас са засегнати от сърдечно-съдови заболявания и около половин милион – от диабет. За един хипертоник това означава на всеки 3 месеца да се консултира с кардиолог (ендокринолог – за хората с диабет) – т.е. това е огромен ресурс. Фондът не осигурява направления за този вид услуга, трябва да сме категорични”, коментира д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на столичните общопрактикуващи лекари.

„Може да е много хубава наредбата , но изпълнението няма как да се установи. Ами ако човек с диабет минава по пешеходната пътека и получи хипогликемия и предизвика катастрофа? Да спрем хората с диабет да ходят тогава?”, предложи иронично д-р Румен Богданов, председател на Асоциацията на диабетиците в България.

„Наредбата е от 2011 г., през 2016 г. има промяна, това е трета и промяна сега. Сега тази наредба разрешава на хората с някои болести да управляват. Това не означава да се отнеме книжката, а да не се издаде медицинско свидетелство, което казва, че такъв човек не може да управлява”, коментира пък бившият директор на КАТ Алекси Стратиев.

„Това е само проект, ще искаме личният лекар да преценява, а не специалисти – кардиолози и ендокринолози. Всеки обаче умишлено може да прикрие заболяването си, защото иначе може да загуби работата си”, коментира Миндов.

„Хората с диабет са с два типа на заболяването – тип 1 (инсулинозависим) и тип 2. Огромната група от хора с диабет тип 2 са на таблетки, не на инсулин, и хипогликемията е много рядко явление при тях” посочи д-р Бoгданов.

„Би могло да има връзка между пътната полиция и компетентните специалисти. Има например и много психично болни хора,които са зад волана”, посочи Стратиев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • А нещо за
  Отговор
  1 09:57  07.12.17
  епилептиците или паркинсониците зад волана? Пак се занимават с простотии.
 • Иван
  Отговор
  2 10:03  07.12.17
  Тази държава се ръководи от изключително тежки идиоти и престъпници . Крайно време е да играе дървото .
 • Мокрия
  Отговор
  3 12:38  07.12.17
  Пак добре, че изявите на заклетия диабетик Боян Петров не зависят от мнението на дяда ти Алекси Стратиев. Щеше да качва 8 - хиледници , но в някой друг живот.
 • bibos
  Отговор
  4 14:58  07.12.17
  Този загубеняк Стратиев няма ли да го разкарате да дава мнения. Нали беше шеф на СЛУЖБИЧКАТА КАТ, и какво направи?

  Коментиран от #5


 • гост
  Отговор
  5 16:48  07.12.17

  До коментар #4 от "bibos":

  Пенсионира се и взе службичката на майор Костов.
 • гощо
  Отговор
  6 08:27  09.12.17
  .аси глупаците не е истина?!?!?
 • Колю
  Отговор
  7 07:28  10.12.17
  Спокойно ,всичко е направено за още пари. Както и да го сучат жертвите за съжаление не намаляват . Всички промени в закона е за пари. Едни сменяха в пъти регистрационни табели,други документи ,следващите въведоха плащанията да са през банките и 2 лв такса със 5 лв преводна такса към банката примерно и.... все така. Без нищо да си направил така ни оскубаха за 10-15 години та мен вече не ме плашат цифрите в закона. Изобщо нямам с какво да ги платя. Да взема колата на място и да си я продава ---99 год Ренде в отлична изправност с газова в гаранция- 1000 лв . Един телевизор за 400 лв - ФТП ама Нео от малките. А и ДВД имам ,ма то пък 60 лв . Заплата 360 лв след удръжките . Дете 8ми клас в гимназия. Него понякога карам в лошо време и когато има за гориво. На работа -пеш или рейса. Какво още ще измислят? Бързо иначе вкарват закони когато трябва да взимат , а сега умуваме как да стане с бонус малус за застраховките . То трудна работа. Междувременно стойността на най-ниската гражданска скочи 15-20 лв . Скочи ама не на долу. Рипна на горе. После нещо като отстъпката в магазините за черен петък .Първо с доста на горе и после мъничко на долу щото си спазвал законите и нямаш нарушения 20-30 години. Тестикула държава сме с умни управници изключително нагли .
 • Георги
  Отговор
  8 00:29  11.12.17
  Като изнудваш някого за пари се нарича рекет, а когато държавата го прави как се нарича?

Напиши коментар:


Публикувай